Evb

Galleblæren kirurgi alternativer

Leger bruker flere ulike kirurgiske prosedyrer for å behandle din galleblæren sykdom.

Hvis du har galleblæren problemer forårsaket av gallestein eller andre forhold, kan legen anbefale en kirurgisk prosedyre som en del av behandlingen. Men det finnes ikke noe slikt som en one-size-fits-all galleblæren kirurgi.

Her er noen galleblæren kirurgi alternativer som kan bli diskutert.

Galleblæren kirurgi: kolecystektomi

Dette er den medisinske betegnelsen på en operasjon for å fjerne galleblæren. Bemerkelsesverdig, ikke kroppen trenger en galleblæren for å fordøye maten. I Europa er kolecystektomi svært vanlig.

Hvis mulig vil de fleste kirurger velge den laparoskopisk form av denne galleblæren kirurgi, der galleblæren er fjernet gjennom et lite snitt i buken. "Det er en" Band-Aid 'kirurgi, og oppgangen er mye enklere ", sier Harold Berenzweig, MD, en gastroenterolog ved Texas Health Harris Methodist i Fort Worth, Texas. Noen pasienter kan reise hjem samme dag, legger Berenzweig. Andre kan tilbringe en natt på sykehuset.

Men hvis kirurgen ikke får tak i galleblæren laparoskopisk, eller andre komplikasjoner oppstår, kan hun velge en åpen kolecystektomi, som innebærer å gjøre et snitt i den øvre høyre side av magen og fjerne galleblæren den måten. Denne type galleblæren kirurgi som er nødvendig i omtrent 5 prosent av tilfellene.

Helbredelse tid er forskjellig for de to fremgangsmåtene på grunn av typen av innsnitt gjort. I laparoskopisk kirurgi, er fire små snitt gjort i bukveggen, akkurat stor nok for kirurgens laparoskop og små instrumenter (galleblæren er også trukket ut gjennom en av disse snittene). I åpen kolecystektomi, er en stor (seks inches tvers) innsnitt gjort i øvre høyre kvadrant av magen. Dette større snitt skjærer gjennom musklene, noe som resulterer i mer ubehag og lengre utvinning perioder.

Galleblæren kirurgi: ERCP

Denne prosedyren, vanligvis kalt ERCP, brukes når en eller flere gallestein har vandret ut av galleblæren og inn i felles galle duct, som bærer galle til tynntarmen til å hjelpe på fordøyelsen.

Under ERCP, et endoskop - en lang slange med et kamera i det - er guidet ned i halsen i magen og deretter inn i felles gallegang. Dersom gallestein er til stede, kan et instrument som føres inn i endoskopet for å fjerne dem. Pasientene er som regel våken under denne prosedyren, men er gitt en beroligende middel for å hjelpe dem å slappe av.

ERCP blir vanligvis utført i forbindelse med galleblæren fjernes. "Du kan ikke ta ut steinene og la galleblæren, fordi du kommer til å danne flere steiner," Berenzweig sier.

Galleblæren kirurgi: galleblæren drenering

I løpet av denne minimalt inngrep, også kjent som en cholecystostomy, vil kirurgen setter inn en nål gjennom magen å tømme galleblæren av galle og dekomprimere den. Dette er vanligvis utføres på pasienter med alvorlige galleblæren problemer samt andre medisinske tilstander som kanskje ikke være i stand til å tåle en tradisjonell galleblæren fjerning kirurgi.

Med cholecystostomy, "du er fortsatt igjen med en galleblæren full av gallestein," Berenzweig sier. "Det er ikke gjort veldig ofte i det hele tatt lenger." Etter denne prosedyren, noen pasienter bedre og er senere i stand til å ha sine gallbladders fjernet.

Galleblæren sykdom behandling: En ikke-kirurgisk alternativ

Galleblæren kan også behandles med ikke-kirurgiske teknikker som lithotripsy, som bruker høy-energi lydbølger til å bryte gallestein i bittesmå biter slik at de kan renne ut av galleblæren. Selv om det er mest vanlig å behandle nyrestein, kan den også brukes på gallestein.

Men det er lite sannsynlig at legen vil anbefale lithotripsy for gallestein. "Jeg vet ikke om noen som har hatt det gjort i det siste," Berenzweig sier.