Evb

Få en influensavaksine dersom du har astma

En årlig influensavaksine har vist seg å sterkt redusere sjansene for å utvikle astma komplikasjoner.

Fra oktober til mars helsearbeidere minne oss: "Få en influensa skutt!" Og folk med astma bør være spesielt oppmerksom på denne påminnelsen. Hvorfor? En influensavaksine kutter dramatisk risikoen for astma-relaterte komplikasjoner av influensa.

Hvert år blir hundretusener av mennesker innlagt på sykehus med influensa og ca 36 000 dør av det. Fordi influensa er forårsaket av et virus, vil ta en antibiotika ikke hjelpe. Så når du har influensa, du må bare tåle symptomene. Og de er ikke hyggelig: feber, muskelsmerter, hodepine, trøtthet, hoste, sår hals og rennende nese

Den beste måten å beskytte deg mot å få influensa er å få en influensa skutt. Full beskyttelse mot influensa vanligvis ikke sparke i inntil ca to uker etter at du får influensa skutt, så planlegge fremover.

Influensavaksine anbefalinger for personer med astma
The National Heart, Lung, and Blood Institute anbefaler "inaktivert influensavaksine" for folk som har astma. Dette er den influensavaksine som er allment tilgjengelig på:
  • Helse messer
  • Samfunnet sentre
  • Øyeblikkelig hjelp klinikker
  • Legens kontor
  • Apotek og andre utsalgssteder
Vaksinen heter "inaktivert" fordi det ikke er levende virus i det som kan gjøre deg syk. Hvis du kommer ned med en luftveisinfeksjon etter å få en influensa skutt, er det sannsynligvis bare en tilfeldighet og ikke en reaksjon på skuddet selv.

Mens en influensavaksine ikke behandle astma, kan det redusere risikoen for å få en av de mer sannsynlige stammer av influensa virus i et gitt år. Personer med astma kan ha alvorlige komplikasjoner dersom de får influensa, så det er viktig å prøve å hindre at det i første omgang. Faktisk har forskning vist at å få en influensa skutt kan redusere risikoen for astma symptomer under influensasesongen med mellom 22 og 41 prosent.

Når folk med astma får influensa, pleier sin astma å bli verre. Akutt bronkitt, noe som kan ofte følge en bout med influensa, ofte fører til en tilsynelatende endeløs hoste og kan forverre astma, sier ekspertene.

"Folk som er astmatiker, når de får bronkitt, spesielt viral bronkitt% # 133; [sine] astma [når] mye verre ", forklarer Richard Castriotta, MD, professor i medisin og knytte direktør for Divisjon for Lungesykdommer, Critical Care, og Sleep Medicine ved University of Texas Medical School i Houston.

Influensavaksine for barn med astma
"Alle barn bør få influensavaksine," sier Miles Weinberger, MD, professor i pediatri og direktør for Pediatric Allergy and pulmonal divisjon ved Universitetet i Iowa i Iowa City. Men ikke anta at barnets lege vil foreslå det. En nyere studie fant at bare halvparten av legene anbefalte en influensavaksine for barn med astma. Så, som en forelder, må du utdanne deg selv om denne vaksinen. Den samme studien, utført av forskere ved Harvard og Massachusetts General Hospital i Boston, viste at flere foreldre lærte om influensa skudd, jo flere barn fikk vaksinen.

Det er god grunn for barn med astma å vaksinere seg mot influensa - data tyder på at dersom alle barn med astma fikk en influensa skutt, besøk på legevakten og sykehusinnleggelser for astmatiske barn under influensasesongen ville bli redusert med om lag 78 prosent.

Influensavaksine for gravide med astma
Gravide kvinner som har astma bør også få en influensa skutt under influensasesongen. Det er en nasal-spray form av influensa vaksine bør imidlertid at gravide aldri få fordi det inneholder levende influensavirus.

Influensavaksine for eldre med astma
Influensa skutt er trygt og anbefales for personer over 65 år som gjør eller ikke har en historie med astma. Pensjonister bør også få en pneumokokk-vaksine for å forebygge lungebetennelse.

Bunnlinjen på influensa skudd og astma: Hvis du eller noen du elsker har astma, snakk med legen din om å få en influensa skutt hvert år.