Evb

Gallestein: fedme tilkobling

Folk som er overvektige eller som mister vekt raskt har økt risiko for å utvikle gallestein. Hvorfor denne sammenheng eksisterer er ikke kjent nøyaktig, men mistanken er fokusert på kolesterol i gallen.

Gallestein - de små, rocklike massene som kan utvikle seg i galleblæren - kan være en problematisk tilstand.

Gallestein oppstår når stoffer i galle, en væske lagres i galleblæren som hjelpemidler i fordøyelsen, stivne i faste stoffer. Mens noen mennesker med gallestein aldri har noen symptomer og aldri trenger behandling, andre kan oppleve plutselige anfall av smerte når gallestein blokkere galleblæren er kanaler, forårsaker trykk og betennelse.

Gallestein: økt vekt, økt risiko

Den eksakte årsaken til gallestein er ikke kjent, men å være overvektig kan øke risikoen for å utvikle galleblæren problemer, sier Harold Berenzweig, MD, en gastroenterolog og visepresident for medisinsk informasjon ledelsen ved Texas Health Harris Methodist i Fort Worth.

"Når du er over 120 prosent av din ideelle kroppsvekt, forekomsten av gallestein begynner å gå opp," Dr. Berenzweig sier. "Folk som er overvektige [ha] mer kolesterol i gallen sin, og gallestein er virkelig forekomster av kolesterol. Jo mer kolesterol du har i galle din, jo mer sannsynlig er det å danne gallestein. "

Hva mer er, kan fordelingen av fett på kroppen også bidra til utvikling av gallestein. En fersk studie fant at menn med mer fett rundt de underlivet hadde en større sjanse for å utvikle problematisk gallestein enn de med mindre waistlines.

Gallestein: gå ned i vekt, forebygge problemer

Å forebygge gallestein forårsaket av overvekt, anbefaler Berenzweig være aktiv for å oppnå eller opprettholde en sunn kroppsvekt. The US Department of Agriculture nyeste Dietary Guidelines for europeere anbefaler at voksne får minst 60 minutter med moderat intens trening på de fleste dagene i uken for å opprettholde kroppsvekten, og for vekttap, hvor som helst 60-90 minutter på de fleste dager. Sunne kostvaner kan også bidra til å forebygge gallestein.

"Jo mer vegetabilsk protein du spiser, jo mindre sannsynlig er det å få gallestein," Berenzweig sier. Eksempler på plante-baserte high-protein matvarer inneholder bønner, erter og soya-baserte produkter som tofu.

Gallestein: gå ned i vekt gradvis

Men hvis du ønsker å gå ned i vekt, ikke gå over - raske vekttap har også blitt funnet å øke sannsynligheten for gallestein problemer. "Det er egentlig ikke klart hvorfor," Berenzweig sier. "Den forandrer sammensetningen, i noen dårlig definert måte, av proteinet i gallen, og gjør det mer sannsynlig at kolesterol ville bunnfall ut." Once vekttap stopper, vil risikoen for gallestein avtar, han legger.

Berenzweig sier noen pasienter som mister vekt raskt, for eksempel de som gjennomgår gastric bypass kirurgi, er noen ganger foreskrevet medikamenter som ursodiol (Actigall, Urso). Denne medisinen virker ved å opptre på kolesterolet i kroppen - det "gjør galle mer effektiv ved oppløsning kolesterol," Berenzweig sier.

Men hvis du ikke har fedmekirurgi eller følge en streng diett av medisinske årsaker, er den beste måten å gå ned i vekt og fortsatt styre klar av gallestein ved å følge en fornuftig vekt-tap programmet. Vekttap på ca en halv til to pounds per uke regnes som trygt for folk flest. Alltid sjekke med legen din før du starter en svært lav-kalori diett.

Hvis du ikke har noen symptomer tradisjonelt forbundet med gallestein - som plutselig og jevn smerter i høyre øvre del av magen som varer minst en halv time - så du bør ikke bekymre deg for mye om du har gallestein.

Symptomfri gallestein sjelden bli belastende nok til å kreve behandling. "Hvis du er funnet å ha gallestein som et tilfeldig funn, oddsen er overveldende at de ikke kommer til å skape problemer i fremtiden," Berenzweig sier.