Evb

Forstå primær og sekundær artrose

Årsaken til slitasjegikt din vil avgjøre hvilken type du har.

Achy, har stive ledd forårsaket av slitasjegikt blitt opplevd av mange millioner mennesker i svært lang tid. Eksperter har funnet skjeletter dateres til istiden som viser tegn på artrose, sier Arthritis Foundation.

I dag, leger klassifisere slitasjegikt av to typer: primære eller sekundære. Det er ikke mye av en forskjell i måten hver type slitasjegikt føles, men det er en forskjell i hva som forårsaker dem.

Artrose: hvordan det utvikler
Før du utviklet artrose, har du sannsynligvis tok det for gitt at du kan flytte leddene jevnt og uten smerter. Men når brusken i endene av bein i leddene begynner å bryte ned, leddene ikke flytte så jevnt. Her er hva som skjer i artrose:

 • Nedbryting av brusk fører til at bein å reagere i disse områdene, ofte ved å utvikle bein spurs, eller vekster.
 • Brusken ikke strekke også, og kan bli skadet lettere på grunn av det.
 • Leddene kan bli betent og hoven, som skader brusken enda mer.
 • Når knoklene touch uten at beskyttende brusk i mellom, vil du føle smerte og ha stivhet. Du kan legge merke til at leddet ikke lenger kan flyttes gjennom en rekke bevegelser.

Artrose: primær eller sekundær?
Den nevnte kjede av hendelser som skjer i både primær og sekundær artrose. Hva er annerledes med de to typene er den underliggende årsaken til brusk sammenbrudd i første omgang.

Primær artrose. Regnes "slitasje" slitasjegikt, denne type artrose er oftere diagnostisert. Her er hva ekspertene vet om primær artrose:

 • Folk har en tendens til å utvikle denne typen slitasjegikt rundt 55 år eller 60, sier Yusuf Yazici, MD, en revmatolog ved New York University Hospital for leddsykdommer i New York.
 • Det er forbundet med aldring - jo lenger du bruker leddene, jo mer sannsynlig er det å ha denne formen for artrose.
 • Eksperter sier at hvis vi lever lenge nok, vil vi alle få denne type slitasjegikt til en viss grad, enten det er svært mild eller mer alvorlig.

Sekundær osteoartritt. Denne type osteoartritt har en spesifikk årsak, for eksempel en skade, en effekt av fedme, genetikk, inaktivitet, eller andre sykdommer. Det har en tendens til å streike i en tidligere alder, rundt 45 eller 50, sier Dr. Yazici. Her er risikofaktorer som kan føre til sekundær artrose:

 • En skade: Hvis du brekke et bein sport eller i en bilulykke, er det mer sannsynlig å senere utvikle slitasjegikt i det felles, og du er mer sannsynlig å oppleve slitasjegikt i yngre alder enn de som har primær artrose, Yazici sier.
 • Fedme: "Fedme er en stor faktor," Yazici sier. Ekstra vekten som bærer ned på leddene dag inn og dag ut kan føre til felles å slites bort raskere. Ifølge Arthritis Foundation, legger hver ekstra krone du får three pounds av press på kne og seks pounds av press for å hoftene.
 • Inaktivitet. En stillesittende livsstil fører til vektøkning, noe som kan føre til slitasjegikt, sier Yazici. Også, hvis du er inaktiv, har du svakere muskler og sener som omgir leddet. Sterke muskler bidra til å holde leddene riktig justert og stabil. Low-impact aktiviteter som gåing og svømming er viktig for å holde disse musklene og sener sterk, sier han.
 • Genetikk. Du kan bære gener som setter deg i fare for slitasjegikt. Spesielt, har eksperter funnet at leddgikt av hendene tendens til å ha en genetisk kobling blant kvinner. Slitasjegikt i kne og hofte også synes å kjøre i familier, sier Yazici. "Hvis din mor hadde det og din tante hadde det, vil du sannsynligvis ha det starter på omtrent samme alder," sier han.
 • Betennelse fra andre sykdommer. Sykdommer som forårsaker betennelse, som revmatoid artritt, kan øke risikoen for å få slitasjegikt senere i livet.

Enten du har primær eller sekundær artrose, er behandlingen den samme. Hva er viktigst, er imidlertid å unngå risikofaktorer for sekundær artrose som er innenfor din kontroll. "Vær aktiv for å holde muskler og sener sterkere, og gå ned i vekt eller opprettholde en sunn vekt," Yazici sier.