Evb

Farene ved REM atferd lidelse

Spark-, slag, slå, gripe, og hoppe ut av sengen under dyp REM-søvn kan være tegn på REM atferd lidelse. Finn ut hvem som får det og hvordan det er behandlet.

Du forventer dine drømmer til å eksistere bare i tankene dine mens kroppen hviler. Men for folk med REM (Rapid Eye Movement) atferdsforstyrrelse, dreaming er mye mer enn mentale. Det er en fysisk og noen ganger voldelig hendelse. REM atferd lidelse er en søvnforstyrrelse preget av intens fysisk aktivitet under REM-søvn.

Folk som opplever REM søvn uorden kan sparke, slå, slå, grip, snakke, kjefte, eller hoppe ut av sengen mens REM søvn er oppstått, noen ganger skade seg selv eller deres seng partner. "REM atferd lidelse er en dramatisk og potensielt skadelig søvnforstyrrelse," sier Tracy Kuo, PhD, en søvn ekspert og klinisk psykolog ved Stanford Sleep Disorders Clinic i Palo Alto, California "Uten behandling, pleier det å bli verre over tid. "Den gode nyheten er at REM atferd lidelse kan vanligvis være godt forvaltet med riktig diagnose og behandling.

REM atferd lidelse: ingen søte drømmer

REM søvn uorden er utagering av drømmer under REM-fasen av søvnen. Under søvn, passerer vi gjennom fem faser, den femte var REM. Det er den mest aktive delen av søvnen, når de fleste drømmer forekommer. Som vanlig REM søvn begynner, kan noen mindre rykninger i kroppen oppstår, men folk flest ikke aktivt bevege armene og beina nok til å tillate sparker eller stansing under REM-søvn fordi musklene er midlertidig immobile. For personer med denne søvnforstyrrelse, derimot, gjør midlertidig lammelse ikke skje, slik at bevegelsen mens drømmer.

"Vanligvis er det en dårlig drøm eller mareritt, der den sovende person blir jaget eller angrepet," sier Kuo. "Han prøver å forsvare seg, fører til punching og sparker, eller han kan prøve å komme unna ved å hoppe ut av sengen og treffer sengestolpen eller et objekt på soverommet." Dette kan føre til alvorlig personskade. Ifølge en University of Connecticut studie, risikoen for skade på sovende eller en ektefelle er så høy som 96 prosent. Ved å våkne, har personen ikke noe minne av hans handlinger, selv om han kan vanligvis huske drømmer.

REM atferd lidelse: menn er i faresonen

REM atferd lidelse er sjeldne, og rammer mindre enn 1 prosent av befolkningen. Men mer enn 90 prosent av de med REM atferd lidelse er menn, vanligvis over 50 år. "Det er uvanlig med kvinner og barn," sier Kuo. "Faktisk er dette søvnforstyrrelse fleste forbundet med eldre menn."

Den eksakte årsaken til REM adferdsforstyrrelse er ukjent, men dens innsettende er forbundet med flere degenerative nevrologiske tilstander, spesielt Parkinsons sykdom, og det ofte går forut for Parkinsons etter flere år. "Rundt 30 prosent av personer med REM atferd lidelse utvikle Parkinsons sykdom innen tre år", sier Kuo. "Dette tyder på at lignende strukturer i hjernen kan være involvert i begge forholdene."

I de fleste tilfeller kommer REM adferdsforstyrrelse på gradvis, forverring over tid. Når dette søvnforstyrrelse er plutselig og alvorlig, er det vanligvis forårsaket av narkotika eller alkohol tilbaketrekning.

REM atferd lidelse: tegn og symptomer

REM atferd lidelse er noen ganger forveksles med søvngjengeri og natteskrekk, men det er forskjeller. Personer med REM atferd lidelse sjelden gå eller forlate rommet, blir lett vekket, og kan huske levende detaljer om sine drømmer. På den annen side, er folk som Sleepwalk eller har natteskrekk vanligvis forvirret og omtåket på å våkne og ikke bli raskt klar.

I de fleste tilfeller av REM atferd lidelse, en ektefelle eller seng partner, ikke person med sykdommen, erkjenner problemet på grunn av fysisk eller voldelig aktivitet under REM-søvn, og disse handlingene kan omfatte:

  • Punching
  • Kicking
  • Griper
  • Sitter i senga
  • Hopping
  • Leaping
  • Roper
  • Banne

REM atferd lidelse: behandlinger og forsiktighetsregler

REM atferd lidelse kan behandles med reseptbelagte medisiner. En lav dose av et benzodiazepin, som regel klonazepam (Klonopin), tatt ved sengetid er vanligvis effektiv. Det er ukjent nøyaktig hvorfor klonazepam hjelper, men det er tenkt å undertrykke muskel aktivitet under REM-søvn. "Denne medisinen lindrer symptomer i omtrent 90 prosent av pasientene," sier Kuo. En fordel til stoffet er at pasienter vanligvis ikke bygge opp en toleranse for det. Melatonin kan også være effektivt og er noen ganger forsøkt som et alternativ til naturlig klonazepam.

I tillegg til medisiner, er det viktig å gjøre pasienten søvn miljøet trygt ved å fjerne skarpe og potensielt farlige gjenstander fra soverommet og sette en pute rundt sengen for å beskytte mot landing på gulvet i tilfelle han hopper ut av sengen under episoder.

Fordi ubehandlet REM atferd lidelse har en tendens til å bli verre over tid, er det viktig å se en søvnspesialist ved første tegn på symptomer.