Evb

Helvetesild komplikasjoner

Komplikasjoner fra helvetesild er ikke uvanlig. Noen mennesker fortsatt føler smerte kalles postherpetisk nevralgi etter at utslettet er borte, noen fortsatt føler kløe av helvetesild utslett.

En bekymringsfull del av å få helvetesild er å håndtere komplikasjoner. For de fleste er helvetesild en tilstand som er forbundet med et sviende, kløende, smertefulle utslett som helbreder i ca 3-5 uker.

Men det er anslått at om lag en tredjedel av de som utvikler helvetesild vil få alvorlige komplikasjoner. De fleste helvetesild komplikasjoner skyldes nerveskader, og risikoen og alvorlighetsgraden av helvetesild komplikasjoner øker med alderen.

Postherpetisk nevralgi som en komplikasjon av helvetesild

Rundt 20 prosent av de med helvetesild vil utvikle postherpetisk nevralgi, en tilstand der du fortsatt har helvetesild-relaterte smerter selv om det har vært måneder - eller i ekstreme tilfeller år - siden din utslett helbredet.

Personer med postherpetisk nevralgi kan oppleve smerte så alvorlig at det fører til søvnproblemer, utilsiktet vekttap, depresjon og uførhet. Fire kategorier av medisiner har vist seg å bidra til å behandle postherpetisk nevralgi, inkludert trisykliske antidepressiva, antiepileptika, opioider, og aktuelle bedøvelse.

Andre vanlige helvetesild komplikasjoner

Personer med helvetesild kan også oppleve:

  • Postherpetisk kløe. Dette betyr at kløe vedvarer etter helvetesild utslett selv har ryddet. Hvis du har dette problemet, kan legen forskrive lokalanestetika å nummen i huden og lindre kløe. Denne komplikasjonen er noen ganger vanskeligere å behandle enn postherpetisk nevralgi.
  • . Synsproblemer Når helvetesild utslett påvirker øyet, kan det skade det - særlig hornhinnen - fører til synsproblemer eller permanent blindhet. Hvis du har helvetesild i øyet ditt, er det viktig å se en øyelege umiddelbart for å unngå synstap, noe som kan skje umiddelbart eller etter en tid.
  • Hørselsvansker. Hvis du har helvetesild i eller rundt øret, kan det påvirke hørselen og muligens balansen.
  • Bakteriell infeksjon. Den sviende utslett forbundet med helvetesild kan bli infisert med bakterier. Hvis du utvikler en bakteriell infeksjon med helvetesild, kan du ha permanent arrdannelse, og i sjeldne tilfeller smitte kan føre til toksisk sjokk-syndrom, eller nekrotiserende fasciitt - en aggressiv, alvorlig infeksjon i bløtvevet som ligger under huden.
  • Hjernen eller ryggmargen skade. Sjelden, kan helvetesild spre seg til hjernen eller ryggmargen og føre til alvorlige komplikasjoner som hjerneslag eller hjernebetennelse, (kalt hjernehinnebetennelse eller hjernebetennelse, avhengig av området betent). Oppsøk lege umiddelbart hvis du merker nevrologiske symptomer, mens du har helvetesild.
  • . Ansikts lammelse Når helvetesild sprer seg til ansikts nerver, kan en komplikasjon som kalles herpes zoster oticus føre til lammelse av ansikts nerver, denne tilstanden kan være midlertidig eller permanent.
  • Lungebetennelse. I alvorlige tilfeller av helvetesild, slik som hos mennesker med immunologiske mangler kan lungebetennelse komplisere sykdom.

Redusere risikoen for helvetesild komplikasjoner

Du kan være i stand til å redusere risikoen for å utvikle helvetesild komplikasjoner etter:

  • Tar antivirale medisiner. Når du er diagnostisert med helvetesild, kan legen forskrive antivirale medisiner, for eksempel Zovirax (acyclovir) og Valtrex (valacyclovir) å forkorte sykdommen din og gjøre den mindre alvorlige. Tar antivirale medisiner når du har helvetesild kan redusere risikoen for å utvikle postherpetisk nevralgi med omtrent halvparten.
  • Tar kortikosteroider. Noen mennesker som tar helvetesild har medisiner som prednison, som er en anti-inflammatorisk kortikosteroid. Disse medikamentene kan få sykdommen under kontroll, og hjelpe kontroll helvetesild som har påvirket ditt øye eller ansikts nerver.
  • Praktisere god hygiene. Bor ren kan redusere risikoen for bakteriell infeksjon, så bade daglig, holde neglene rene, begrense skrape så mye som mulig og følge andre hudpleie anbefalinger.

For å forhindre helvetesild og dens komplikasjoner, er den beste strategien å vaksinere. Folk som får helvetesild vaksine - som er anbefalt for personer 60 år og eldre - kutte sine sjanser til å få helvetesild med halvparten. Og selv om noen mennesker fortsatt få helvetesild tross vaksinert, tenderer sykdom å være mindre alvorlig og de er mindre sannsynlighet for å utvikle komplikasjoner som postherpetisk nevralgi enn folk som ikke har blitt vaksinert.