Evb

Forhold som kan forårsake knesmerter

Fordi kneet har mange deler som kan bli skadet, er det mange årsaker til smerter i kneet. Lære om vanlige skader og tilstander.

Selv om det er en ganske liten del av kroppen, kan mye gå galt med kneet. Her er en oversikt over noen av de forholdene som ofte forårsaker smerter i kneet.

Leddgikt: En av de vanligste årsakene til knesmerter som leger ser er leddgikt, sier Jonathan Shook, MD, en ortopedisk kirurg i Indianapolis. Det finnes flere typer leddgikt enn kan føre til smerter i kneet:

  • Artrose fører til glatte, beskyttende lag av brusk i kneet til å bli slitt, som fører til skade på bein i kneet.
  • Revmatoid artritt påvirker kneet etter at kroppens immunsystem angriper en membran i leddet, forårsaker smerte, betennelse og skade på vev i kneet.
  • Gikt oppstår når et stoff som heter urinsyre samler i kneet, forårsaker skarp smerte.
  • Pseudogout kan slå knærne etter krystaller av kalsiumpyrofosfat bygge opp i leddene.
  • Septisk artritt, der bakterier angripe felles, forårsaker sterke smerter, hevelse og stivhet.
  • Post-traumatisk leddgikt utvikler år etter at du har en skade i kneet, for eksempel et brukket bein eller en skadet leddbånd.

Menisk skade: En annen vanlig tilstand som utløser knesmerter innebærer ditt menisk, Dr. Shook sier. Dette er en struktur i kneet gir demping som har en tendens til å lide slitasje over livet ditt. Han ser ofte unge, aktive pasienter som har plutselig fått en meniskskade i et idrettsarrangement, og eldre pasienter som utvikler en mer kronisk rift i en slitt menisk.

Schlatters: Vanligvis påvirker overvektige, aktive unge gutter, er denne tilstanden forårsaket av sener er festet til den øvre shin bein i kneet. Under visse bevegelser, sener trekke bort fra benet, utløser smerter i kneet.

Bursitt: Flere væskefylte strukturer i kneet kalles bursas bidra til å gi mer demping i fellesferien. Visse aktiviteter, som for eksempel knelende på gulvet, kan føre til en slimpose å bli irritert, en tilstand som kalles bursitt.

Tendinitt: Sener er sterke vev som anker muskler til bein, og de ​​kan bli revet eller betent, en tilstand som kalles senebetennelse.

Ligament skader: Leddbånd er en annen type vev som bidrar til å holde kneet sammen. Du har leddbånd som forbinder bein i kneet langs innsiden og utsiden av kantene (pantet leddbånd), og to som går på kryss og tvers i kneet (de korsbånd). Disse leddbånd kan bli over-strukket eller revet, ofte i løpet av idretts-eller sportslige aktiviteter. Avhengig av ligament, kan dette føre til varierende grad av smerter i kneet, og kneet kan bli ustø etter ligament skader.

Chondromalacia patellae: I denne tilstanden, svekker brusk under kneskålen og bryter ned. Det kan være forårsaket av overforbruk av kneet, skader i leddet, eller å ha en kneskål som ikke er riktig i kø. Den skade på brusk kan være mild eller alvorlig.

Patellofemoral smertesyndrom: Også kalt " runner i kneet, "dette er en vanlig årsak til smerter i kneet. Det kan være forårsaket av overdrive fysiske aktiviteter, vev rundt kneet som er for stramt eller for svak, og forskyvning av kneskålen.

Kneet forvridning: En annen tilstand som kan føre til knesmerter er når kneskålen blir forstuet. I stedet for å hvile i sin normale plassering i et hakk nederst på lårbenet, flytter den til side - typisk mot ytterkanten av kneet. Dette skjer ofte når en person er bærer hele kroppsvekten på en fot og vendinger eller endringer retninger raskt.

Kneskader er svært vanlig og kan være ganske smertefullt. Hvis du har smerter i kneet, bør du oppsøke lege for å finne ut hvilken tilstand kan være kilden til smertene dine.