Evb

Forstå risikoen for tykktarmskreft med Crohns

Hvor mye tid du har hatt Crohns sykdom og hvor mye det påvirker din kolon kan spille en rolle i risikoen for tykktarmskreft. Men du kan også redusere risikoen.

Hvert år i Europa, er mer enn 147 000 mennesker nylig diagnostisert med tykktarmskreft og mer enn 57.000 mennesker dør av sykdommen. Tykktarmskreft, som inkluderer tykktarmskreft og endetarmskreft, er den nest største årsaken til kreft-dødsfall i Europa, men det er også en av de mest forebygges.

Personer med Crohns sykdom, en kronisk inflammatorisk tarmsykdom, bør få regelmessige screenings for kolorektal kreft, siden de har større risiko for å utvikle det. De to viktigste faktorer assosiert med økt kreftrisiko er i hvilken grad Crohns har påvirket din kolon og hvor lenge du har hatt sykdommen.

"I inntil halvparten av pasienter med Crohns sykdom, er hele eller deler av tykktarmen involvert," forklarer Thomas Ullman, MD, direktør for inflammatorisk tarmsykdom Center ved The Mount Sinai Medical Center i New York. "Jo mer tykktarmen som er involvert, jo større er risikoen. Og jo lenger pasienten har hatt kronisk betennelse i tykktarmen, jo større er risikoen også. "

En pasient som hele tykktarmen er rammet av kronisk betennelse er i størst risiko for å utvikle tykktarmskreft. Dersom tykktarmen er bare delvis påvirkes, blir risikoen for å være moderat. De som betennelsen er begrenset til bare endetarmen har lavest risiko. Risikoen for tykktarmskreft øker også etter at en pasient har hatt Crohns sykdom i mer enn 10 år.

Andre risikofaktorer

Hvis du har en historie med tykktarmskreft i familien din, kan du være i ytterligere fare, selv om sykdommen er i remisjon og du sjelden har noen symptomer. "Cancerrisikoen ser ut til å gjelde for de med aktive og inaktive inflammatorisk tarmsykdom, Crohns herav er en," Dr. Ullman sier.

Noen pasienter med Crohns sykdom også oppleve fistler, unormale tunneler som kobler en løkke av tarmen til en annen, eller at koble tarmen til huden, vagina, eller blære. Fistler oftest skje rundt anal området. Ullman sier at pasienter med fistler bør være spesielt oppmerksom på risikoen for tykktarmskreft.

Risikoen for kolorektal kreft er en alvorlig sak, men det er viktig å holde kreftrisiko i perspektiv. "Mens risikoen for tykktarmskreft for Crohns pasienter er større enn for befolkningen generelt, er det ikke overveldende så", sier Ullman. De fleste mennesker med inflammatorisk tarmsykdom aldri ende opp med å utvikle kreft.


Hva kan du gjøre for å redusere risikoen? holde lesing for å finne ut >>