Evb

Fikse søvnproblemer kan bidra til å forhindre fibromyalgi

Hva kom først, dårlig søvn eller fibromyalgi? svaret - og rettsmidler - kan overraske deg.

Hvor godt har du sovet i natt? Hvis du er en av de 10 millioner europeere med fibromyalgi, er sjansen stor for at du brukte mye av natten kaste og slå. Mer enn 75 prosent av personer med fibromyalgi har søvnproblemer, ifølge National Fibromyalgi Research Association, og som et resultat av mange tilbringer sine dager i en tilstand av ekstrem trøtthet - ofte følelsen som om de kan knapt holde øynene åpne.

Overraskende, forskere mener at forstyrret søvn ikke bare være et resultat av fibromyalgi, men også en underliggende årsak. I noen tilfeller vises kronisk forstyrret søvn for å føre direkte til fibromyalgi, spesielt hos personer med en familie historie av tilstanden. "Noen ganger mødre som er opp kveld etter kveld med kolikk babyer går på å utvikle fibromyalgi," sier Dr. Stuart Silverman, klinisk professor i medisin og revmatologi ved Cedars-Sinai Medical Center UCLA. Oftere, er dårlig søvn del av en kaskade av fibromyalgi-utløsende hendelser. "Hvis du har kroniske smerter, som deretter forstyrrer søvnen din, kan du utvikle et fenomen som kalles sentral sensitivisering - økt følsomhet for smerte signaler i hjernen, og som kan være en vei til fibromyalgi," forklarer Dr. Silverman. Og forskere har funnet ut at når friske pasienter er fratatt dyp, restorative søvn i flere netter på rad, de utvikler økt muskel-og skjelettsmerter samt generelle ubehag og tretthet - klassiske symptomer på fibromyalgi.

Pinpointing søvn problemer

Hvis du er i faresonen for fibromyalgi eller nylig diagnostisert med det, identifisere søvnproblemer og får regelmessig resten blir alt mer viktig i å bli symptomfri. Dersom mengden eller kvaliteten på søvnen din er ikke hva det skal være, begynner med å snakke med legen din, som kan henvise deg til en søvnspesialist. "Vi prøver å finne årsakene til en persons avbrutt søvn," sier Dr. Ana Krieger, søvn spesialist på New Yorks Weill Cornell Medical College, "så vi kan spørre pasientene å beholde en dvale dagbok eller komme til en søvn sentrum så vi kan observere dem over natten. "

Eksperter finner er det visse forhold som ofte fratar folk hvile de trenger. Og når disse lidelser er effektivt behandlet, de er i stand til å få en god natts søvn. Her er noen av de vanligste søvnrelaterte problemer:

Restless legs syndrome. Mange med fibromyalgi har restless legs syndrom (RLS), en nevrologisk lidelse som fører til en kraftig trang til å bevege bena når du sitter eller ligger. Dette kan avbryte din sove gjentatte ganger. Livsstilsendringer kan hjelpe, for eksempel å unngå sigaretter, alkohol og koffein, som alle kan forverre symptomene. Moderat trening i løpet av dagen og avslapping teknikker ved sengetid kan også roe ned urolige lemmer. Hvis disse strategiene er ikke nok, det finnes medisiner som kan bidra til å redusere RLS symptomer.

Søvnapné. Hvis søvnen din partner klager over at du snorker, eller hvis du våkner unrefreshed selv om du tilsynelatende får nok søvn, kan den skyldige være søvnapné, en tilstand der pusten stopper i korte perioder under søvn. Dette kan skje 20 til 30 ganger i timen, hver episode våkner du, men så kort at du ikke husker det i morgen. Søvnapné ikke bare etterlater deg døsig i løpet av dagen, men forblir ubehandlet, kan det øke risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag, og noen undersøkelser tyder på at det kan være relatert til fibromyalgi i tillegg. Behandling innebærer vekttap hvis fedme er årsaken, og ved hjelp av en enhet som kalles en CPAP (kontinuerlig positivt luftveistrykk) maskinen når du sover.

Etter god søvn hygiene

I vår 24/7 verden, kan få resten du trenger være en utfordring. "Vi tenker på søvn som en luksus, så er vi opptatt opp til minutt vi går til sengs, men det tar en stund for kroppen å stenge ned," sier Dr. Krieger. Du kan sette scenen for en god natts søvn med enkle endringer i livsstil og sengetid rutine.

  • Pass på hva du spiser og drikker. Unngå tunge spise i minst 2 til 3 timer før du går til sengs, og begrense inntak av koffein til morgenen bare.
  • Hold deg til en regelmessig, både leggetid og våkne tid, og hold deg til det - selv i helgene.
  • Begrense dagtid naps. Selv om du kanskje føler deg veldig sliten, sover om dagen ofte vil gjøre det vanskeligere å sovne om kvelden.
  • Trappe ned om natten ved å ta et varmt bad, lese, eller lytte til beroligende musikk.
  • Lære å slappe av. Hvis du har problemer med å sovne, prøv en avspenningsteknikk som meditasjon eller dyp pust.
  • Lag en søvn-fremme miljøet. Hold soverommet mørkt og kjølig, og bruke en vifte eller "hvit støy" maskin for å blokkere støy, hvis det er nødvendig.

Bottom line: Hvis du har kroniske søvnproblemer, er det viktig å få dem diagnostisert og behandlet. God søvn vil ikke bare gi deg energi til å utføre daglige aktiviteter, kan det hjelpe deg å unngå å utvikle fibromyalgi.