Evb

Forberedelse for en myelom stamcelletransplantasjon

Bruk vår sjekkliste for å bli klar for denne myelom behandling prosedyre.

I en autolog transplantasjon - noe som betyr en som bruker celler fra din egen kropp - stamceller, som er umodne celler som kan fylle andre celler i kroppen, er samlet inn fra blodet eller benmargen før myelom behandling. Deretter, etter høydose kjemoterapi, er stamceller satt tilbake i kroppen din for å erstatte de myelomceller.

Sybil Whitman husker reiser fra sitt hjem i New Brunswick, Canada, til et sykehus i Ottawa for henne autolog myelom stamcelletransplantasjon. Hun sier at det var vanskelig å vite hva du kan forvente, men transplantasjonssenter hadde sendt henne masse nyttig litteratur på forhånd.

"Jeg har fortsatt de røde permer de ga meg," Whitman sier. "De inneholder detaljerte beskrivelser av prosedyrer, stoffet protokoller, alle mulige bivirkninger, og hva de skal gjøre med dem. Som pasient har du alltid vet hva du kan forvente, forutsatt at du leser at bindemiddel. Og selv om du ikke gjør det, vil sykepleierne minne deg! "

Tips for å forberede for myelom stamcelletransplantasjon
Som Whitman, hvis du går for en stamcelletransplantasjon for myelom behandling, vil du få rikelig med detaljert informasjon fra transplantasjon sentrum. Du bør også ha en sjekkliste over ting å ta med deg til bruk etter transplantasjon. Den bør inneholde:

  • En omsorgsperson. Et kritisk ting å sikre at du har er hjelp og støtte. "Jeg kunne aldri ha fått gjennom transplantasjon mitt uten min mann," sier Whitman. "Du trenger noen til å kjøre deg til sykehuset, koke mat, vaske klærne dine, gi moralsk støtte når du føler ekkelt, og sparke baken nå og da."
  • Gode ​​termometre. Før stamcellene er gitt, vil du få noen intensiv myelom behandling som vil forlate deg mottakelig for smitte til transplantasjon begynner å jobbe. "Du må ta temperaturen hele tiden," Whitman husker. Hun sier at hvis temperaturen går over 38 grader Celsius (100,4 Fahrenheit), "du må ringe transplantasjon sentrum med en gang." Husk også at at en viktig kilde til infeksjon kan komme fra kokt mat. Du må vaske grønnsaker grundig før matlaging dem og bruke en food termometer for å være sikker på at kjøttet er helt kokt.
  • Bakterie-kampene produkter. Selv om du får medisiner for å hjelpe deg å bekjempe infeksjoner mens immunforsvaret er svak, bør du gjøre alt du kan for å unngå bakterier. Du bør skrubbe hendene i 30 sekunder i varmt såpevann ofte hele dagen. En gel rensemiddel kan brukes når håndvask er upraktisk. Bakterier i munnen kan forårsake infeksjon også, så pusser tennene med en myk tannbørste etter hvert måltid og ved sengetid. Det er også en god idé å skylle munnen i varmt saltvann fire ganger hver dag. To ts av salt til én liter varmt vann er en god løsning.
  • Dagbok eller båndopptaker. Hver dag vil det være mye informasjon å huske og spørsmål å stille. Skriv ned ting eller gjøre opptak slik at du ikke mister oversikten.
  • Komfortable klær. Whitman husker at "komfortable klær som svette bukser, bomull T-skjorter, myke gensere, og sokker var et must. Jeg har aldri følt mye som dressing opp. Loose, myk og komfortabel er best."
  • Bøker, spill og musikk. Du skal tilbringe mye tid koblet til rør, mottak væsker og medisiner gjennom en blodåre. "Musikk og bøker, ja, for all del, fordi å være" på drypp "i flere timer i døgnet kan bli veldig kjedelig," Whitman sier.
  • Mat. Fordøyelsesproblemer er vanlig etter myelom behandling som kommer før stamcelletransplantasjon. Du har kanskje problemer med å holde seg fast føde. Tenk på hva slags myk mat du liker best. "Jeg spiste det jeg var i stand til å spise, og det var det," Whitman minnes. "Massevis av Balkan-stil (full-fett) yoghurt."

Som i Whitman sak, er din autolog myelom stamcelletransplantasjon trolig bli gjort som et poliklinisk prosedyre. En fersk Mayo Clinic studie av mer enn 700 autologe stamcelle transplantasjon for myelomatose fant at nesten 40 prosent ble utført på poliklinisk basis. Studien viser også at total overlevelse på 100 dager etter stamcelletransplantasjon var 98,9 prosent, selv inkludert pasienter med høy risiko.

Til slutt, Whitman sier, ikke glem det viktigste å ta med deg på dagen for transplantasjon din: "Fremfor alt, bringe håp."