Evb

Forstå kreft stadier

Nummereringssystemet kjent som kreft iscenesettelse hjelper legene bestemme hvordan kreft utvikler seg i kroppen og hvilke behandlinger å bruke.

Hvis du har blitt diagnostisert med kreft, er en av de viktigste tingene du vil lære om sykdommen din sin scene. Kreft stadiene er en måte for leger å beskrive hvor alvorlig sykdommen ser ut til å være. Legene definerer stadier av kreft ved å gjøre en fysisk eksamen, ser inni kroppen din med røntgen og andre typer enheter, og analysere prøver av svulster.

Kreft stadier

Generelt, kreft stadier gå 0-4, og er skrevet med romertall. Disse stadiene beskriver hvor stor kreft har blitt og om det har spredt seg eller ikke. Som kreftceller reprodusere, danner de en svulst. Celler kan forlate denne svulsten og spredning gjennom blodet eller lymfesystemet til andre deler av kroppen din. Ved å gjøre dette, kan de opprette nye svulster andre steder.

Å ha stadium 0 kreft betyr at kreft er ganske ny og har ikke spredd overalt. Ettersom antallet blir høyere, betyr det at kreft er større, har den spredt lenger, eller begge deler.

"Hvis du tar brystkreft [som et eksempel], scene jeg betyr en kvinne ikke har veldig mye kreft. Hun har en relativt liten svulst, og det har ikke gått til lymfeknuter," sier Michael Naughton, MD, en kreft spesialist og assisterende professor i medisin ved Washington University i St. Louis.

"Stage II kommer til å være enten litt større svulst eller har noen lymfeknute spredning. Stage III er lokalavansert kreft. Det er en betydelig mengde sykdom, men det er alle fortsatt begrenset til brystet eller bryst og regionale lymfeknuter. Og med stadium IV - og dette gjelder stort sett for alle kreftformer - det er fjernt spread ", som betyr at kreften har spredt seg til fjerne steder i kroppen, sier Dr. Naughton.

Ikke alle kreftformer er iscenesatt på samme måte, though. Blodbårne kreftformer, som leukemi, er generelt ikke er beskrevet i etapper, ifølge Naughton. I stedet er leukemi definert enten kronisk eller akutt. Kreft i lymfesystemet er iscenesatt med antall grupper av lymfeknuter som er berørt, hvor de befinner seg, og om du har kreft utenfor nodene.

Hva kreft stadier bety for din sykdom

Stadier av kreft er "ikke en krystallkule," Naughton sier, men å vite scenen gir legen informasjon om flere viktige spørsmål:

  • Hva slags behandling du trenger. Leger er avhengige av kreft stadier for å hjelpe fortelle dem hvilken tilnærming å ta i bekjempelse av sykdommen. "Selvfølgelig er høyere risiko pasienter kommer til å være kandidater for mer aggressiv behandling for å redusere risikoen for tilbakefall," sier Naughton.
  • Om du kan ta del i kliniske studier. Stadier av kreft kan fortelle deg og legen din hvis du er kvalifisert for studier, ifølge National Cancer Institute. Noen av disse studiene er fokusert på å finne nye behandlingsmetoder for kreft, som kan fungere bedre enn eksisterende alternativer.
  • Muligheten for en kur. Jo lavere stadiet, jo større sjanse for at du vil bli kurert, sier Naughton. "For de fleste tumorer, betrakter vi stadium IV ikke en herdbar situasjon, mens faser I, II og III er alle potensielt kureres." Men for noen mer alvorlige former for kreft, for eksempel bukspyttkjertelkreft og lungekreft, selv stadier II og III bære lavere odds for et godt resultat.

Å vite hvilke stadium av kreft du har vil hjelpe deg å bedre forstå hvordan man skal håndtere kreften din. Hvis du har spørsmål, må du snakke med legen din om din spesifikke sak.

Hva er kreft?

Det er ett ord diagnose som skremmer de fleste. Avmystifisere kreft ved å få fakta.

Mer enn én million mennesker er diagnostisert hvert år med kreft. Det slår halvparten av alle menn og en av tre kvinner i Europa, og det er for tiden mer enn 12 millioner kreft overlevende som bor i dette landet. Kreft diskriminerer ikke etter kjønn, farge eller etnisitet. For å hjelpe avmystifisere kreft, start ved å lære grunnleggende fakta om det.

Roten av kreft

Celler, som utgjør menneskelig vev, danner grunnlaget for våre organer. På det mest grunnleggende nivået, er kreft unormal vekst av noen av våre celler.

"Kroppen vår er stadig å fornye seg selv. Hva det betyr er at vi har celler som vokser og deler seg. Cells har vanligvis en begrenset levetid," forklarer Len Lichtenfeld, MD, assisterende administrerende medisinsk offiser for European Cancer Society. "Kreft som en sykdommen prosessen representerer virkelig cellene i kroppen vår som ikke lenger reagerer på den vanlige vekst og død signaler En kreftcelle ikke lenger reagerer på disse signalene og blir udødelig -. det dør ikke ".

Når det skjer, har cellen "makt til å spre seg andre steder i kroppen og vokse i områder der det bestemt type celler normalt ikke ville vokse," sier Dr. Lichtenfeld.

Typer kreft

Spesifikke kreft blir ofte oppkalt etter de organ inne i den unormale vekst av celler, som med brystkreft og prostatakreft. Leukemi, en gruppe av blod kreft, starter med leukocytter, type hvite blodlegemer berørt, og har fått navnet sitt fra dem.

For menn er den vanligste typen kreft prostatakreft, sier Lichtenfeld. For kvinner er det brystkreft. Etter de kjønnsspesifikke kreft, lungekreft og kolorektal kreft er den nest mest vanlige typer for både menn og kvinner. Etter disse er de mest utbredte typer av kreft fordelt på sex igjen: blærekreft og føflekkreft for menn, og livmorkreft og non-Hodgkin lymfom for kvinner.

Kreft behandlinger

De tre hovedtyper av kreftbehandling oftest brukes i dag er:

  • Kirurgi for å fjerne kreften
  • Strålebehandling, som bruker energi for å drepe kreftceller
  • Kjemoterapi, som bruker narkotika for å drepe kreftceller

Forskere jobber stadig med å finne nye og mer effektive kreftbehandling alternativer. Kreftbehandling beveger seg bort fra bare å drepe kreftceller og mot målrettet terapi for kreftpasienter. Dette er "en form for cellegift som forstyrrer de underliggende mekanismene som gjør en kreftcelle en kreftcelle," sier Lichtenfeld.

Kreft risikofaktorer

Visse livsstil atferd, som røyking, dårlig kosthold som fører til overvekt eller fedme, og å være stillesittende er alle kreft risikofaktorer. Andre risikofaktorer er:

  • Annen tobakksbruk, slik som skråtobakk
  • For mye soling
  • Overdreven alkoholbruk

Det er anslått at 50 prosent av kreft dødsfallene kunne vært forhindret med noen enkle endringer i livsstil, sier Lichtenfeld. Disse inkluderer å slutte å røyke, spise et sunt kosthold som inneholder massevis av plante-baserte matvarer, opprettholde en sunn kroppsvekt, og får regelmessig mosjon.

Vaksiner, antibiotika og skiftende visse seksuelle atferd kan også forebygge kreft som er knyttet til smittsomme sykdommer, som humant papillomavirus, hepatitt B-virus, HIV.

Kreft vil sannsynligvis alltid høres skremmende i starten, men å forstå hva det representerer, hvordan det kan behandles, og hva du kan gjøre for å bidra til å redusere risikoen for å utvikle kreft kan bidra til å sette det i perspektiv.