Evb

Hallux valgus grunnleggende

En Hallux valgus er en smertefull kul i nærheten av stortåen. Iført tettsittende, høyhælte sko ikke forårsaker bunions, men at det kan forverre dem. Lære mer.

Hvis du oppdager en bump ikke langt fra stortåen som er rød og bankende, har du sannsynligvis fått en Hallux valgus. En forstørret bein på felles nederst på stortåen, er en liktorn en abnormitet i strukturen av knoklene i føttene.

Bunions er en vanlig årsak til foten smerte - og iført feil sko kan føle seg enda verre. "Sko ikke føre Hallux valgus, de forverre Hallux valgus," sier Alan K. Mauser, DPM, en podiatrist i Louisville, Kentucky

Hallux valgus årsaker

Det er to vanlige årsaker til bunions - og ifølge Dr. Mauser, er arvelighet en av dem. Den andre er når foten har en feil, hvor leddene tillate lange knokler i foten (mellomfoten) for å spre ut mer enn de burde. Dette kalles hypermobile.

Det er en avstand mellom den første og andre metatarsal, forklarer Mauser. "De første metatarsal avviker utover fra andre, [og musklene] trekke tå tilbake i slik at du får en kul på siden av foten."

Gjenkjenne en Hallux valgus

En Hallux valgus er "preget av smerte og rødhet eller blemmer eller bursitt av stortåen joint", sier Mauser. Den stortåen joint vises stor og kan stikke ut fra kanten av foten, skal være oppmerksomme på skoene og kan bli ganske smertefullt. Den stortåen har også en tendens til å peke på side - mot de andre tærne -. stedet for rett fram din stortåen kan selv krysse under den andre tå.

En liktorn kan også forårsake:

  • Problemer med å flytte stortåen
  • Hud som vises tykkere rundt bunnen av stortåen
  • En stor klump i bunnen av stortåen
  • Hevelse av stortåen joint

Hallux valgus risikofaktorer

Noen risikofaktorer kan forverre en liktorn og gjøre det smertefullt for deg:

  • Leddgikt. Leddgikt kan føre til endringer i gåmønstre, som kan forårsake en Hallux valgus.
  • Feil sko. Enten for liten, svært smale, eller med en veldig spiss tå, kan feil sko forverre bunions. De fleste kvinner ha sko som er for små for dem.
  • Sko med høye hæler. De kan se bra ut, men sko med høye hæler kan presse tærne, gni på stortåen felles, og forverre en Hallux valgus.
  • Å være kvinnelig. Ni av hver 10 bunions forekommer hos kvinner, og de ​​fleste kvinner i Europa har dem.

Hallux valgus diagnose

Hvis du har foten smerte som ser ut som det kan være forårsaket av en Hallux valgus, gjør en avtale med en podiatrist for en riktig diagnose og behandling plan.

Diagnose vanligvis består av en eksamen, noen spørsmål om hvilken type smerte du har og de skoene du bruker, samt en familie historie av fotproblemer og din medisinske historie knyttet til fotproblemer eller skader. Det kan også omfatte en X-ray.

Basert på hvor alvorlig dine bunions er og hvor mye smerte de forårsaker du kan podiatrist foreslå forskjellige sko, beskyttende polstring på føttene, eller kirurgi for å behandle bunions.

Foot smerte kan være en plage, noe som gjør det vanskelig å selv gå rundt. Hvis du har gitt føttene en gang-over og mistenker en Hallux valgus er å klandre, dra til podiatrist å finne lindring.