Evb

Fibromyalgi - en unnvikende sykdom

Millioner av europeere er berørt av fibromyalgi, en mystisk ødeleggende lidelse. Her er det som er kjent hittil om sine symptomer, årsaker og risikofaktorer.

Fibromyalgi er en mye misforstått og noen ganger feildiagnostisert kronisk tilstand, ofte preget av utbredt muskelsmerter, tretthet, konsentrasjonsvansker problemer, og søvnproblemer. Ifølge National Fibromyalgi Association, påvirker det anslagsvis 10 millioner mennesker, hovedsakelig kvinner, i Europa alene. Alvorlighetsgraden av fibromyalgi symptomer kan variere fra en person til den neste og den kan svinge selv i et enkelt individ, avhengig av faktorer som tid på dagen eller været. Fordi det er en kronisk tilstand, i de fleste tilfeller fibromyalgi symptomer aldri vil forsvinne helt. Den gode nyheten er at fibromyalgi er ikke progressive eller livstruende, og behandlinger kan bidra til å lindre mange symptomer.

Fibromyalgi: symptomene

Symptomene på fibromyalgi og deres alvorlighetsgrad varierer mye, selv om smerte og tretthet er nesten alltid til stede. Store symptomer på fibromyalgi er:

Smerte. Noen fibromyalgi pasienter rapporterer ubehag i en eller flere spesifikke områder av kroppen, mens andre kan oppleve generelle smerter i muskler, leddbånd og sener. Enkelte områder, som for eksempel baksiden av hodet, øvre rygg og nakke, knær, hofter og knær kan være spesielt følsomme for berøring eller trykk og er beskrevet klinisk som ømme punkter. Graden og typen smerte kan variere fra verkende, ømhet og bankende til skarpere skyting og knivstikking sensasjoner. Intens brenning, nummenhet og prikking kan også være til stede.

Tretthet. Hvis du noen gang blitt slått av føttene etter et alvorlig tilfelle av influensa, har du en ide om hvor sliten noen mennesker med fibromyalgi kan føle. Selv om noen fibromyalgi pasienter opplever bare mild tretthet, mange rapporterer følelsen fullstendig tappet for energi, både fysisk og mentalt, til det punktet at utmattelse forstyrrer alle daglige aktiviteter.

Hukommelsesproblemer. Konsentrasjonsvansker og huske er vanlige kognitive symptomer hos personer med fibromyalgi.

Søvnforstyrrelser. Forskning har vist at de dypeste stadier av søvn hos pasienter med fibromyalgi blir stadig avbrutt av utbrudd av hjernens aktivitet, forårsaker følelser av utmattelse selv etter en tilsynelatende god natts søvn. Andre problemer som søvnapné, restless legs syndrom, og tenner sliping (bruksisme) er også vanlig blant fibromyalgi lider.

Irritabel tarm syndrom (IBS). Symptomer på IBS, inkludert diaré, forstoppelse, magesmerter og oppblåsthet, er til stede i mange mennesker med fibromyalgi.

Andre vanlige symptomer

 • Hodepine, migrene, og ansikts smerter
 • Depresjon, angst, eller humørsvingninger
 • Smertefull menstruasjon
 • Svimmelhet
 • Tørr munn, øyne og hud
 • Økt følsomhet for støy, lukt, bright lights, og touch

Symptom utløser

Følgende faktorer kan forverre symptomene på fibromyalgi:

 • Endringer i været (for kaldt eller for fuktig)
 • For mye eller for lite mosjon
 • For mye eller for lite hvile
 • Stress og angst
 • Depresjon

Noen pasienter rapporterer også at smerte og stivhet er verre i morgen.

Årsakene til fibromyalgi

Mens den eksakte årsaken til fibromyalgi er fortsatt et mysterium, vet legene at pasienter med sykdommen opplever en økt følelse av smerte på grunn av en svikt i det sentrale nervesystemet behandling av smerte informasjon. Studier har vist at mennesker med fibromyalgi har også visse fysiologiske avvik, for eksempel forhøyede nivåer av visse kjemikalier kalt nuerotransmitters som hjelper overføre smerte signaler (og dermed forsterke, eller "slå opp" signalene i hjernens smerte-behandling områder).

I noen tilfeller kan en skade eller traume, spesielt til nakkesøylen, eller en bakteriell eller viral sykdom, forut for en diagnose av fibromyalgi. Dette har ført forskere til å spekulere at infeksjoner kan være utløser også.

Fibromyalgi risikofaktorer

En rekke faktorer kan øke oddsen for at du kan utvikle fibromyalgi. Disse inkluderer:

Kjønn. Fibromyalgi er mer vanlig blant kvinner enn menn.

Alder. Symptomer vanligvis vises under middelalderen, men kan også manifestere seg i barn og eldre voksne.

Historien om revmatisk sykdom Folk som har blitt diagnostisert med en revmatisk lidelse -. Kroniske inflammatoriske tilstander - som revmatoid artritt og lupus har økt risiko for også å utvikle fibromyalgi.

Familiens historie. Ha en slektning som lider av fibromyalgi setter deg på økt risiko.

. Søvnproblemer Leger er ikke sikker på om søvnforstyrrelser er en årsak eller et symptom på fibromyalgi - men søvnforstyrrelser, inkludert restless legs syndrom og søvnapné har vært nevnt som mulige fibromyalgi triggere.

Når du skal søke hjelp for fibromyalgi

Hvis du opplever smerter i muskler som varer i flere måneder og er ledsaget av betydelig trøtthet, bør du oppsøke lege. For mer informasjon, sjekk ut disse nettsidene:

National Fibromyalgi forening
European College of Rheumatology
Fibromyalgi nettverk
Nasjonalt institutt for leddgikt og muskel-og hudsykdommer