Evb

Forstå autoimmunitet

Autoimmune sykdommer oppstår når immunsystemet misfires og kroppen faktisk begynner å angripe seg selv.

Funksjon av kroppens immunsystem er å beskytte deg mot sykdom og smitte. I en frisk person, vil immunsystemet gjenkjenne smittsomme organismer som bakterier og virus som fremmede inntrengere og angripe dem. Men hos noen mennesker, ikke immunsystemet ikke fungere fullstendig, og det feilaktig misidentifies friskt vev som utenlandske, og angriper dem også. Dette kan føre til en rekke tilstander, kjent som autoimmune sykdommer, som kan påvirke forskjellige områder av kroppen.

Fakta om autoimmune sykdommer

Det er anslått at 5-8 prosent av folk i Europa lever med en autoimmun sykdom. Og forskerne er ikke sikker på hvorfor, men forekomsten av autoimmune sykdommer synes å være økende.

Autoimmune sykdommer kan påvirke noen, men kvinner i fruktbar alder er mest sannsynlig å utvikle dem. Kvinner med afrikansk-europeiske, Native europeiske og spanske avstamning er mer sannsynlig å utvikle autoimmune sykdommer enn kaukasiske kvinner. Genetikk spiller også en stor rolle i hvem som får autoimmune sykdommer, så hvis du har en familie historie av dem, er du på økt risiko.

Vanlige autoimmunsykdommer

Det er mer enn 80 forskjellige typer av autoimmune sykdommer, men noen av de mest vanlige er:

  • Graves 'sykdom. Graves 'sykdom er en type autoimmunitet der skjoldbruskkjertelen blir overaktiv. Personer som har Graves 'sykdom kan ha problemer med å sove, irritabilitet, uforklarlig vekttap, øyne som buler, følsomhet for varme, muskelsvakhet, sprøtt hår, lys menstruasjon, og hånd skjelving. På den annen side er det enkelte mennesker med Graves sykdom opplever noen symptomer. En radioaktiv jod pille, som ødelegger overaktiv skjoldbruskkjertel celler, brukes til å behandle Graves 'sykdom og botemidler tilstanden i om lag 90 prosent av pasientene i bare én dose. Ti prosent av pasienter krever en ny dose, og bare en liten prosentandel av dem må ha overaktiv skjoldbruskkjertel kirurgisk fjernet.
  • Hashimoto tyreoiditt. En betennelse i skjoldbruskkjertelen som resulterer i hypotyreose (det vil si en lav aktivitet i skjoldbruskkjertelen), oppstår Hashimoto tyreoiditt når immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen. Selv om det er noen ganger ingen symptomer, resulterer Hashimoto tyreoiditt ofte i et struma (forstørrelse av skjoldbruskkjertelen, som kan være synlig som en bule i nakken), tretthet, vektøkning, depresjon, muskelsvakhet, overfølsomhet for kulde, tørr hud og hår, og forstoppelse. Det er i dag ingen behandling spesielt rettet mot Hashimoto tyreoiditt, men hypotyreose og struma, hvis de finnes, kan begge bli behandlet med hormonbehandling for å gi kroppen den skjoldbruskkjertel hormon som den trenger.
  • Systemisk lupus erythematosus (lupus). I lupus, antistoffer laget av immunsystemet angriper kroppen, noe som resulterer i hevelse og skadede ledd og organer, leddsmerter, utslett, og sol følsomhet. Lupus behandlinger varierer avhengig av hvor alvorlig sykdommen din er, men kan inkludere smertestillende midler, ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), immundempende, kortikosteroider, og endringer i livsstil - som reduserer stress, unngå soleksponering, bruk solkrem, og gjøre endringer til kosthold.
  • Type 1 diabetes. Ved type 1-diabetes, som er vanligvis diagnostisert i barndommen eller tidlig voksen alder (etter 30 år), angriper immunsystemet celler i bukspyttkjertelen som produserer insulin. Når insulinnivået er utilstrekkelige, kan kroppen din ikke kontrollere blodsukkeret, noe som kan føre til en rekke problemer, inkludert nyresvikt, synstap, sirkulasjonsproblemer, hjerneslag og hjertesykdom. Behandling for type 1 diabetes inkluderer å ta insulin som anvist av lege, overvåking blod sukker, spise et sunt kosthold, og være aktiv.
  • Multippel sklerose (MS). Personer som har MS kan oppleve svakhet, problemer med balanse og koordinasjon, problemer med å snakke og gå, lammelser, skjelvinger, og nummenhet i ekstremiteter. Det finnes en rekke medisiner som kan hjelpe pasienter administrere symptomer, behandle fakkel-ups, endre løpet av MS, og bedre funksjon.
  • Revmatoid artritt. Revmatoid leddgikt er en type leddgikt som autoimmunitet fører til at immunsystemet til å angripe vev i leddene, som fører til muskel smerter, felles misdannelser, tretthet, svakhet, tap av appetitt, vekttap, og noen ganger confinement til sengs. Som med de fleste autoimmune sykdommer, kvinner er mer sannsynlig enn menn for å utvikle leddgikt. Men i motsetning til de fleste andre autoimmune sykdommer, er debutalder vanligvis mellom 30 og 50 år. Revmatoid artritt opptrer forskjellig i ulike mennesker, og derfor behandlingsalternativer er skreddersydd til pasienten og er utformet for å lindre smerte, redusere betennelse, forsinke eller stoppe skade på leddene, og forbedre den generelle funksjonsnivå.

Hvis du har en autoimmun sykdom, vil du og legen utarbeide en plan for å klare det. Symptomer på autoimmune sykdommer ofte komme og gå, og de kan blusse opp fra tid til annen, noe som betyr at symptomene kan komme plutselig, som krever øyeblikkelig legehjelp.

Det er foreløpig ingen kur for de fleste autoimmune sykdommer, men forskere leter etter nye måter å behandle dem. Medisiner kan hjelpe administrere symptomer og i noen tilfeller kan også bidra til å forsinke utviklingen av sykdommen. I tillegg kan endringer i livsstil, for eksempel en sunn diett, regelmessig mosjon, hvile og stressmestring bli innlemmet i en autoimmun sykdom behandling plan.