Evb

Føflekker: hva du skal se etter, når du skal bekymre deg

Hvis du har føflekker, er det viktig å holde et øye med dem for tegn på hudkreft. Her er hvordan du finner ut om huden din føflekk er grunn til bekymring.

Alle har føflekker på huden deres. I gjennomsnitt, de fleste har minst 10, men mindre enn 40 føflekker. En muldvarp kan vises hvor som helst på kroppen din, og de fleste føflekker vises ved 20-årsalder.

Selv om mønsteret av føflekker er mest sannsynlig bestemmes av genetikk, kan soleksponering føre til at du har flere føflekker, og kan føre til de du allerede har for å få mørkere. Nye føflekker har en tendens til å dukke opp og eksisterende tendens til å bli større og mørkere i løpet av tenårene, og hvis du blir gravid.

Typer hud føflekker

Hvis du har en føflekk, lurer du kanskje på om det er ufarlig eller om du bør oppsøke lege om det. En føflekk vises vanligvis som en liten, brun flekk på huden din, men kan komme i mange former, størrelser og farger. Avhengig av dens utseende, og når det utviklet, kan en mole bli klassifisert som en av de følgende typer:

  • Medfødte føflekker. Når en føflekk er til stede ved fødselen, kalles det en medfødt føflekk, eller medfødte nevus. Ca 1 prosent av mennesker har medfødte føflekker, og disse føflekkene kan ha økt risiko for å snu seg til hudkreft.
  • Ervervede føflekker. Ervervet føflekker konto for de fleste føflekker og utvikler seg vanligvis i løpet av barndommen eller tidlig voksen alder. Disse mol er vanligvis mindre enn en kvart tomme, og antas å skyldes overdreven soleksponering. Mest kjøpt føflekker vil ikke utvikle seg til hudkreft.
  • Atypiske føflekker. Atypiske føflekker (også kjent som dysplastic nevi) er større enn en blyant viskelær og formet uregelmessig. Disse føflekker er vanligvis ujevn i fargen, med en mørk brun sentrum. Grensene til atypiske føflekker kan være uregelmessig, med en lysere eller rødlig farge, og ujevnheter eller svarte prikker rundt kanten. Atypiske føflekker har en tendens til å kjøre i familier, og de kan ha økt risiko for å utvikle seg til hudkreft.

Når bør du oppsøke legen din om en føflekk

Det er viktig å oppsøke lege eller en hudlege om en mistenkelig hud føflekk siden det kan være et tidlig tegn på føflekkreft, som er en livstruende form for hudkreft.

Undersøke huden din jevnlig, på jakt etter noen nye hud føflekker samt endringer i føflekker du allerede har. Hvis du har en familiehistorie med atypiske føflekker eller hudkreft, eller et stort antall føflekker eller fregner, kan din primære legen foreslå at du ser en hudlege for vanlige hud evalueringer.

Når du undersøke dine føflekker, husker ABCDEs av melanom. Hvis du merker noen av følgende, bør du kontakte lege eller hudlege:

  • A for asymmetri: En føflekk der den ene halvdelen av føflekken ser ikke ut som de andre
  • B for uregelmessig kant: En føflekk med en scalloped eller dårlig definert grense
  • C for variert farge: En føflekk som består av flere nyanser av svart, brun, hvit, rød og / eller blå
  • D for stor diameter: En føflekk som har en diameter større enn en blyant viskelær
  • E for utvikling: En føflekk som er størrelse, form eller farge over tid
  • Nye føflekker: En muldvarp som utvikler, særlig hvis det ser ut etter fylte 20
  • Plagsomme føflekker: En muldvarp som blør, klør, eller er smertefullt

Fjerne en hud føflekk

De fleste føflekker er ufarlig og trenger ikke å bli fjernet. Men hvis din hudlege mener din muldvarp virker mistenkelig, eller hvis du ønsker å ha føflekken fjernet av kosmetiske grunner, kan det vanligvis gjøres ganske enkelt.

For å fjerne en føflekk, vil din hudlege nummen området rundt føflekken din, og så barbere eller klippe den av. Etter å ha fjernet føflekken, kan din hudlege må lukke området med en eller noen få sting. Vevet vil bli sendt til et laboratorium for å bekrefte at det ikke er kreft.

De fleste føflekker er harmløse, men får noen mistenkelige de sjekket ut raskt vil gjøre deg i stand til å oppdage hudkreft i de tidligste stadier, når det er mest behandles.