Evb

Gjør din MS-symptomer er relatert til ditt miljø?

Lær om miljø-og livsstilsfaktorer som kan påvirke din multippel sklerose - for bedre eller verre.

Fordi årsaken til multippel sklerose er ikke fullt ut forstått, kan du lurer på om noen aspekter av ditt miljø eller livsstil påvirker alvorlighetsgraden av MS-symptomer.

Og det er et godt spørsmål - forskere teoretisere at i noen mennesker, kan MS skyldes en kombinasjon av både deres genetisk risiko og faktorer i miljøet eller livsstil (faktorer som "slå på" disse genene). Vitenskap har ennå til pin dette ned, imidlertid, og den eksakte måten at sykdommen utvikler seg er fortsatt ikke kjent.

Hittil har forskerne funnet sterke sammenhenger mellom MS-symptomer og visse faktorer, som røyking, soleksponering, og stress. Her er en titt på hva de har oppdaget:

Røyking forverrer MS-symptomer

Folk som røyker har en 40 til 80 prosent økt risiko for multippel sklerose sammenlignet med sine nonsmoking jevnaldrende. En studie publisert i Oxford Journal Brain av mer enn 2000 personer med og uten MS viste at røyking øker ikke bare risikoen for å utvikle MS, men i de som allerede har MS, kan røyking fremskynde utviklingen av sykdommen og forverre symptomene.

Sollys kan bidra til å forhindre MS-symptomer

Nyere forskning ved Universitetet i Toronto tyder på at barn som utvikler multippel sklerose og begynne å oppleve MS-symptomer vanligvis har lavere nivåer av vitamin D enn sine jevnaldrende. Vitamin D spiller en viktig rolle i en rekke prosesser i kroppen, men det er bare produsert i våre organer som svar på sollys.

"Vi vet fra epidemiologiske studier at det er en høyere forekomst av MS den lenger unna du bor fra ekvator, og mer nylig vi har lært at vitamin D ikke regulere immunsystemet," forklarer Patricia O'Looney, PhD, visepresident for biomedisinsk forskning ved National Multippel sklerose Society.

Andre studier har antydet at MS-symptomer og tilbakefall kan bli verre når vinteren nærmer seg på grunn av redusert soleksponering. Men svarer ikke noen forsker ennå spørsmålet om å ta vitamin D-tilskudd kan påvirke utviklingen av multippel sklerose eller MS-symptomer.

Stress utløser MS-symptomer

Data bekrefter også samspillet mellom stressende livshendelser, MS-symptomer, og tilbakefall. En fersk studie av 73 personer med multippel sklerose viste en klar sammenheng mellom en stressende livshendelse og et tilbakefall av MS-symptomer i løpet av de neste fire ukene.

Stressende hendelser påvirker mennesker på forskjellige måter. Vanlige stressfaktorer inkluderer:

  • Død eller sykdom hos en slektning, venn eller kjæledyr
  • Samlivsproblemer
  • Penger bekymringer
  • Job vanskeligheter
  • Bil eller hjemme bekymringer

Selv om det er noen debatt om det nøyaktige innholdet i forholdet mellom stress og MS-symptomer, kan det ikke skade å lære å håndtere stress mer effektivt. For nyttige stress management tips, se Topp 10 virkelige måter å ta ansvar for stress.

Miljøgifter og MS-symptomer

Selv om det er naturlig å lure på om kjemikalier i miljøet spiller en nøkkelrolle i utviklingen av multippel sklerose, er det ingen avgjørende forskning som knytter MS til kjemisk eksponering. Spørsmål om virkningen av forurensning eller giftstoffer kommer opp når folk oppfatter en "klynge" av MS diagnoser i ett geografisk område, noe som tyder på at noen element som finnes i denne plasseringen kan utløse utvikling av MS. Forskere har teoretisert at bly, kvikksølv, og luftforurensning kan bidra til risikoen for MS, men de har ikke etablert en klar sammenheng. Forskning pågår.