Evb

Få en nøyaktig diagnose av slitasjegikt

I å gjøre en slitasjegikt diagnose, vil legen først og fremst stole på din beskrivelse av symptomer og tegn på sykdommen som du viser.

Hvis du mistenker at du har slitasjegikt, bør du vite at mer enn 25 millioner mennesker i Nord-Europa har allerede blitt diagnostisert med denne sykdommen. Artrose er blitt kalt en stigende epidemi, og en diagnose av slitasjegikt er nå vanlig hos mennesker som er overvektig og over 60 år. Som baby boomer generasjon aldre, er antall mennesker som vil bli diagnostisert med slitasjegikt forventes å dobles innen år 2020.

Legen vil gjøre en slitasjegikt diagnose basert på din medisinske historie, en fysisk eksamen, og noen ytterligere testing. Den medisinske historie du går over med legen din bør beskrive eventuelle symptomer du har opplevd, mens den fysiske eksamen vil gi legen med fysiske bevis hvis Artrose er til stede i en eller flere av leddene.

Den slitasjegikt diagnose: din medisinske historie

Under denne delen av eksamen, vil legen ta oppmerksom på flere ting om deg, inkludert din alder og kjønn. Foruten å være vanlig hos de over 60 år, er slitasjegikt mer vanlig hos kvinner - og sjelden i de under 40 år.

Noen spørsmål legen kan stille er:

 • Hvilke ledd vondt og hvor lenge de har vært plager deg?
 • Starter smertene etter visse fysiske aktiviteter, og ikke få det bedre etter at du har resten?
 • Plager smerten du om natten?
 • Er leddene stive når du våkner opp om morgenen, i så fall, hvor lenge varer den stivhet siste?
 • Gjør leddene som vondt noen gang låse opp eller gi ut på deg?
 • Er det en familie historie av slitasjegikt?

Den slitasjegikt diagnose: fysisk eksamen

I løpet av historien delen av eksamen, vil legen stille spørsmål for å finne ut om dine symptomer. Under den fysiske, vil legen avgjøre om det er noen tegn på artrose. Han eller hun vil gjøre det ved å:

 • Kontroll av skjøter for smerte ved å trykke på dem.
 • Flytte leddene i forskjellige retninger for å se om det er full bevegelse eller hvis bevegelse forårsaker smerte. Han eller hun kan be deg om å demonstrere de samme bevegelsene på egen hånd.
 • Undersøke leddene for å se om de er hovne, forstørret, eller deformert.
 • Lytte for å se om det er en klikkelyd eller rist støy under felles bevegelse.

Den slitasjegikt diagnose: annet testing

En slitasjegikt diagnose er ikke bare avhengig av din symptom historie og informasjonen fra det fysiske eksamen. En rekke tester også tas for å fastslå om du har slitasjegikt. Disse inkluderer:

 • Blodprøver. Selv om det ikke er noen blodprøver for å diagnostisere slitasjegikt, kan legen din be om blodprøver for å kontrollere at leddgikt symptomer blir ikke forårsaket av en annen sykdom.
 • Body mass index (BMI). Legen kan regne ut din BMI for å avgjøre om du trenger å gå ned i vekt, noe som kan påvirke leddsmerter. BMI er en måling av kroppsfett basert på høyde og vekt.
 • Spesielle tester. Dersom diagnosen er ikke opplagt, kan legen bestille spesielle tester som magnetisk resonans imaging (MRI). MRI gir legen et detaljert bilde av innsiden av skjøten. Noen ganger væske vil bli fjernet fra skjøten med en lang nål for undersøkelse. Denne prosedyren, kalt "arthrocentesis," kan lindre smerte mens undersøkelse av leddvæske kan oppdage andre årsaker til leddgikt symptomer.
 • X-stråler. Avhengig av leddene som er berørt, kan legen utføre røntgen i utgangspunktet, eller vente å se hvordan du reagerer på behandlingen før du bestiller dem. Røntgenbilder bekrefter funn forenlige med slitasjegikt og kan bidra til å diagnostisere andre årsaker til leddgikt symptomer.

Den slitasjegikt diagnose: å finne den rette utøveren

Artrose er et vanlig problem, og din fastlege er den beste medisinsk faglig for å se først, hvis du har mistanke om at det kan være et problem for deg. I de fleste tilfeller din fastlege vil kunne diagnostisere og behandle slitasjegikt, og han eller hun er også den beste personen til å henvise deg til en slitasjegikt spesialist bør du trenger en. Avhengig av alvorlighetsgraden av slitasjegikt din, kan du bli henvist til en:

 • Revmatolog. En revmatolog er en ekspert med opplæring i sykdommer i muskler, bein og ledd.
 • Ortopedisk kirurg. Hvis du trenger felles operasjonen vil du bli sendt til denne type ekspert. Disse legene utfører leddprotesekirurgi hos pasienter med avansert artrose.
 • Physiatrist. Hvis du trenger spesialisert smertebehandling eller fysisk rehabilitering kan du bli henvist til en physiatrist.

Hvis du har besluttet å oppsøke lege fordi du tror du kan ha slitasjegikt, bør du vite at de viktigste delene av den diagnostiske prosessen er historie og fysisk eksamen. Det kan være en god idé å ta notater om dine symptomer: når de kommer, når de går, hva de føler, og så videre.

Komme diagnostisert er tidlig den beste måten å begynne å jobbe med legen din for å ta kontroll over slitasjegikt.