Evb

Hepatitt d: det grunnleggende

Hepatitt D påvirker bare de som har eller har vært utsatt for hepatitt b, en annen stamme av viruset. Hvis du kontrakt begge deler, kan deres ett til to slag føre til alvorlige leverproblemer.

Hepatitt D er avhengig av en annen stamme av hepatitt, hepatitt B, for å reprodusere seg selv. Dette betyr hepatitt D bare kan infisere mennesker som også er infisert med hepatitt B- eller som er utsatt for hepatitt B samtidig som de er utsatt for hepatitt D.

Denne dobbelt whammy kan føre til alvorlige problemer. Hepatitt D kan føre til betydelige komplikasjoner, og behandling er begrenset, så forebygging av denne doble infeksjon er avgjørende.

Hepatitt D fakta og statistikk

Siden hepatitt D ble først identifisert som en distinkt form for hepatitt i 1977, har hepatitt D-viruset er funnet over hele verden i 10 til 15 millioner mennesker i alle aldre. Som du forventer, områder med høy forekomst av hepatitt B har også en høy forekomst av hepatitt D.

Når du er smittet med hepatitt B og D samtidig, det kalles co-infeksjon. Hvis du allerede har kronisk hepatitt B og blir deretter utsatt for hepatitt D-viruset, kalles det en super-infeksjon.

Overføring av hepatitt D

Den primære ruten for overføring av hepatitt D er kontakt med infisert blod, vanligvis direkte gjennom delte nåler eller usikre blodprodukter. Kontakt med infisert blod kan være indirekte også, slik som seksuelt eller gjennom tett husholdning kontakt.

Hepatitt D forebyggende strategier

Selv om det ikke er noen vaksine for hepatitt D, en effektiv vaksine eksisterer for hepatitt B. Siden hepatitt D kan ikke overleve uten hepatitt B, får vaksinert mot hepatitt B vil beskytte deg mot begge stammer. Imidlertid er hepatitt B-vaksine bare effektivt for å forhindre koinfeksjon ikke super-infeksjon.

Hvis du allerede har hepatitt B, vil andre forebyggende strategier hjelpe deg å unngå hepatitt D. Du kan forhindre hepatitt D og andre blodbårne sykdommer som hepatitt C og HIV ved å unngå disse høy-risiko atferd:

  • Deling sprøytemisbrukere brukerutstyr
  • Å ha ubeskyttet sex
  • Dele personlig pleie elementer med en person som har hepatitt D, spesielt de elementene som kan ha sporstoffer av blod på dem, for eksempel barberhøvler eller tannbørster.

Varighet og symptomer på hepatitt D

Symptomer på nytt, eller akutt, hepatitt D pleier å være mildere for co-infeksjoner og mer alvorlig for super-infeksjoner. Symptomene oppstår vanligvis mellom en og to måneder etter eksponering og varer i opptil en uke. Symptomer på akutt infeksjon innbefatter:

  • Trøtthet og slapphet
  • Tap av matlyst
  • Gulsott
  • Misfargede avføring og urin

Etter den første akutte perioden, vil mange mennesker med hepatitt D fjerne infeksjonen på egen hånd.

Hvis imidlertid ikke symptomer på kronisk - pågående og lang sikt - kanskje hepatitt D være lik symptomene på akutt hepatitt D, men betydelig redusert i alvorlighetsgrad. Selv om symptomene kan være minimal, vil kronisk hepatitt D fortsette å stille skade leveren.

Behandling for hepatitt D

Medisiner er ikke effektive mot akutt hepatitt D, men heldigvis den akutte infeksjonen har en tendens til å avta på egen hånd.

Som for kronisk hepatitt D, avhenger passende behandling av fasen av sykdommen og hvor alvorlig infeksjonen er. Leger kan foreskrive PEGylert interferon. Gitt i høye doser for ett år, kan interferon sette kronisk hepatitt D i remisjon, men vanligvis ikke helt rense kroppen for infeksjon. Hvis en pasient leveren er alvorlig skadet, kan en levertransplantasjon bli nødvendig.

Mens behandlingstilbud for hepatitt D er begrenset, er nye medisiner som studeres.

Hepatitt D prognose

Din helse outlook avhenger av om du var co-infiserte eller super-infisert med hepatitt D; prognosen er bedre for folk som samtidig var infisert. De aller fleste av co-infiserte mennesker opplever kun den akutte fasen av sykdommen, kroppene deres er sannsynlig å fjerne infeksjonen i løpet av få måneder.

For personer med super-infeksjon, tenderer den akutte fasen å være mer alvorlig og sykdommen blir kronisk 80 prosent av tiden. Kronisk hepatitt D fører til skrumplever i 60 til 70 prosent av tilfellene.

Sammenlignet med andre former for viral hepatitt er hepatitt D 10 ganger større sannsynlighet for å forårsake fulminant - alvorlig og plutselig - hepatitt. Fulminant hepatitt er sjelden, men svært alvorlig - 80 prosent av de som rammes dør i løpet av kort tid.

Den generelle dødeligheten av hepatitt D er uklart, med estimater plassere den mellom 2 og 20 prosent. Som med de fleste former for hepatitt, forebygging er den beste strategien.