Evb

Genetisk testing for brystkreft

Hvis din familie treet er tung med brystkrefttilfeller, kan du vurdere genetisk testing.

Dersom brystkreft kjører i familien din, tenker du kanskje om å få genetisk testing for å se om du har høy risiko for å utvikle sykdommen. Før oppsøke testing, bør ditt første telefonsamtalen være en dyktig genetisk veileder, en spesialist som kan bidra til å gi deg et sant bilde av risikoen din.

De fleste som utvikler brystkreft har ingen familie historie av sykdommen. Arvelighet utgjør opptil bare 10 prosent av alle brystkrefttilfeller. For det meste, avvik i gener kalt BRCA1 eller BRCA2 har skylden. Når BRCA genene fungere fullstendig, de holder bryst celler vokser normalt. Når avvik finnes, kan kreft utvikles.

Kvinner som arver et mutert gen har en mye høyere risiko enn gjennomsnittet for å utvikle brystkreft eller eggstokkreft. Menn som arver den også har en høyere risiko for brystkreft. Som blir sagt, arver et gen betyr ikke at du er forutbestemt til å få kreft.

Brystkreft og slektshistorie: hvem som skal få testet?

En rådgiver som spesialiserer seg på kreft genetikk vil ta en nærmere titt på begge sider av familien din og spore kreft og sykdom fra generasjon til generasjon. "Mange som går gjennom genetisk veiledning finner ut de er på lavere risiko enn de trodde," sier Marisa Weiss, MD, grunnlegger og president for Breastcancer.org og et bryst stråling onkolog ved Lankenau Hospital, en del av Thomas Jefferson University Health System i Philadelphia. Likevel, noen ganger mønstre dukker opp at "ring bells" for rådgivere, kan tyde på at en arvelig muterte genet finnes, sier hun.

I Europa er det bare 2 prosent av kvinnene er sannsynlig å bære ett eller flere av disse mutasjoner. BRCA mutasjoner er funnet oftere hos de av Ashkenazi (østeuropeisk) Jødisk anstendig. Testing anbefales hvis du er Ashkenazi jødisk og har:

  • En første-graders slektning (mor, søster, datter) med bryst-eller eggstokkreft
  • To andre-graders slektninger (bestemor, tante) på samme side av familien med brystkreft eller eggstokkreft

For andre er testing aktuelt dersom de har:

  • To første-graders slektninger med brystkreft, som ble diagnostisert før fylte 50
  • Tre eller flere første-eller andre-graders slektninger diagnostisert med brystkreft
  • Både bryst-og eggstokkreft blant nære slektninger
  • En første-graders slektning diagnostisert med kreft i begge brystene
  • To eller flere nære slektninger diagnostisert med eggstokkreft
  • En mann i familien diagnostisert med brystkreft

Hvis genetisk veileder finner at du har en sterk familie mønster av bryst-eller eggstokkreft, kan du vurdere å få testet. Hvis andre familiemedlemmer er villige deltakere, bør den personen som er mest sannsynlig å bære mutasjonen testes først. I mange tilfeller er dette en som allerede måtte brystkreft eller eggstokk-cancer. Testing innebærer en enkel blodprøve som er sendt til et laboratorium. Resultatene kan ta flere uker.

Fortsett å lese side 2 av denne artikkelen.