Evb

Håndtering kjemoterapi bivirkninger i løpet av eggstokkreft behandlingen

Styre bivirkninger forbundet med kjemoterapi kan hjelpe deg å opprettholde en bedre livskvalitet under eggstokkreft behandling.

Ordet "cellegift" maner frem bilder av å bli bøyd over fra kvalme og lidelse den svært synlig bivirkning av hårtap. Selv om noen kvinner som får eggstokkreft behandling gjør erfaring kjemoterapi bivirkninger som disse, ikke alle vil. Faktisk er det noen kvinner som knapt har noen bivirkninger fra kjemoterapi. For de som gjør det, kan dra nytte av de riktige tipsene hjelpe deg å opprettholde noen livskvalitet under eggstokkreft behandling.

Styre kjemoterapi bivirkninger

Her er de vanligste reaksjoner på kjemoterapi og måter å håndtere dem:
  • Følelsen oppbrukt. Tretthet er en vanlig bivirkning for eggstokkreft pasienter, men det trenger ikke å holde deg i sengen. Bare ikke prøv å gjøre så mye som du brukte til, be om og ta imot hjelp fra andre. Hyppige naps, et sunt kosthold og regelmessig mosjon kan også virkelig øke energinivået.
  • Kvalme til magen. Kjemoterapi kan føre til at du føler deg kvalm og kaste opp. En rekke svært effektive medisiner er tilgjengelige for å bidra til å kontrollere dette, så snakk med legen din dersom du opplever kvalme. Spise små måltider og lette matvarer også kan hjelpe.
  • Tarm uregelmessigheter. Kjemoterapi kan forårsake kvinner med eggstokkreft å ha forstoppelse eller diaré. Kosthold kan spille en stor rolle: Hold deg sunn og balansert, og regulere fiber inntaket i henhold til dine symptomer. Øk fiber inntaket hvis du er forstoppet, unngå høy-fiber matvarer hvis du har diaré.
  • Blødning og anemi. Blødning og lett blåmerker er vanlige bivirkninger under cellegift, så beskytte deg selv. Ikke bruk noe eller gjøre noe som kan føre til at du skader deg selv - ingen barberhøvler, tamponger, eller til og med tanntråd. Unngå noen aktiviteter der du kan få blåmerker eller skrapes.
  • Munnsår. Hvis du har munnsår, unngå å spise eller drikke noe syrlig, krydret, eller alkoholiker. Hold deg til myk mat, holde munnen fuktig med vann, og bruke en leppe fuktighetskrem. Du kan også skylle munnen med en salt vann eller natron løsning for å gjøre munnsår mindre smertefull. Eller be legen om å forskrive spesielle, beroligende munnskyllevann til pels eller nummen sår å gjøre det enklere å spise.
  • Hårtap. Foruten å miste håret på hodet ditt, kan du miste hår andre steder, inkludert dine vipper og bryn. Prøv å lære noen makeup tips å tegne brynene tilbake på. Du kan dekke hodet med en parykk, et skjerf wrap, eller en stilig lue.

Når skal snakke med legen din

Noen ganger kan felles kjemoterapi symptomer forebygges, slik at du aldri trenger å forholde seg til dem i det hele tatt.

"De fleste [helsepersonell] administrere ting som kvalme med en rekke ulike medisiner som er gitt til pasienter på forhånd. Avhengig av type kjemoterapi, det er forskjellige medisiner som brukes til å behandle symptomer," sier Colleen Feltmate, MD, en gynekolog ved Brigham and Women Hospital og Dana-Farber Cancer Institute, både i Boston.

"For folk får IP [intraperitoneal behandling, hvor medisiner blir levert inn i magen gjennom en tube], noen av bivirkningene, som å være oppblåst, [vil gå bort når] at væske blir absorbert," sier hun.

En annen bivirkning av enkelte kjemoterapi narkotika er en tingly, noen ganger lammende eller brennende følelse som ofte starter i fingre og tær, og kunne gå andre steder i kroppen din. Dr. Feltmate sier at det er noen medikamenter som kan brukes for å hjelpe, men de er ikke alltid effektiv.

Feltmate understreker også at kvinner bør ha en åpen og komfortable forhold til sine leger, slik at bivirkninger som kommer opp kan raskt brakt under kontroll.

Kjemoterapi bivirkninger trenger ikke å styre livet ditt mens de behandler din eggstokkreft. Du kan gå gjennom en rekke av disse bivirkningene, eller du kan være heldig nok til å ha nesten ingen. Kommunikasjon med legen din kan bidra til å holde disse bivirkningene til et minimum, og hjelpe deg å føle deg mer som deg selv.