Evb

Etter prostata kreft behandling: fristende smaksløkene

Behandling for prostatakreft kan endre din oppfatning av smak. Lær hvorfor og hva du kan gjøre med det.

Smake en deilig måltid er en av livets store gleder - og når du har blitt diagnostisert med prostatakreft og har å gjøre med prostatakreft behandling, ta deg hver gleden du kan få. Men prostatakreft behandling kan frarøve deg selv din følelse av smak. Ting du en gang fant deilig may avsky deg. Alt kan smake helt feil, eller liker noe i det hele tatt.

Behandling av prostatakreft: hvorfor din smak er påvirket
Prostata kreft behandlinger kan påvirke hvordan du lukte og smake på forskjellige matvarer. Hvis du mottar strålebehandling eller cellegift, kan mange matvarer smaker annerledes eller har mindre smak overall. Selv prostata kreft selv kan gjøre alt smaker annerledes.

"Vi er ikke helt sikker på hvorfor det skjer at folk klager over at smaken - metallic eller for salt eller for søt", sier Kristina Ratley, en kostholdsekspert på European Cancer Society.

Prostata kreftpasienter ofte at kjøtt og annen proteinrik mat smak som metall eller smaker veldig bitter. Men smak kan påvirkes på forskjellige måter hos pasienter med prostatakreft, og det er vanskelig å forutsi hva som vil smake godt og hva som vil smake dårlig.

Å gjøre maten smaker bedre under prostata kreft behandling
Det er viktig under prostata kreft behandling som du får nok næringsstoffer og kalorier for å hjelpe kroppen din holde seg sterk. Det er mange enkle måter å finne matvarer som smaker godt til deg og hjelpe andre smaker bedre:

  • Gå med hva lukter godt. Velg mat og måltider som appellerer til deg og lukte godt.
  • Prøv hvitt kjøtt. Siden rødt kjøtt kan smake rart, prøv å spise kylling, kalkun eller fisk, som er gode, milde kilder til protein. Forskning viser at hvitt kjøtt er bedre for deg uansett - en fersk studie fant at å spise mye fet rødt kjøtt økte menns risiko for aggressiv prostatakreft.
  • Mariner. Flavor kjøtt med friske urter eller søte dressinger, juice, eller sauser.
  • Finn smak. Siden mange matvarer kan smake blid, prøver å spise appelsiner eller drikker brus. Den sterke, besk smak kan smake godt for deg.
  • Minimer sterke lukter. La maten avgjøre til romtemperatur før du spiser hvis lukten er sterk og offensiv. Du kan også åpne et vindu eller slå på en vifte for å spre lukten.
  • Bruk noe søtt. Toppen av kjøtt med et naturlig søtningsmiddel som gelé, eplemos, eller annen frukt saus for å forbedre smaken.
  • Lukke kjøkkenet. Hvis det plager deg å lage mat, ikke gjør det. Spise ute, eller spør en venn til å hjelpe fikse deg noe å spise.

Hvis en altfor salte smaken er et problem, Ratley sier, "vi kan si prøve no-salt-added grønnsaker, lav-natrium tomat juice, eller andre lav-natrium produkter også, ikke frossen har mindre natrium enn hermetisert -. Mye folk tror frosset er ikke så næringsrik, men det er like næringsrik som den friske, "hun notater.

For å bli kvitt den metalliske smaken som prostata kreftpasienter klager ofte om, bli kvitt metallet.

"Det første vi anbefaler er å bruke plast kjøkkenutstyr stedet for vanlig sølvtøy. Også, ikke bruke hermetiske grønnsaker eller supper ut av en kan. Prøv å bruke fersk eller frossen, som [pasienter] kan være for følsomme for metall fra den kan. Ikke drikk drikker ut av en kan, "sier Ratley.

"De kan også prøve å bruke en natron og saltvann munn skyll," sier hun. ". Fire kopper vann med tre fjerdedeler av en teskje salt og en teskje natron De kan bruke den til å skylle munnen før og etter - før å rense ganen, og etter å bli kvitt noen dvelende smak."

Ikke sette en mat plan
Hvordan og når du spiser kan også bidra til bedre appetitt og smak. I stedet for å prøve å tvinge ned mat når du ikke er sulten bare fordi det er spisetid, bare spise når du er sulten. Mindre måltider kan være lettere for deg å magen. Prøv å ha flere småretter eller snacks hele dagen i stedet for noen få store, tunge måltider.

Selv om det kan virke vanskelig, er det viktig å få alt som kroppen din trenger ernæringsmessig å holde kjemper prostatakreft. Med noen hemmelige oppskrifter og spesielle berører, bør du være i stand til å nyte smaken av mat igjen.