Evb

Forbedre din hukommelse med fibromyalgi

For mange med fibromyalgi, kognitiv svikt og hukommelsesproblemer er en del av dagliglivet. Disse tipsene kan hjelpe skjære gjennom tåken.

Hvor la jeg nøklene mine? Hvilken tid er min legetime? Mens folk flest er glemsom eller distrahert fra tid til annen, forvirret tenkning og problemer med å huske detaljer - kjent som "fibro tåke" - komplisere livet for mange med fibromyalgi. Og i henhold til minst én studie kan disse forandringer gjør det samme skade på minnet som 20 års aldring.

En annen studie fant at mennesker som lever med fibromyalgi kan være tre ganger så sannsynlig å ha kognitiv svikt, inkludert hukommelsestap, enn sine jevnaldrende. Forskere i Spania sammenlignet helseinformasjon og kognitiv ytelse på 46 personer med fibromyalgi med informasjon fra 92 personer som ikke hadde fibromyalgi. De med fibromyalgi utført mindre bra på tester av hukommelse og kognisjon enn de uten, og om lag 15 prosent av deltakerne med fibromyalgi ble beskrevet som å ha kognitiv svikt, sammenlignet med om lag 5 prosent av sine jevnaldrende.

Men til tross for anekdotiske erfaringer med fibro tåke så vel som resultater av studier som viser kognitiv svikt, kan leger og pasienter ikke diskutere disse problemene som ofte eller dypt som de skal. Virvaret av kognitiv svikt puslespill for deg betyr å finne ut om kognitive problemer er en del av fibromyalgi symptomer eller et biprodukt av fibromyalgi smerter og behandlingsstrategier.

Hva som er bak din fibro tåke?

Foruten problemer med minnet, andre vanlige symptomer på fibro tåke er problemer med å betale oppmerksomhet eller bytte mellom oppgaver, blir lett distrahert, og vanskeligheter med å behandle eller lære ny informasjon.

Jennifer Glass, PhD, vitenskapelig assistent professor ved University of Michigan i Ann Arbor, sier at "vi ikke vet spesifikt hva som bidrar til fibro tåke, men vi vet at hjernen som er involvert i behandlingen oppfatninger av smerte er også involvert i å regulere oppmerksomhet. " Fibromyalgi er ikke alene blant kroniske smertetilstander i forårsaker nedsatt kognisjon. "Stress og angst også endre måten hjernen behandler informasjon til å danne nye minner," Glass legger til, "og dette kan være en faktor i fibromyalgi."

Nyere forskning tyder også på at fibro tåke kan ha sine røtter i endringene som skjer i hjernen som følge av fibromyalgi. "Basert på den litteraturen som viser noen endringer på hjernen nivå i bildebehandling skanner, begynte vi å spørre hva som kan hjelpe," sier nevrolog Catherine Willner, MD, ved Institutt for Funksjonell medisin i Gig Harbor, Wash På sin praksis, pasienter kan bli gitt medisiner for å regulere nevrotransmittere, vitamin D-tilskudd - "noen mennesker føler seg bedre bare ved å få mer vitamin D," sier hun - microcurrent terapi (som bruker elektrisk stimulering til å lindre smerte), og overvåking for å vurdere om kognitive symptomene bedre med behandling av fibromyalgi.

Tips for å forbedre din hukommelse

Fibromyalgi innvirkning på kognisjon er et nytt område for forskning, noe som betyr at det ikke er klinisk påvist metoder som hjelper. Men, sier Glass ", er det sannsynlig at noen behandlingsformer som lindrer smerte kan også forbedre kognisjon og hukommelse."

Disse endringer i livsstil kan være mulige løsninger på problemer med hukommelsen:

  • Få bedre søvn. Kvaliteten på søvnen din kan påvirke din evne til å tenke klart mens våken. Hvis du mistenker at du ikke sover dypt eller godt, snakk med legen din om hva som holder deg våken, som for eksempel depresjon eller smerte, og hvordan du kan forbedre søvn hygiene, vaner som omgir sovemiljø og tidsplan.
  • Utøve. Annen mulig løsning, mosjon, kan gi deg en vedvarende energi boost som kan overvinne tretthet som underbygger fibro tåke. En liten studie fant at Fibromyalgi pasienter som sluttet å ta medisiner og fulgte en seks-ukers aerobic treningsprogram hadde både forbedret hukommelse funksjon og mindre smerter. Begynne med lett trening av kort varighet, og gradvis øke etter hvert som du går, råder Dr. Jessop, og legger til at folk som gjør dette "tendens til å ha bedre kontroll over sine symptomer, blir mindre sliten, mindre trøtt, og ikke avhengig av den andre rask energi øker som virkelig ikke vare. "
  • Juster dine medisiner. Kontroller at du tar dine fibromyalgi medisiner slik legen din anbefaler. Endringer i hukommelse og kognisjon kan være bivirkninger av enkelte medisiner, så la legen vite om disse symptomene fortsetter.
  • Ikke multitaske. Personer som lider av fibro tåke finne at symptomene forverres hvis de prøver å håndtere for mange oppgaver på en gang. Det er best å plukke en, fokusere på det, og deretter gå videre til neste oppgave. Prioritere oppgaver og selv trinnene for hver oppgave som krever din oppmerksomhet.
  • Meditere. Praktisere meditasjon bidrar til å redusere stress, som det forbedrer din evne til å fokusere.
  • Lær minne triks. Ved hjelp av kalendere, skrive lister, gjenta huskeregler, og praktisere repetisjon å bygge minne er alle verktøy for å forbedre tilbakekalling og oppmerksomhet.
  • Arbeidet med gåter. Kryssord, logikk gåter, og andre typer hjerne-teasere er mini-trening for hjernen din. Regelmessig delta i disse aktivitetene kan hjelpe avverge kognitiv svekkelse.

Fibro tåke og problemer med minnet er frustrerende, men forskere og praktikere arbeider hardt for å finne en løsning.