Evb

Forstå Crohns sykdom

Forskere er fortsatt på jakt etter en årsak, så vel som en kur for Crohns sykdom. Få en oversikt over hva som er i dag kjent, fra diagnose til behandling, om dette kronisk tilstand.

Hvis du har blitt diagnostisert med Crohns sykdom, har du sannsynligvis mange spørsmål om inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Men det kan ikke alltid være svar. Det er ingen måte å kurere Crohns og mystikk fortsatt omgir tilstand, inkludert hva som forårsaker det. Her er en oversikt over hva vi vet.

Det grunnleggende om Crohns sykdom
Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom som, sammen med ulcerøs kolitt og andre betingelser, forårsaker betennelse (svelling) av det gastrointestinale (GI).

Mens uttrykket IBD antyder at bare tarmene, eller innvollene er involvert, kan Crohns sykdom faktisk påvirke enhver del av fordøyelseskanalen, fra munnen hele veien til rektum. Imidlertid, Crohns oftest innebærer inflammasjon i den siste delen av tynntarmen (kjent som ileum) og i tykktarmen, som omfatter det meste av tykktarmen. Crohns mindre ofte påvirker andre deler av fordøyelseskanalen.

Er du gjør alt du kan for å administrere Crohns? Finn ut med vår interaktive checkup.

Selv om det ikke helt forstått, trodde folk med Crohns sykdom kan oppleve symptomer på grunn av en overaktiv immunsystem som behandler proteiner, bakterier eller matrester i tarmer som "inntrengere". Som kroppens immunsystem distribuerer alle sine forsvar, kan det påvirke alle lagene i veggene i tarmen, noe som skaper sår og hevelse. I siste instans kan de berørte områdene blitt så skadet at deler av fordøyelseskanalen må fjernes kirurgisk.

Typer av Crohns sykdom
Det finnes flere ulike former for Crohns sykdom, som er knyttet til den spesifikke delen av fordøyelseskanalen som er berørt. De omfatter:
 • Ileocolitis. I ileocolitis, den vanligste typen av Crohns sykdom, er både ileum og kolon berørt.
 • Ileitis. Dette er når Crohns sykdom påvirker bare ileum.
 • Gastroduodenal sykdommer. Både magesekken (gastro) og den første del av tynntarmen (tolvfingertarmen), påvirkes i denne type Crohns sykdom.
 • Jejunoileitis. Jejunum er den delen av tynntarmen som kommer etter duodenum og før ileum. I jejunoileitis, påvirker Crohns sykdom både jejunum og ileum.
 • Crohns kolitt. Også kjent som granulomatøs kolitt, påvirker denne type Crohns sykdom bare tykktarmen.

Crohns sykdom: tegn og symptomer
Crohns sykdom påvirker hver enkelt annerledes. Og symptomene varierer også avhengig av hva slags Crohns sykdom du har. De vanligste symptomene på Crohns er smerter i nedre høyre del av magen og diaré. Andre symptomer kan være rektal blødning, vekttap og feber. I noen mennesker, kan leddgikt og anemi (lavt antall røde blodlegemer) være tegn på sykdom. I barn, kan det forsinke deres vekst. For mer informasjon om de tegn og symptomer som er involvert i Crohns sykdom, se " Gjøre følelse av Crohns sykdom symptomer. "

Crohns sykdom: å lage en diagnose
Crohns sykdom kan noen ganger være vanskelig å diagnostisere. Andre inflammatoriske tarmsykdommer ofte føre til symptomer som ligner på de som finnes i Crohns sykdom, men som påvirker tarmen forskjellig. For eksempel påvirker ulcerøs kolitt bare det øverste laget av tykktarmen.

For å få en klar diagnose, kan du bli henvist til en gastroenterolog, en lege som er spesialist i behandling av sykdommer i fordøyelseskanalen. Etter en fullstendig fysisk evaluering og vurdering av familien din historie, kan legen ønsker å utelukke andre tilstander som kan etterligne symptomene på Crohns, som kreft i tykktarmen, inkludert rektum.

Følgende tester kan være en del av en evaluering for Crohns sykdom:
 • Blood arbeid. En komplett blodprosent analysen vil se etter tegn som peker til Crohns sykdom, som for eksempel anemi og forhøyet hvite blodlegemer.
 • Avføringsprøver. En prøve av avføringen kan også fortelle legen din om du har en infeksjon eller blødning i tarmen.
 • X-stråler. Denne testingen ofte innebærer å drikke en løsning som strøk innsiden av fordøyelseskanalen, noe som gjør det mulig for X-ray for å oppdage eventuelle hevelse eller andre problemområder.
 • Koloskopi eller sigmoidoskopi Disse testene bruker instrumenter som har en fleksibel slange med et lys på slutten og noen ganger et kamera;. De hjelper legen foreta en visuell eksamen i tarmen for å se etter betennelse eller blødning.
 • Biopsi. I denne fremgangsmåten blir en liten prøve av vev fjernet fra tarmen og undersøkt under et mikroskop.
Crohns sykdom: behandle symptomene Crohns sykdom kan ikke kureres, men behandlinger kan bidra til å kontrollere tilstanden og lindre sine symptomer, først gjennom medisiner og senere, om nødvendig, gjennom kirurgi. Målene for behandlingen er å:
 • Redusere eller blokkere betennelse
 • Undertrykke en overaktiv immunsystem
 • Kontrollere overdreven vekst av bakterier i tynntarmen
 • Kontroll diaré og dehydrering

Fordi Crohns sykdom forstyrrer kroppens normale fordøyelsen, kan du ikke lenger være absorberende tiltrengte vitaminer og mineraler, og kosttilskudd og / eller endringer i kostholdet ditt kan være nødvendig for å holde deg så frisk som mulig. Sørg for å snakke med legen din om dine ernæringsmessige behov, han eller hun kan også anbefale at du ser en ernæringsfysiolog opplevd med Crohns sykdom som kan gi deg råd om å opprettholde god ernæring.

Mens det er ingen bevis for at stress og kosthold årsak Crohns sykdom, stress og dårlig ernæring kan forverre symptomene, og de ​​fleste mennesker gjør det bedre når de tar seg tid til å slappe av, spise riktig og få nok søvn.

Crohns sykdom: å finne støtte
Til slutt, selv personer med Crohns sykdom kan ha gjentatte episoder av sykdommen i løpet av livet, bør du vite at noen mennesker har remisjon perioder som kan vare i årevis. Når tilstanden er aktiv, men du kan føle deg engstelig og frustrert. I tillegg til å snakke med legen din og lære mer om Crohns sykdom, bør du vurdere å bli med i en støttegruppe, i person eller online, for å høre hvordan andre håndtere utfordringene ved å leve med Crohns. Organisasjoner som Crohns og kolitt grunnlaget for europa kan også hjelpe deg å lære mer om sykdommen din og gir tilgang til nye kliniske legemiddelutprøvninger og informasjon om de siste fremskritt.