Evb

Finne støtte for KOLS

Å kunne administrere KOLS symptomer, litt støtte fra venner og familie er noen ganger hva du trenger mest.

Håndteringen av en langvarig tilstand som kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) kan slite deg ned følelsesmessig. I tillegg KOLS symptomer kan som kortpustethet og tretthet gjør fysisk aktivitet utfordrende. Administrerende KOLS-symptomer er en fulltidsjobb, men du trenger ikke å gjøre det alene. En av de viktigste trinnene du kan ta er å sette opp et godt støtteapparat.

"Støtte for KOLS-symptomer kan komme fra en behandling team, sykehus programmer, KOLS støtte organisasjoner, KOLS støtte grupper og, viktigst, fra venner og familie," sier Timothy R. Wu, MD, en lunge spesialist ved Lahey Clinic i Burlington, Mass "KOLS er en sykdom som påvirker hele familien, og det er best forvaltede når hele familien blir involvert."

Hjelp for emosjonelle KOLS-symptomer

KOLS symptomer kan føre til angst, frykt og depresjon. "Et annet problem for KOLS-pasienter er skam og isolasjon," sier Dr. Wu. "Fordi KOLS er nesten alltid forårsaket av røyking, kan noen mennesker med KOLS føle seg skyldig, og familiemedlemmer kan føle sinne. Begge kan føle at KOLS er selv- påført. "

Disse tipsene kan hjelpe deg og din kjære håndtere disse følelsene:

 • Utdanning. Det er viktig for deg og din familie til å lære så mye du kan om KOLS. "KOLS er en familie sykdom, og jo mer den familien vet, jo mer de kan hjelpe og tilby støtte", sier Wu.
 • Kommunikasjon. Dele dine følelser med venner og familie hjelper deg å få følelsene dine ut i det fri hvor du kan håndtere dem og hjelper din kjære forstår din oppførsel. Du bør også la din medisinske teamet vet om du sliter. Noen ganger kan en mental helse profesjonell kan hjelpe.
 • KOLS støttegrupper. Bli med i en KOLS støtte gruppen kan være en fin måte å få emosjonell støtte fra folk som virkelig forstår hva du går igjennom. "Dele vanlige problemer i et støttende miljø er en svært verdifull ressurs", sier Wu. Spør legen din om det er en KOLS støttegruppe på ditt lokale sykehus. Organisasjoner som European Lung Association og KOLS foundation kan også hjelpe deg å finne en støttegruppe.

Hjelp for fysiske KOLS-symptomer

KOLS krever endringer i livsstil og pågående omsorg til å takle fysiske symptomer som hoste, kortpustethet, og oppspytt. Dine venner og familie kan hjelpe, men du må la dem vite hva du trenger. Her finnes måter som de kan hjelpe:

 • Daglige gjøremål. Spør dine venner og familie for å hjelpe til med daglige gjøremål, som for eksempel å få huset organisert, slik at du ikke trenger å flytte rundt så mye eller gå opp og ned trapper.
 • Transport til rehab. Be om hjelp til å få til Lungerehabilitering avtaler. Dette er en viktig del av behandlingen.
 • Møtende legetimer. Spør en kjær å gå med deg til legetimer. De kan hjelpe deg lage en liste over alle medisiner, skrive ned spørsmål å spørre din omsorg team, og lage en dagbok av dine daglige symptomer.
 • Unngå allergener og irritanter. Spør folk som bor sammen med deg for å holde hjemmet fritt for støv, røyk, og passiv røyking.
 • Andre ressurser. For mer hjelp og støtte, kan du ringe KOLS Information linje på 1-866-316-kols og Family Omsorgspersonen Alliance på 1-800-445-8106.

Hjelp for røykeslutt

Hvis du har kols, og du er fortsatt røyke, må du slutte å kunne behandle din tilstand. "Det faktum at det tar gjennomsnittlig person om syv forsøk på å slutte viser at de fleste mennesker trenger hjelp med å slutte å røyke," bemerker Wu.

Her er noen måter du kan få støtte til å slutte å røyke:

 • Oppmuntring fra sine kjære. Spør venner og familie for å oppmuntre deg til å slutte og for å hjelpe deg ved å ikke røyke rundt deg.
 • Avslutt-røyke programmer. Bli med røykeslutt program. "Atferdsmodifisering lært i et røykeslutt program er nøkkelen til å slutte langsiktig", sier Wu. Du kan be legen din om å finne en smoking program i ditt område, for eksempel på ditt lokale sykehus.
 • Røykeslutt hjelpemidler. Spør legen din om bruk slutte-røyke hjelpemidler, slik som tyggegummi, en patch, eller reseptbelagte piller.
 • Andre ressurser. Dra nytte av ressurser som www.smokefree.gov, som gir verktøy og ekspertråd for å hjelpe folk slutte å røyke.

Selv om KOLS-symptomer kan ta en følelsesmessig og fysisk toll på deg, er det hjelp å få. Nøkkelen er å ikke føle seg skyldig om å ha KOLS og for å ikke skamme seg for å be om hjelp.

Lær så mye du kan om KOLS og oppmuntre din familie til å få utdannet også. Administrerende KOLS tar godt samarbeid og støtte som du kan finne gjennom familie, venner, støtte grupper, KOLS organisasjoner og helsevesenet team.