Evb

Helsemessige forhold knyttet til høyt kolesterol utover hjertesykdom

Du vet at høyt kolesterol er ikke bra for hjertet ditt. Men kolesterol forhold kan påvirke mange andre organer, fra nyrene og leveren til hjernen.

Kroppene våre faktisk trenger kolesterol og produsere klissete, voksaktig substans naturlig. Men, som det ofte gjør, blir for mye av en god ting dårlig når det gjelder kolesterol.

De fleste vet om sammenhengen mellom høyt kolesterol og hjertesykdom, men bevis knytte høyt kolesterol til en head-to-toe rekke andre helse woes - fra kreft til Alzheimers til leversykdom - er montering. Selv om noen er teorier fortsatt under etterforskning, er det bare et spørsmål om tid før vitenskapelige studier viser disse ekstra kolesterol-relaterte tilstander, sier Martha Daviglus, MD, PhD, professor i forebyggende medisin ved Northwestern University i Chicago og en talskvinne for European Heart Association.

Her er noen av de mistenkte høyt kolesterol risiko som går langt utenfor hjertesykdom:

Testikkelkreft. Forskere i Sverige fant denne kobling ved hjelp av data fra et 25-års oppfølgingsstudie av 44 864 svenske menn. De med forhøyet serum kolesterol nivåer var mer sannsynlig å utvikle testikkelkreft. I tillegg fant en 2010 gallupundersøkelse som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, og diabetes alle indikere en forhøyet sannsynlighet for kreft.

Erektil dysfunksjon. Når du har for mye low-density lipoprotein eller "dårlig" kolesterol i blodet, kan det føre til plakk å bygge opp og begrense blodtilførselen til blodårene dine, sier Dr. Daviglus. Arteriene som forsyner penis med blod som trengs for en ereksjon kan bli blokkert og smalere, akkurat som arteries andre steder i kroppen kan. "Hvis du har plakk hindrer større arterier, de kommer til å hindre mindre arterier også," sier hun. I noen menn, kan erektil dysfunksjon være et tidlig tegn på høyt kolesterol forhold. Mike Kirby, MBBS, LRCP, MRCS, FRCP, professor ved University of Hertfordshire i Storbritannia og forfatter av å sove med ED, fant at erektil dysfunksjon kan være et tidlig varsel om vaskulær sykdom - en som menn aldri bør ignorere. Erektil dysfunksjon kan komme før et hjerteinfarkt med så mye som fire eller fem år.

Nyresvikt. Ifølge US National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer, kan det være en sammenheng mellom nyresvikt og høye nivåer av kolesterol i blodet. En studie publisert i Journal of Society of European Nephrology avdekket forvirring i å tolke sammenhengen. Ved første lese, dialysepasienter med høyere kolesterolnivå synes å leve lenger enn de med lavere kolesterolnivå. Imidlertid konkluderte forskerne høyt kolesterol målingene var ikke nødvendigvis et godt tegn, men heller en indikasjon på at pasientene var mindre underernært og hadde mindre inflammasjon enn de som døde. Takeaway for leger som behandler pasienter med kronisk nyresykdom er å være forsiktig med hvordan de tolker høyt kolesterolnivå.

Alzheimers sykdom. En fersk studie i nefrologi, det medisinske tidsskriftet European Academy of nefrologi, fant en sammenheng mellom Alzheimers sykdom og høyt kolesterol. Forskere ved Kyushu University i Fukuoka, Japan, så på hjernen til nesten 150 avdøde mennesker, om lag en tredjedel av disse var kjent for å ha demens eller Alzheimers. De fant at de med plakk på hjernen, et varemerke for Alzheimers, hadde høyere kolesterolnivå enn de som ikke gjorde det. Imidlertid gjorde forskerne ikke finner en kobling mellom floker, et annet Alzheimers varemerke, og kolesterolnivået. Daviglus legger til at ytterligere forskning bekrefter høye kolesterolverdier kan svekke hjernens funksjon.

Leversykdom. Forskning viser en sammenheng mellom kolesterol og visse typer leversykdom. Om lag en tredjedel av personer med ikke-alkoholisk leversykdom, en tilstand hvor fett hoper seg opp i leveren som ikke er relatert til alkoholbruk, har høyt kolesterol nivåer. En måte å løse dette uønsket fett er gjennom kosten for å miste vekt og lavere kolesterol nivåer.

Fordi høy kolesterol kan sette deg i fare for mer enn bare hjertesykdom, holde tett styr på dine tall - total kolesterol, HDL (bra) kolesterol, og LDL (dårlig) kolesterol nivåer. Hvis nivåene er over den anbefalte mengden, snakk med legen din om hva du kan gjøre for å senke dem, og redusere risikoen for ikke bare hjertesykdom, men også disse andre relaterte forhold.

For de siste nyhetene og informasjon om leve et hjerte-sunn livsstil, følger på Twitter fra redaktørene av.