Evb

Fysioterapi for smertebehandling

Du tror kanskje det siste du vil gjøre når du er i smerte er å få i bevegelse, men fysioterapi kan være en viktig del av smerte.

Kroniske smerter kan gi deg lyst til å krølle seg opp i sengen med en varmepute og en flaske av medisiner for å lette dine smerter. Selv om du gjør øvelsen kan høres ut som ren tortur, kan det faktisk være en av de beste smertelindring alternativer for kroniske smerter.

"Fysioterapi kan være svært effektiv for alle typer kroniske muskel-og nevropatisk typer smerter," sier Tom Watson, PT, DPT, klinisk direktør for Peak Performance Physical Therapy i Bend, Oregon

Fysioterapi for smertebehandling

Fysisk terapi brukes til å lindre kilder av kronisk smerte, inkludert:

 • Slitasjegikt
 • Fibromyalgi
 • Kronisk hodepine
 • Revmatoid artritt
 • Nevropatisk smerte (smerte forårsaket av skade på vev eller nerver)
Ett av målene med fysioterapi, sier Watson, er "å hjelpe kroniske smertepasienter bli sterkere, fordi de er som regel svake fra ikke beveger seg."

Som en kronisk smerte behandling, fysioterapi kan lære folk hvordan de skal bevege seg trygt og funksjonelt på måter som de ikke har vært i stand til en god stund, legger Watson.

Fysioterapi: kroniske smerter behandlingstilbud

Fysioterapi innebærer en rekke forskjellige typer av smerte styring metoder, sier Watson, inkludert:

 • Massasje
 • Manipulasjon av ledd og bein
 • Manuell terapi bruker hender eller verktøy på bløtvev
 • Kald laser terapi for å lindre betennelser og smerte og frigjøre endorfiner
 • Microcurrent stimulering, som sender ut alfa bølger inn i hjernen og øker serotonin og dopamin å lindre smerte naturlig
 • Bevegelse terapi og trening

Innenfor hver av disse kategoriene, det er mye som en fysioterapeut har å tilby så langt som ulike behandlinger. Trening kan innebære å gå på en tredemølle eller svømming i et basseng, avhengig av personens smerte og fysiske evner.

En fysioterapeut jobber med hver pasient å forstå hans eller hennes spesielle smerter - hva som forårsaker det og hva kan gjøres for å klare det. Dette er den type oppmerksomhet som en vanlig lege ikke har ofte tid til å gi, men en fysioterapeut kan stille spørsmål og snakke om smerte problemer som du går gjennom ditt treningsprogram.

Hvordan fysioterapi hjelper kroniske smerter

Trene i bare 30 minutter om dagen på minst tre eller fire dager i uken vil hjelpe deg med kroniske smerter ledelse ved å øke:

 • Styrke i musklene
 • Endurance
 • Stabilitet i leddene
 • Fleksibilitet i muskler og ledd

Holde en konsekvent treningsprogram vil også bidra til å kontrollere kroniske smerter. Regelmessig terapeutisk trening vil hjelpe deg å opprettholde evnen til å bevege seg og fungere fysisk, snarere enn å bli deaktivert av kroniske smerter.

Fysioterapi takler den fysiske siden av betennelse, stivhet og sårhet med trening, manipulasjon og massasje, men det fungerer også for å hjelpe kroppen å helbrede seg selv ved å stimulere produksjonen av kroppens naturlige smertestillende kjemikalier. Dette todelt tilnærming er det som bidrar til å gjøre fysioterapi så effektiv som en kronisk smerte behandling.

Smertebehandling: å finne den rette kombinasjonen

Jo mindre du beveger deg, jo mer smerte du vil oppleve. Motsatt, jo mer trygg, terapeutisk aktivitet og mosjon du får - og jo mer du lærer hvordan du skal trene for å imøtekomme din smerte, jo mindre smerte du vil føle og jo mer vil du være i stand til å fungere på en daglig basis.

Mens fysioterapi kan være svært effektiv mot kroniske smerter, sier Watson, det er viktig å forstå at fysioterapi er en del av en kombinasjon tilnærming til å løse kroniske smerter.

Watson anbefaler kosttilskudd, varme og kulde terapi, og selv transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) terapi som gode ytterligere smertelindring alternativer sammen med fysioterapi. Han påpeker at det er viktig å jobbe ikke bare med en fysioterapeut, men også med en lege som kan foreskrive nødvendige medisiner. En klinisk psykolog og en farmasøyt er også viktige medlemmer av en smerte ledergruppe, sier Watson. Sett alle disse komponentene sammen for å finne den mest effektive kroniske smerter behandling for deg.