Evb

Fakta om influensa

Mange av oss har hatt minst ett anfall av influensa i vår levetid. Mesteparten av tiden, kjører influensa sin gang med noen problemer - men det kan føre til alvorlige komplikasjoner.

I et gitt år, er det anslått at 5 til 20 prosent av europeere får influensa, en luftveissykdom også kjent som influensa. Influensa kan føre til alvorlige komplikasjoner, sende mer enn 200.000 innbyggere i USA til sykehus hvert år. I Europa, dreper influensa ca 36 000 mennesker årlig.

Hvert år sprer influensa i slutten av høsten og vinteren. I et samfunn, disse epidemiene vanligvis topp etter tre uker og begynner å minke etter ytterligere tre til fire uker.

Det finnes tre typer influensavirus: A, B, og C. Typer A og B er den vanligste og som regel føre til alvorlige epidemier hver vinter, type C er mildere og er ikke knyttet til noen større utbrudd.

Influensa virus spres gjennom ørsmå dråper av væske som inneholder viruset. Når folk med influensa hoste, nys, eller trykk på noe etter å tørke nesen eller munn, kan de passere disse dråpene til neste person. Når andre inhalerer infiserte dråper fra luften eller ta kontakt med infiserte overflater og deretter på munnen eller nesen, kan de bli infisert.

Personer med influensa kan passere sin sykdom til andre så tidlig som en dag før symptomene utvikler og opptil fem dager etter at de blir syke.

Hva er symptomene på influensa?

Hvis du er smittet med influensa-viruset, dine symptomer sannsynligvis vil utvikle en til fire dager senere. Influensasymptomer vanligvis komme plutselig og kan omfatte:

 • Høy feber
 • Fordøyelses problemer som oppkast og diaré
 • Lav kroppstemperatur
 • Fatigue
 • Smerter i kroppen
 • Tørr hoste og rennende nese

I noen tilfeller kan influensa føre til andre, mer alvorlige komplikasjoner, spesielt hos små barn, eldre voksne, og personer med eksisterende helsemessige forhold. Komplikasjoner av influensa kan omfatte:

 • Lungebetennelse
 • Øret eller bihulebetennelse
 • Kramper
 • Forverring av en pre-eksisterende tilstand
 • Forvirring eller delirium

Hvordan håndtere influensa?

De fleste kan redusere risikoen for å utvikle influensa ved å få den årlige influensa vaksine tidlig i høst. Legg merke til at influensavaksinen ikke er godkjent for barn yngre enn seks måneders alder. Men du bør ikke få influensa vaksine uten å konsultere lege først - spesielt hvis du tidligere har hatt en alvorlig reaksjon på influensa vaksine, har en allergi mot egg, ha en moderat til alvorlig sykdom med feber, eller har utviklet Guillian -Barre syndrom innen seks uker å få en influensa vaksine.

Ring legen din hvis feberen varer mer enn tre dager eller dine symptomer vedvarer i to uker, viser du andre bekymringsfulle symptomer som forvirring og brystsmerter, eller har du tegn på en komplikasjon som lungebetennelse. Legen kan ta en blodprøve for å identifisere spesifikke virus som forårsaker symptomene dine.

Når du har influensa, kan du vanligvis administrere dine symptomer ved å få nok hvile, unngå sigarettrøyk, drikke mye væske, og ta over-the-counter influensa medisiner for å behandle symptomer. I noen tilfeller kan legen forskrive en antiviral medisin, for eksempel oseltamivir (Tamiflu) eller zanamivir (Relenza), for å redusere lengden på din sykdom.

Forvente at influensasymptomer å begynne å forbedre i løpet av en uke til 10 dager. Men, selv etter at du føler deg bedre, ikke vær overrasket om noen av dine symptomer, spesielt hoste eller tretthet, dvele en liten stund til.