Evb

Forebygging av diabetiske fotproblemer

Det er ikke kjent nøyaktig hvordan blodsukkeret påvirker eller forårsaker diabetisk nevropati. Holde streng kontroll over blodsukkernivået kan holde deg fra å få diabetisk nevropati. Stram blodsukkerkontroll betyr et nivå av hemoglobin A1c innenfor et intervall. Ved å kontrollere dine HbA1c, som viser hva blodsukkeret er over en periode, kan du redusere sjansene for å få nevropati. Dette vil redusere risikoen for å ha fotproblemer. Selv med tett kontroll over dine HbA1c, er det fortsatt mulig at du vil få nevropati. Men det er mye mindre sannsynlig.

Sirkulasjonsproblemer i bena og en undertrykt immunsystem er også vanlig i diabetes og kan alvorlig påvirke din evne til å helbrede. Nevropati kan i utgangspunktet kjedelig din følelse av smerte, hindrer deg i å legge merke til en potensielt farlig skade. Kroppen din manglende evne til å gro raskt vil tillate denne skaden å utvikle seg, med mindre du legger merke til det og søke medisinsk behandling.

Infeksjoner

For å hindre foten problemer på grunn av infeksjon når du har diabetisk nevropati, bør du undersøke føttene nøye hver dag for å oppdage eventuelle skader. Hvis du ikke kan se godt nok til å gjøre dette, spør noen til å gjøre det for deg. Ved å behandle skader og hindre dem fra å bli mer alvorlig, kan du være i stand til å unngå mer alvorlige problemer, inkludert amputasjon.

Misdannelser

Hvis du har nevropati, føttene er i fare for problemer som oppstår fra dårlig muskulær kontroll. Dersom nervene er ikke lenger i stand til å bære signaler som indikerer riktig bevegelse av føttene og leggene mens du går, kan kroppen kompensere ved å tvinge føttene til å vedta unaturlige posisjoner mens du beveger deg. Endre måten du går øker risikoen for å få fotsår og deformiteter. Føttene kan bli deformert og misdannet hvis du går unormalt for en lengre periode. Faktisk omtrent halvparten av alle personer med diabetes har en hammer tå eller klo tå misdannelse eller en Charcot fot misdannelse, forårsaket av en unormal gange. Se et bilde av Charcot fot.

For å redusere risikoen for å få en misdannelse eller andre komplikasjoner med føttene, bør folk som har dårlig følelse i ekstremiteter (perifer nevropati) eller vaskulær sykdom besøke en podiatrist eller ortopedisk kirurg med jevne mellomrom. Denne legen vil være i stand til å oppdage eventuelle endringer i føttene som indikerer en endring i måten du går. Dersom en unormal gange oppdages tidlig, kan det hende at podiatrist eller ortopedisk kirurg kunne utstyre deg med riktige sko eller innlegg som vil kompensere for endringer i muskel bevegelse. Ved å ta vekk presset på deler av foten som ikke ble utviklet til å bære en slik vekt, legen din vil være i stand til å minimere risikoen for både misdannelse og skade.