Evb

Helseeffekter av røyking

Du vet røyking er dårlig for deg, men vet du hva dette farlig vane gjør med kroppen din, og med røykere som inhalerer passiv røyking?

Sigarettrøyking har katastrofale konsekvenser: Det skader omtrent alle organ i kroppen og fører til generell svekkelse av de røyker helse. US Centers for Disease Control and Prevention anslår at sigarettrøyking er ansvarlig for nesten en av fem dødsfall i Europa, eller om lag 438 000 dødsfall hvert år. Sigarettrøyking er dødeligere på årsbasis enn HIV / AIDS, motorkjøretøyer krasjer, narkotikamisbruk, alkoholisme, selvmord og mord... kombinert.

Røyking og kreft

Kreft var en av de første sykdommene som forskere knyttet til røyking, og det fortsetter å være røyking mest beryktede helseeffekt. Sigarettrøyking og tobakk forårsaker om lag en tredel av alle kreftdødsfall i Europa.

Lungekreft er mest nært knyttet til røyking. Røyking fører nesten alle lungekreft dødsfall i Europa, om lag 90 prosent av mannlige dødsfall og 80 prosent av kvinnelige dødsfall. Sjansene for at en mannlig røyker vil dø av lungekreft er 23 ganger så stor som noen som aldri har røykt, mens kvinner som røyker kjøre en risiko 13 ganger større enn ikke-røykerne.

Men lungekreft er langt fra den eneste formen for kreft kan tilskrives sigarettrøyking. Forskere har også knyttet røyking til kreft i blæren, strupehode, munn, svelg, spiserør, bukspyttkjertel, mage, nyre, og livmorhalsen. Røyking er også en kjent årsak til noen former for leukemi.

Røyking og luftveislidelser

Puste i sigarettrøyk er fryktelig skadelig for lungene. Skaden starter med det første puff og fortsetter til røyker avsluttes. Rundt 9 av 10 dødsfall av lungesykdommer er forårsaket av røyking. En sigarett røyker risiko for å dø av kronisk obstruktiv lungesykdom som kronisk bronkitt eller emfysem er 10 ganger større enn ikke-røykerne:

  • Kronisk bronkitt oppstår når sigarettrøyk ber luftveiene til å produsere for mye beskyttende slim. Røyker utvikler en kronisk hoste å fjerne deres luftrom av slim slik at de kan puste. Til slutt, luftveiene hovne opp og bli blokkert av arrvev og slim. De røyker med bronkitt har en høyere risiko for å pådra lungebetennelse og andre infeksjoner.
  • Emfysem oppstår som sigarettrøyk ødelegger små luftblærer inne i lungene som gjør at oksygen for å bli spredt ut i blodet. Prosessen ødelegger røyker evne til å trekke pusten, til slutt gjør dem til å gispe og kampen for luft.

Røyking og hjerte-og karsykdommer

Røyking påvirker også hjertet og sirkulasjonssystemet, og har vært knyttet til koronar hjertesykdom, den hyppigste dødsårsaken i Europa. Sigarett røykere er så mye som fire ganger mer sannsynlig å bli diagnostisert med koronar hjertesykdom enn ikke-røykere, og er dobbelt så utsatt for slag.

Andre helseeffekter av røyking

Sigarettrøyking effekter er utbredt og omfatter skade på:

  • Skin. Røyking tidlig aldre huden, forårsaker ansikts rynker. Det senker også hudens helbredende egenskaper og har vært knyttet til hudkreft.
  • Øyne. Røyking har vært knyttet til utvikling av grå stær, en tilstand der den klare linsen i øyet blir overskyet. Sigarettrøyking kan også forårsake macula degenerasjon og gjøre skade på synsnerven.
  • Munn. Røyking er anslått til å være ansvarlig for tre av fire tilfeller av periodontal sykdom i Europa. Giftstoffer som finnes i sigarettrøyk skade tannkjøttet, forårsaker dem til å falle, og sette de røyker har større risiko for tannråte.

Den farer passiv røyking

Sigarettrøyking kan skade helsen din selv om du ikke er en røyker. Eksponering for passiv røyking antas å forårsake lungekreft eller hjertesykdommer drapene på rundt 49.000 ikke-røykere hvert år. Røykere som er utsatt for passiv røyking i sine hjem eller arbeidsplass har en 25 til 30 prosent økning i risikoen for hjertesykdommer og en 20 til 30 prosent økning i risikoen for lungekreft. Barn som har foreldre eller omsorgspersoner røyking har en økt risiko for astma, bronkitt, lungebetennelse, hoste, tungpustethet, og ørebetennelse. Barn av røykere har en høyere risiko for krybbedød, eller krybbedød.

Selv om de helsemessige konsekvensene av røyking er dire, er det viktig å huske at du kan ta kontroll over din helse ved å avslutte. Når du gir opp sigaretter kroppen din kan begynne å reparere noen av skadene røyking har forårsaket.