Evb

Har jeg depresjon?

Les følgende informasjon for å hjelpe deg å avgjøre om du kan ha en depresjon. Det tar ikke plassen til en lege diagnose.

Depresjon fører deg til å føle deg trist og håpløst mye av tiden

Depresjon fører deg til å føle deg trist og håpløst mye av tiden. Det er forskjellig fra normale følelser av tristhet, sorg, eller lav energi. Depresjon er en medisinsk problem som trenger behandling. Hvis du tror du kan være deprimert, bør du oppsøke lege for diagnose og behandling med en gang. Ubehandlet depresjon kan bli verre.

Du kan ha alvorlig depresjon hvis du har minst fem av de symptomene nevnt nedenfor for 2 uker eller lenger og ett av symptomene er enten tristhet eller tap av interesse. Du kan:

 1. Føler seg trist, håpløs, eller tom. Andre kan ha lagt merke til at du vises trist eller på gråten.
 2. Mister interessen eller ikke få glede av de fleste daglige aktiviteter.
 3. Miste eller få vekt på grunn av endringer i hvor sulten du føler.
 4. Sover for mye eller for lite.
 5. Føle seg urolig og ikke klarer å sitte stille, eller sitte rolig og føler at flytting tar stor innsats.
 6. Føle seg trøtt hele tiden.
 7. Føler uverdig eller skyldig uten grunn. Du kan bekymre deg for at folk ikke liker deg.
 8. Finner det vanskelig å fokusere, huske ting, eller ta beslutninger.

En alvorlig symptom på depresjon tenker om døden og selvmord. Hvis du eller noen du bryr deg om snakker om selvmord eller følelsen håpløse, få hjelp med en gang.

Lær advarsel tegn på selvmord, som inkluderer snakket mye om døden, gi ting bort, eller bruke en masse alkohol, narkotika eller begge deler. Hvis du ser disse skiltene i deg selv eller en du er glad, få hjelp.

Hvis du tror du kan ha depresjon, ta denne korte quiz for å sjekke dine symptomer:

Interaktivt verktøy: er du deprimert?

Hvis du har færre symptomer

Hvis du har færre symptomer, kan du likevel være deprimert og trenger behandling. Uansett hvor mange symptomer du har, er det viktig å oppsøke lege. Jo før du får behandling, jo bedre sjanse for en rask og fullstendig gjenoppretting.

Det finnes flere typer depresjon som kan ha ulike symptomer og mønstre. Disse inkluderer:

 • Værsyke (SAD). Folk som har værsyke er deprimert bare på et bestemt tidspunkt hvert år, vanligvis i høst-og vintermånedene.
 • Premenstruelle dysphoric lidelse (PMDD). Kvinner som har vanlige og alvorlige følelsesmessige og fysiske premenstruelle symptomer som forstyrrer dagliglivet kan ha PMDD. Dette ligner på premenstruelt syndrom (PMS), men har symptomer som er mer alvorlig.
 • Dystymi (kronisk mild depresjon) oppstår når en person har bare 2 til 4 symptomer på depresjon i et tidsrom på minst 2 år.
 • Dobbeltklikk depresjon. Dette skjer når en person med dystymi har også en episode med alvorlig depresjon.
 • Justering lidelse med depresjon. Noen ganger kan en stressende situasjon kan føre til midlertidige symptomer på depresjon som forbedrer når krisen er løst.

Hvis du tror du har depresjon etter å ha gjennomgått denne listen, skrive ut listen og sirkel disse symptomene som du har. Ta listen med legen din.

Hvis depresjonen er relatert til et helse-problem, for eksempel hypotyroidisme, behandle sykdommen vanligvis botemidler for undertrykk. Rus også kan forårsake depresjon som er herdet når rus er stoppet. Rus kan også være et tegn på depresjon.

Hvis du nettopp har mistet noen du bryr deg om

Hvis du nettopp har mistet noen du bryr deg om, kan du få symptomer som ligner på de av depresjon. Følelser av tristhet, sorg og sorg er normal. Og de fleste begynner å føle seg bedre over flere måneder. Men hvis du føler deg veldig trist eller deprimert, gjør symptomene dine ikke gå bort, eller du tenker på å drepe eller skade deg selv, bør du oppsøke lege. Du kan trenge behandling.

US Preventive Services Task Force anbefaler at alle mennesker, som starter på 12 år, bli undersøkt for depresjon.

For mer informasjon, se emnet depresjonen.