Evb

Glutenfri diett for cøliaki

Personer som har cøliaki må være på en glutenfri diett. Selv en liten mengde gluten kan gi symptomer på oppblåsthet, gass og diaré.

Det grunnleggende om en glutenfri diett inkluderer:

  • Unngå all mat som inneholder hvete, rug og bygg gluten. Brød, bagels, pasta, pizza, malted frokostblandinger, og kjeks er eksempler på matvarer som inneholder gluten. Selv om enkelte matvarer er merket hvete-fri, betyr ikke dette at de er glutenfrie.
  • Unngå havre, i hvert fall i utgangspunktet. Havre kan gi symptomer hos noen mennesker, kanskje som et resultat av forurensning med hvete, bygg, rug eller under behandlingen. Men mange mennesker som har cøliaki kan spise moderate mengder havre uten å ha symptomer. Helsepersonell varierer i sine langsiktige anbefalinger om å spise mat med havre. Men de fleste er enige om det er best at folk nylig diagnostisert med cøliaki ikke spise havre inntil tilstanden er godt kontrollert med en glutenfri diett. Deretter kan opptil 2 oz (50 g) av havre bli spist daglig så lenge ingen nye symptomer oppstår. Bør spise bare havre kjent for ikke å være forurenset av hvete, bygg, rug eller under behandlingen.
  • Unngå eller begrense melkeprodukter i begynnelsen av behandlingen hvis de forårsake eller forverre symptomer. Etter symptomene bedres og tynntarmen helbreder (ca 1 til 6 måneder), kan du være i stand til å gradvis gjeninnføre melkeprodukter i kostholdet ditt.
  • Unngå alle øl produkter med mindre de sier de er glutenfrie. Øl med og uten alkohol, inkludert pils, øl, og stouts, inneholder gluten med mindre de spesifikt sier de er glutenfrie.
  • Lese ingrediens etikettene nøye og være klar over typer skjult gluten. Gluten kan være i ting som medisiner, vitaminer og andre kosttilskudd, leppestift og leppepomade, og ulike tilsetningsstoffer. Produkter med etiketter har uttrykket "modifisert stivelse" eller "hydrolysert vegetabilsk protein" kan inneholde gluten.

På en glutenfri diett, kan du fortsatt ha:

  • Egg og melkeprodukter som ost. Men du må kanskje unngå melk og melkeprodukter i begynnelsen av behandlingen. Og noen behandlet oster inneholder gluten.
  • Mel og matvarer laget med Amaranth, arrowroot, bokhvete, mais, linfrø, hirse, poteter, quinoa, ris, sorghum, soyabønner, tapioca, eller teff.
  • Ferske, frosne og hermetisk kjøtt. Les etiketter for tilsetningsstoffer som kan inneholde gluten.
  • Fersk, fryst, tørket, eller hermetisert frukt og grønnsaker hvis de ikke inneholder fortykningsmidler eller andre tilsetningsstoffer som inneholder gluten.
  • Visse alkoholholdige drikkevarer, inkludert vin, brennevin (inkludert whisky og konjakk), likører, og cider.