Evb

Føttene skal støtte deg for livet

Din foten form kunne endre, og huden på føttene kunne bli tynnere. Enkelte endringer på føttene er normal som du alder, men har smerter er ikke en av dem.

Hvis du er i din midten år eller utover, har du sannsynligvis slitt ned, slitte og frynsete dusinvis av par sko.

Det er ikke overraskende at tiår med gange, jogging, og stående kan også sette sitt preg på føttene. Aldring bringer mange endringer i føttene, som kan la dem mer sannsynlig å skade, sier James Mahoney, DPM, førsteamanuensis i podiatry på Des Moines Universitetet i Iowa. "Mange pasienter sier:" Jeg trodde det var en del av å være gammel ", men smerter i føttene er ikke normal, uavhengig av alder."

Foot smerte og aldring: problemene som kan oppstå

Som du begynne å sette flere miles på føttene, kan du merke at:

  • Føttene kan endre form. I mange mennesker, begynner buen under foten til å kollapse som leddbånd blir mer lax, sier Dr. Mahoney. Dette fører ofte til smerter i buen og hælen. Du må kanskje kjøpe lengre sko for å imøtekomme dine skiftende føtter. Hvis du fortsetter å kjøpe samme størrelse sko som du hadde da du var 35, kan føttene såre mer på grunn av å bli sittende fast i altfor små sko.
  • Du kan miste demping i føttene. Den naturlige fett polstring i føttene som hjelper dempe vekten din har en tendens til å synke med alderen. Dette kan la beina i ballene dine føtter med mindre beskyttelse, forårsaker smerte.
  • Dine hudforandringer. Blodsirkulasjonen til føttene synker etter hvert som du blir eldre. Ikke bare dette føre til tap av fett padding, fører det også til at huden blir tynnere og tørrere. Føttene er mer sannsynlig å utvikle sprekker og andre overfladiske skader, og med redusert sirkulasjon vil de leges saktere enn i år tidligere.
  • Du kan få leddgikt. Generelt er leddgikt mer vanlig hos eldre mennesker, og fordi føttene bære så mye av kroppens vekt, de ofte bære byrden av mer enn sin andel av leddgikt smerte.

Disse endringene kan legge opp til en masse problemer, og kvinner er på et mye høyere risiko for aldring føtter forhold på grunn av en livstid i høye hæler. Men det kan ikke gjentas: Du skal ikke bare akseptere aldersrelatert foten smerte.

Foot smerte og aldring: bevare den i vårstemning

Begynn å ta opp problemer knyttet til aldring føttene så snart de forårsaker symptomer, råder Mahoney. En podiatrist kan behandle disse spørsmålene og gi råd om måter å beskytte mot ytterligere komplikasjoner. Mange eldre mennesker foretrekker sko som er spesielt laget for å være bredere og dypere, med mye bedre bue støtte. Du kan også bruke over-the-counter eller skreddersydde innlegg som går inn skoene for å støtte føttene, antyder Mahoney.

Følgende tiltak kan også bidra til å holde føttene friske som du alder:

  • Vask føttene med såpe og varmt vann daglig, og sette på en fuktighetskrem etterpå. Pass på at de er helt tørre før de settes på sokker og sko.
  • Å forbedre sirkulasjonen, sette føttene opp på en fotstøtte når du setter deg ned, og unngå å krysse bena.
  • Har føttene målt hver gang du kjøper sko. Gå sko shopping på slutten av dagen når føttene er på sitt største.
  • Snakk med podiatrist din om hvor ofte du bør ha føttene kontrollert. Du må kanskje gå regelmessig hvis du har diabetes eller perifer karsykdom, som begge sette føttene i særlig risiko for skade.

Ignorerer de naturlige endringene som aldring bringer til føttene kan skade deg på slutten. Litt TLC vil holde det i vårstemning.