Evb

Forebygge svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er en sykdom der svangerskapet forstyrrer mors insulin produksjon eller dens effektiv bruk. Men selv kvinner som har høy risiko for denne lidelsen kan ta skritt for å hindre det.

Nå har de fleste hørt om den verdensomspennende diabetes epidemien, og mange vet om forskjellen mellom type 1 diabetes, som er en autoimmun lidelse, og type 2 diabetes, som er nært knyttet til livsstil og matvaner. Men noen kan ikke være klar over at det er en tredje type diabetes som utvikler i løpet av svangerskapet - kjent som svangerskapsdiabetes.

Hvert år får rundt 135 000 gravide kvinner utvikler svangerskapsdiabetes i Europa. Av grunner som ennå ikke er klart, morens kropp, selv om produsere insulin, er ikke å gjøre nok av det, eller bruke det effektivt. Så, høyere nivåer av blodsukker, eller sukker, hoper seg opp i blodet hennes, en tilstand som kalles hyperglykemi.

Svangerskapsdiabetes er best forebygges ved å redusere risikoen for å få høyt blodsukker. Utarbeidelse starter før du blir gravid.

Svangerskapsdiabetes: risikofaktorer

Det første skrittet mot å forebygge svangerskapsdiabetes er å lære om risikofaktorer for å utvikle tilstanden. Når du vet at du har høy risiko, kan du ta skritt for å redusere risikoen og for å overvåke blodsukkeret regelmessig for en tidlig diagnose hvis du utvikler svangerskapsdiabetes.

Du er på høy risiko for svangerskapsdiabetes hvis du:

 • Er overvektige
 • Tidligere har gitt fødsel til en stor baby (nine pounds eller større)
 • Har hatt svangerskapsdiabetes med en fortid graviditet
 • Har glukosuri (sukker i urinen) før eller under svangerskapet
 • Har en sterk familie historie av diabetes

I tillegg til disse risikofaktorene, en fersk studie fant at kvinner som har dietter var høy i animalsk fett før svangerskapet var nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes sammenlignet med dem som spiste de laveste mengder animalsk fett. Den samme studien fant også at å spise en høy-kolesterol diett før svangerskapet økt sjansene for svangerskapsdiabetes med 45 prosent.

Hvis du blir betraktet som høy risiko for svangerskapsdiabetes, vil helsepersonell teste blodsukkeret tidlig i svangerskapet, og deretter teste deg rundt den 24. uken. Kvinner på gjennomsnittlig risiko for svangerskapsdiabetes er testet mellom uke 24 og 28 av svangerskapet.

Svangerskapsdiabetes: lav risiko

Lavrisikopasienter er ikke rutinemessig testet for svangerskapsdiabetes. Kvinner med lav risiko for svangerskapsdiabetes inkludere disse i følgende grupper:

 • Under 25 år
 • Normal vekt før svangerskapet
 • Ikke tilhører en etnisk gruppe som er i økt risiko for svangerskapsdiabetes (for eksempel; afrikansk-europeiske, Latino, Native europeiske)
 • Ingen nære slektninger med diabetes
 • Ingen historie unormal blod glukosetoleranse
 • Ingen tidligere obstetriske problemer

Svangerskapsdiabetes: handling trinn for forebygging

Hvis du er høy risiko for svangerskapsdiabetes - eller selv om du ikke er - den beste måten å unngå å utvikle denne tilstanden er å være forberedt.

 • Lag en graviditet plan. Prøv å snakke med legen din før du blir gravid. Sammen kan dere lage en graviditet plan for å hjelpe deg å forberede deg fysisk, mentalt og følelsesmessig. Og du kan gjøre alt for å holde vekten på et normalt nivå før å bli gravid.
 • Har blodsukkeret testet tidlig. Du kan be legen din om at blodsukkeret for å se om det er på målet. Har blodsukkeret testet så tidlig som tre måneder før du blir gravid for å se om det er i et normalt nivå.
 • Oppsøk ernæringsmessige rådgiving. Forplikte seg til en sunn mat plan som vil bidra til å holde blodsukkeret på mål og forsyne deg og babyen din med tilstrekkelig ernæring.
 • Opprettholde en sunn kroppsvekt. Snakk med legen om hva en sunn vekt er for deg under svangerskapet.
 • Utøve. Snakk med legen din om å designe et trygt treningsprogram.

Generelt, selv om du er lav risiko for svangerskapsdiabetes, bør du likevel planlegge graviditet, snakk med legen din om blodsukkeret og generell helse, bringe alle dine medisiner til legebesøk, opprettholde et sunt kosthold, mosjon og ikke få for mye vekt under svangerskapet. Disse trinnene kan hjelpe deg å opprettholde et sunt blodsukkernivå og forhindre komplikasjoner av svangerskapsdiabetes.