Evb

Gjør tenåringer trenger en hjernehinnebetennelse vaksine booster?

Hvis barna var 11 eller 12 år da de først ble vaksinert mot hjernehinnebetennelse, kan de trenger en booster skutt i tenårene. Det avhenger ofte av hvilken type hjernehinnebetennelse vaksine som ble gitt.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), kan tenåringer og unge voksne trenger en booster, eller oppfølging, hjernehinnebetennelse vaksinasjon, avhengig av når de først ble vaksinert og noen høyrisiko situasjoner de kan stå overfor.

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i blodet og spinalvæske med alvorlige konsekvenser, inkludert hørselstap, læring forsinkelser, tap av fingre eller tær, og med død. En rekke forskjellige typer av bakterier, virus, sopp og til og med kan forårsake meningitt. En av de vanligste årsaker til bakteriell meningitt er bakterien Neisseria meningitidis. Når barn blir vaksinert, er det for å beskytte mot flere undertyper av denne bakterien.

Risikoen for hjernehinnebetennelse infeksjoner øker blant tenåringer og studenter, delvis fordi disse gruppene bruker så mye tid på nært hold, lett å utsette hverandre for smittestoffer. For mange år, var hjernehinnebetennelse vaksine som brukes for tenåringer på MPSV4, eller polysakkarid meningokokk vaksine. En ny hjernehinnebetennelse vaksine, MCV4, den eller meningokokk konjugatvaksine ble godkjent i 2005. Det anbefales ikke brukt til barn over alderen 2 og hos unge voksne, og er nå vanligvis gitt til barna på deres 11 - eller 12-åringen sjekke opp, med mindre de trengte for å bli vaksinert før.

Studier som sammenligner de to hjernehinnebetennelse vaksiner har vist at eldre MPSV4 vaksinen ikke skaper en varig immunitet slik at den nyere MCV4 ser ut til, som er grunnen til CDC nå anbefaler at unge voksne som ble vaksinert med MPSV4 over fem år siden, og er fortsatt bor i college flersengsrom-type situasjoner, inkludert militærtjeneste, skal bli revaksinert med den nyere vaksine, MCV4. (MPSV4 er fortsatt foretrukket for voksne over 55 år.) Men studenter som bor i sovesaler som allerede har hatt den nyere vaksinen ikke trenger å få en booster.

"Vi prøver å få en kohort av barn alle vaksinert tidlig", forklarer indremedisin spesialist og barnelege Stephen W. Russell, MD, assisterende professor i medisin ved University of Alabama i Birmingham.

Det er andre høyrisiko-situasjoner der en booster skudd er nødvendig, selv om et barn ble først vaksinert med MCV4 hjernehinnebetennelse vaksine, for å sørge for at han forblir beskyttet. Anbefalingen om å få en oppfølging booster gjelder for unge (og eldre) personer som er:

  • Å leve uten en sunn milten (et organ som spiller en nøkkelrolle i å bekjempe infeksjoner)
  • Å leve med svekket immunforsvar
  • Bor eller reiser i land der hjernehinnebetennelse er svært vanlig

Disse boosters anbefales fem år etter den første hjernehinnebetennelse vaksinasjon og deretter hvert femte år deretter hvis vaksinert etter 7 år. Hvis vaksinert mellom alderen 2 og 7, skal den første booster gis tre år etter den første vaksinen og deretter hvert femte år. Økte bør videreføres inntil den personen er ikke lenger i høy-risiko situasjon.

"For resten av oss, bør de fleste mennesker gjør fint med bare den opprinnelige vaksinasjon," sier Dr. Russell.

Det er få ulemper å motta hjernehinnebetennelse vaksine. "Det er et ganske godt tolerert vaksine og ikke tendens til å ha en rekke bivirkninger utenfor injeksjonsstedet," sier Russell. Bivirkninger kan innbefatte rødhet, ømhet og hevelse.

Selv om unge voksne har blitt vaksinert mot hjernehinnebetennelse, er det fortsatt en god idé å sjekke om hvilken form for hjernehinnebetennelse vaksine han hadde, og sørge for at han har ingen andre spesielle situasjoner som vil kreve en booster skutt for ekstra beskyttelse.