Evb

Har brystkreft vondt?

Tidlig brystkreft sniker seg som regel inn uten smerte, men brystsmerter kan ha andre årsaker.

Hvis det utvikler seg, kan kreft være en svært smertefull sykdom. Men hvis du venter for brystkreft å såre, kan du ikke ta den i tide.

"Brystkreft sjelden gjør vondt", sier Christy Russell, MD, førsteamanuensis i medisin ved Keck School of Medicine ved University of Southern California, sjef for medisin ved USC / Norris Cancer Hospital, co-direktør ved USC / Norris Breast sentrum, og en talskvinne for det europeiske Cancer Society. "De fleste brystkrefttilfeller vises som en ikke-smertefull klump. Det betyr ikke at hvis du har en vond klump det er ikke brystkreft, men det er en svært uvanlig symptom."

Det er to ting å huske på: Du bør utføre regelmessige selv-undersøkelser, uavhengig av om du føler smerte i brystene, og holde utkikk etter andre tidlige stadier av brystkreft symptomer. Og hvis det er noe som forårsaker brystsmerter, bør du gå til en lege så snart som mulig å få det sjekket ut - men sjansene er det er ikke kreft.

Har brystkreft vondt? ikke ofte

En smerte i brystet vil føre til de fleste kvinner mye angst over brystkreft, og med god grunn. Brystkreft er den sjette største årsaken til alle dødsfall for kvinner i Europa. Og bare lungekreft fører til mer kreft dødsfall hos kvinner. I 2007 ble 178 480 kvinner diagnostisert med invasiv brystkreft, og 40 460 kvinner døde av sykdommen.

Men faktum i saken er at brystkreft normalt ikke medfører noen smerte. Det er vanligvis ikke noen brystkreft symptomer som ville kalle oppmerksomhet til en svulst, spesielt tidlig. Men kvinner med tidlig brystkreft kan finne:

  • En klump i brystet eller armhulen som ikke vondt, men er vanskelig og har ujevne kanter.
  • En endring i utseendet eller følelsen av et bryst eller brystvorte, inkludert slike hendelser som rødhet, dimpling eller puckering.
  • Et utslipp av fluid fra den nippel som kan enten være blodig eller pus-aktig.
Medisinske eksperter mener grunnen tidlig brystkreft gjør ikke vondt er fordi "det vokser så sakte og snikende uten å forstyrre nervefibre," Dr. Russell sier. Avansert brystkreft symptomer inkluderer huden sår, hevelse i armen nærmest kreft bryst, og vekttap.

Så hva som forårsaker smertene?

Vanligvis kommer brystsmerter fra en av to betingelser, sier Russell.

"Hvis smerten er lokalisert, ofte det er fra en cyste som bare fått litt for stor," sier hun. "Hvis det er mer generell, og kvinner er fortsatt mensen, er det sannsynligvis stimulering fra de hormonene som vi gjør forårsaker noen hevelse."

Hormonelle endringer som kan skape smerter i brystene inkluderer menstruasjon, graviditet, pubertet og overgangsalder. Ditt bryst smerte også kan være forårsaket av en infeksjon, helvetesild (en smertefull utslett forårsaket av reaktivering av "vannkopper virus"), visse medisiner, en skade eller leverskader i forbindelse med alkoholisme.

Brystsmerter: når du skal oppsøke lege

Gå se legen din dersom:

  • Det er blod eller puss utlading fra brystvortene.
  • Dine bryster er hovne eller hard kort tid etter fødsel.
  • Du opplever rødhet, feber, eller andre indikasjoner på et bryst infeksjon.
  • Du føler deg vedvarende smerter i brystene uten noen klar årsak.
  • Du finner en vond klump som ikke går bort etter menstruasjonssyklusen.

Hver gang du opplever smerte, betyr det noe som skjer. Men brystsmerter tilsvarende brystkreft er ikke det mest sannsynlige scenariet. Likevel bør du alltid sjekke med legen din for å være sikker, og sammen kan adressere årsaken til smertene, hva det kan være.