Evb

Helseproblemer som hever kolesterolnivået

Mens genetikk og et usunt kosthold er ofte de skyldige når det gjelder høyt kolesterol, kan mange helsemessige forhold også plassere deg høyere risiko.

Mer enn 100 millioner voksne i Europa har høyt kolesterol, og ikke to tilfeller av høyt kolesterol er helt like. Mens mange mennesker har høyt kolesterol på grunn av livsstilsfaktorer som dårlig kosthold, en stillesittende livsstil blottet for trening, eller rett og slett på grunn av genetikk, kan andre helsemessige forhold sette deg i fare også - særlig forhold som påvirker kroppens stoffskifte.

Høyt kolesterol: det store bildet

Når kroppens metabolisme - prosessen der kroppen omdanner mat til energi - påvirkes av et helseproblem, er kolesterolnivået ofte påvirket. Å finne ut den beste måten å behandle høyt kolesterol starter med å forstå hvorfor det skjer, så identifisere andre helseproblemer er et grunnleggende hensyn. "Når vi ser folk som kommer inn for vurdering av en forhøyet form av LDL kolesterol eller triglyserider, vi alltid ønsker å se etter tilknyttede metabolske forstyrrelser", sier Stephen J. Nicholls, MBBS, PhD, klinisk direktør for Cleveland Clinic Center for Cardiovascular diagnostikk og forebygging. Dette omfatter ofte tilstander som diabetes og hypotyreose, en lite aktiv skjoldbruskkjertel.

Høyt kolesterol behandling handler om "å håndtere ikke bare en risikofaktor i våre pasienter, men hele bildet," sier Dr. Nicholls. "Det er ofte viktig å ha det i bakhodet når du ser på en pasient, og kolesterolnivået."

Høyt kolesterol: helsemessige forhold som setter deg i fare

Det finnes en rekke helsemessige forhold som kan føre til høye kolesterolverdier, og folk som har dem må forstå at de er i fare. Siden høyt kolesterol er en viktig risikofaktor for hjertesykdom, holde den under kontroll er viktig. Å vite din risiko er det første skrittet til forebygging.

Disse helsemessige forhold er kjent for å øke kolesterolnivået:

  • Diabetes (utilstrekkelig produksjon av hormonet insulin)
  • Fedme / overvekt
  • Nyresykdom
  • Cushings syndrom (en overflødig produksjon av hormoner)
  • Hypotyreose (en annen hormonell ubalanse)
  • Leversykdommer som skrumplever og alkoholisk steatohepatitis
  • Alkoholisme

Det er et par grunner til at disse helsemessige forhold øke kolesterolnivået. Først nivåene av kolesterol og triglyserider i blodet "i hovedsak gjenspeile hvordan kroppen arbeider for å forbrenne fett og kolesterol som vi spiser på en dag", sier Nicholls. "Jeg tror at diabetes og skjoldbrusk lidelser kan påvirke måten vi forbrenne kolesterol og triglyserider." Dette har en direkte effekt på triglyserider og kolesterol nivåer, sier han. Så når disse forholdene begynner å påvirke stoffskiftet og bremse den ned, kroppen er ikke i stand til å behandle alt den trenger til, inkludert kolesterol.

Det samme gjelder for forhold som alkoholisme og leversykdom. Hvis leveren kan forbrenne ikke alle av kolesterol som du spiser og som kroppen produserer, bygger kolesterol i blodet.

Forebygge høyt kolesterol

Hvis du har noen av disse helsemessige forhold, vet du at du er i faresonen for å utvikle høyt kolesterol. Det er derfor begrense kolesterol i kosten ved å redusere inntaket av mat med høyt mettet fett og kolesterol og får regelmessig mosjon er så viktig.

Hyppig overvåking av kolesterolnivået er også viktig å holde seg på toppen av høyt kolesterol og holde den fra å øke risikoen for hjertesykdom. For bedre beskyttelse, kan legen anbefaler også at du tar en kolesterolsenkende medisiner for å holde risikoen for hjertesykdom så lavt som mulig.