Evb

Galleblæren polypper

Disse små utvekster som vanligvis finnes på galleblæren er ofte bygd opp av kolesterol - men de kan også være kreft.

Galleblæren polypper er ansett som en ganske vanlig tilstand. Og mens det meste av tiden galleblæren polypper er ingenting å være bekymret, kan noen av dem være kreft.

Galleblæren polypper: hva er de?

Flertallet av galleblæren polypper er harmløse - som består av kolesterol buildup, ikke kreftceller. Men, kan galleblæren polypper faktisk være små svulster - noen som kan være kreft, mens andre er godartet vekster. Disse små utvekster kan stikke ut fra innsiden av galleblæren veggen.

Når det kommer til galleblæren polypper, størrelse definitivt teller: Jo større polypp, desto større er risikoen for galleblæren kreft. Polypper som er større enn en centimeter er mest sannsynlig å være kreft, mens de mindre enn det er usannsynlig å være - eller til slutt bli - kreft.

Galleblæren polypper kan ikke forårsake noen symptomer i det hele tatt. Men de kan forårsake biliær kolikk (magesmerter som kommer fra galleblæren). Denne type smerte er ofte forårsaket av gallestein, men hvis de ikke blir funnet, kan galleblæren polypper være å klandre.

Galleblæren polypper: diagnose

For å få en god titt på galleblæren, er en ultralyd vanligvis utføres. Galleblæren polypper vil vanligvis bli sett på en ultralyd, og deres størrelse (og potensielt farlig hvor de kan være) kan deretter måles.

Positronemisjonstomografi (PET) eller computertomografi (CT) skanner kan hjelpe vurdere sannsynligheten av kreftceller i større galleblæren polypper. Disse testene kan både brukes til å overvåke galleblæren polypper over tid for å oppdage eventuelle mistenkelige endringer som kan indikere galleblæren kreft.

Galleblæren polypper: behandling

Så hvis det er en ufarlig galleblæren polypp, hva gjør du om det? Det er et spørsmål som er gjenstand for mye forskning.

Svaret ser ut til å ha mye å gjøre med størrelsen på polypp og sannsynligheten for å bli kreft. Det er i utgangspunktet to alternativer: Se og vent, eller gjennomgå galleblæren fjerning kirurgi (kolecystektomi). Veldig små polypper, de mindre enn en centimeter (eller mindre enn 1,5 cm, ifølge noen studier) trenger kanskje ikke galleblæren fjerning kirurgi, og i stedet kan overvåkes regelmessig ved å skanne og re-evaluert for eventuelle mistenkelige endringer som kan indikere galleblæren kreft.

Polypper større enn en centimeter i størrelse er mer sannsynlig å bli kreft, spesielt de som er 1,5 centimeter over, og større - de har en 46-70 prosent sjanse for å inneholde kreftceller.

Overvåking for galleblæren polypper mindre enn 1,5 centimeter skal skje hvert tre til seks måneder i inntil to år, hvoretter det kan stoppes hvis det har vært noen endringer i polypper. Det anbefales ikke at galleblæren polypper mindre enn 0,5 centimeter tvers behandles ved å ha galleblæren fjernes. I galleblæren polypper som er så små, er risikoen for galleblæren kreft ekstremt sjeldne.

Galleblæren polypper som vises kreft kan behandles ved kirurgisk fjerning av galleblæren. For større galleblæren polypper, kan kolecystektomi også bli anbefalt å hindre utvikling av galleblæren kreft.

Bestemmer hvordan du skal behandle galleblæren polypper krever bruk gjennomtenkt balanse - veiing den potensielle risikoen ved operasjonen mot den potensielle risikoen for utvikling av galleblæren kreft. Betalende oppmerksomhet til den totale kreftrisikoen og vurderer nøye overvåking av galleblæren polypper kan være en effektiv behandling strategi for å bevare helsen din.