Evb

Forstå lupus bluss

De fleste lupus bluss er merket med varselsignaler eller oppstår fra visse forhold.

Systemisk lupus er en sykdom som kan påvirke mange deler av kroppen. En lupus symptom som er aktiv for en stund, kalles en lupus bluss, hvis symptomene forsvinner for en periode av tid, er det referert til som remisjon. Noen leger foretrekker å bruke begrepet "quiescence", som betyr en rolig periode, i stedet for ordet remisjon.

"Jeg liker ikke å bruke begrepet remisjon siden lupus symptomer sjelden forsvinne helt," sier Jennifer Anolik, MD, PhD, en revmatolog og forsker ved University of Rochester Medical Center i Rochester, NY

Hvis du har lupus, kan du få symptomer som trøtthet, muskelsmerter og leddsmerter mesteparten av tiden. Mer alvorlige symptomer som utmattelse, vekttap, feber og anemi kan forekomme i perioder med et bluss og kan kreve behandling med steroid medisiner.

"Lupus flares kan klassifiseres som mild, moderat eller alvorlig," bemerker Dr. Anolik. "Symptomer på en mild bluss kan være utseendet til en lupus utslett. En meget alvorlig bluss kan føre væskeansamling rundt hjertet eller nyresvikt."

Hva som forårsaker en lupus blusse?
Hvis du har en autoimmun sykdom, som lupus, gjør din immunsystem feilaktig mot normale celler og vev i kroppen din. I lupus, gjør immunsystemet proteiner som kalles "auto-antistoffer" som kan angripe mange deler av kroppen og forårsake betennelse. Noe som utløser immunsystem kan deretter føre til en lupus blusse. Triggere kan omfatte:
 • Ultrafiolett lys. "UV-lys er en vanlig trigger for en lupus blusse. Eksponering for solen vanligvis fører til en lupus utslett, men kan også aktivere mer alvorlige systemiske symptomer på lupus," bemerker Anolik.
 • Infeksjoner. Enhver type infeksjon kan stimulere immunsystemet og dette kan resultere i en lupus blusse.
 • Stress. Stress kan være følelsesmessig eller fysisk. Lupus bluss er vanlig etter fysiske traumer, kirurgi eller emosjonelle hendelser.
 • Graviditet. Lupus flares er vanlig under svangerskapet og i tiden etter fødselen av en baby.
 • Starte en ny medisin. Enkelte legemidler, som for eksempel sulfonamidantibiotika og over-the-counter urte narkotika Echinacea, har vist seg å utløse lupus bluss.
 • Stoppe et rusmiddel. Alltid snakke med lupus lege før du starter eller stopper noen medisiner. spesielt Plaquenil (hydroxychloroquine). "Studier har vist at lupus pasienter på Plaquenil er mindre sannsynlighet for å utvikle en lupus blusse", sier Anolik. "Pasienter bør vite at hvis de slutter å ta sine Plaquenil det kan føre til en lupus flare."
Hva er advarselen tegn på en lupus blusse?
Hvis du har lupus du bør være oppmerksom på tegn eller symptomer som kan indikere når et bluss kan starte. Noen vanlige advarsler om et bluss er:
 • Blir overtrøtt eller føler som om stress nivå er å bygge opp.
 • Å ha hyppigere eller høyere feber enn vanlig.
 • Verking i musklene, eller mer smertefulle og hovne ledd.
 • Utviklingen av et utslett.
 • Utviklingen av eventuelle symptomer du ikke har hatt før.

Husk at lupus kan påvirke nesten alle områder av kroppen din. Det er viktig å melde fra om eventuelle nye symptomer til din lupus lege slik at du kan bli behandlet for lupus blusse raskt.

Hvor ofte skjer lupus bluss gjøre?
"Hver lupus pasient er forskjellig, og antall fakler er uforutsigbar. Hvis en pasient er å ha en lupus blusse hver måned, ville jeg være bekymret for at deres sykdom er ikke like godt kontrollert som det kunne være. Tre til seks lupus bluss i året er omtrent gjennomsnittlig, men vi har også pasienter i hvilende stadier av sykdommen som går for mye lengre perioder uten refleks, "bemerker Anolik.

Lupus bluss er en normal del av sykdommen. Du bør bli klar over faresignalene og se legen når de oppstår. Forskere er aktivt studerer måter å hindre lupus bluss. "I fremtiden håper vi å ha tester som kan bedre forutsi en lupus blusse og tillate oss å starte behandling selv før symptomene oppstår," sier Anolik.