Evb

Få mest mulig ut av statiner

Lyst til å holde kolesterolet i sjakk? følgende tips vil hjelpe.

Statiner er en av de mest foreskrevne hjerte medisiner. Også kjent som HMG-CoA-reduktase hemmere, statiner arbeide i leveren for å hindre kroppen i å danne dårlige kolesterolet - LDL. "Statiner er fantastiske narkotika fordi de kan gjøre så mange forskjellige ting," sier Daniel T. Lackland, MD, professor i epidemiologi Medical University of South Carolina i Charleston, og en talsmann for European Heart Association.

Spesielt statiner blokkerer enzymet som gjør at leveren til å produsere kolesterol, forklarer Lackland, men de kan også bidra til å senke triglyserider (fettstoffer i blodet) og heve HDL - det gode kolesterolet. Statiner har også antioksidantegenskaper - som betyr at de hindrer LDL kolesterol fra en kjemisk prosess som kalles oksidering - og dermed bidra til å redusere plakk dannelse. Plakk er oppbyggingen av kolesterol på innsiden av arterier, som er hovedårsaken bak hjertesykdom.

Legen din kan forskrive en av følgende statiner:

 • Atorvastatin (Lipitor)
 • Fluvastatin (Lescol)
 • Lovastatin (Mevacor eller Altoprev)
 • Pravastatin (Pravachol)
 • Rosuvastatin (Crestor)
 • Simvastatin (Zocor)

Statiner også er funnet i en kombinasjon medisiner:

 • Lovastatin og niacin (Advicor)
 • Atorvastatin og amlodipin (Caduet)
 • Simvastatin og ezetimib (Vytorin)

Legen din vil starte på den laveste dosen mulig det er sannsynlig å være effektive for deg. Hvis testene viser det virker ikke godt nok, og legen din kan øke dosen.

Tips for maksimal statin effektivitet

Her er noen tips for å få mest mulig ut av statiner:

 • Ta pillene dine på samme tid hver dag. "Det er noen mente at det er best å ta statiner om natten," Lackland sier. Teorien er basert på ideen om at kroppen produserer mer kolesterol natten enn om dagen. "Men de fleste statiner kan tas fleste enhver tid. Du vil få god nytte av det om du tar den med din morgen måltid eller om kvelden, "Lackland sier. Nøkkelen er å ta det på samme tid hver dag, og på en jevnlig basis nøyaktig slik legen har foreskrevet, sier han. "Aldri hoppe." Hvis du tar pillene dine på samme tid hver dag, vil du komme inn i en rutine, og du er mindre sannsynlig å gå glipp av en dose.
 • Unngå grapefrukt og grapefruktjuice. Grapefrukt har vist seg å påvirke metabolismen av enkelte medisiner, inkludert statiner. Mens grapefrukt er høy i fiber, kalium og vitamin C, er det best å unngå frukt eller drikke helt hvis du er på statiner, fordi effekten kan somle i opptil 72 timer, ifølge en studie.
 • Snakk med legen din om andre medisiner, inkludert over-the-counter, som du tar. Noen statiner (Zocor, Mevacor, Altoprev) kan påvirkes av interaksjoner, noe som gjør dem mindre effektive. Pass på at du forteller legen din alt du tar, inkludert over-the-counter vitaminer og urter, "slik at han kan velge statin som er best for deg," Lackland sier. Noen statiner samhandle med antibiotika og soppdrepende medisiner så vel som med kreft medisiner og steroider. Antioksidanter (som vitamin A, C, E, B og folsyre) kan også samhandle med statin, reversere effekten.
 • Se på kostholdet. "Hvis du tar et statin, hvorfor ikke du hjelpe det ut og ikke spise ekte high fet mat?" Lackland sier. "Du skal hjelpe at statin gjøre en enda bedre jobb hvis du ser på mengden av kolesterol du spiser." For å begrense kolesterol, trim synlig fett fra kjøtt og hoppe huden på kylling og kalkun. Begrens mengden smør du spiser og eliminere smult fra kostholdet ditt. Velg lav-fett eller ikke-fett meieriprodukter.
 • . Melde fra om bivirkninger til legen din umiddelbart Mulige bivirkninger av statiner er:
  • Levertoksisitet. Denne bivirkningen er sjelden, men du bør overvåkes med periodiske blodprøver for å være sikker på at statin ikke skade leveren.
  • Muskelsmerter eller ømhet. Denne bivirkningen er kjent som myositt er også sjelden, men du bør melde fra om bivirkninger til legen din med en gang. Legen din kan ønske å utføre en muskel enzym blodprøve for å være på utkikk etter myositt.

De fleste bivirkninger fra statiner er milde og forsvinner som kroppen justerer. Kvinner som er gravide og personer som har aktiv eller kronisk leversykdom bør ikke ta statiner.

Aldri slutte å ta noen statin eller hjertemedisiner, eller endre dosering eller hyppighet uten å konsultere lege først, sier Lackland. Du vil få mest mulig ut av statin resept hvis du tar det regelmessig og i mengden legen har forskrevet.

For de siste nyhetene og informasjon om leve et hjerte-sunn livsstil, følger på Twitter fra redaktørene av.