Evb

Er min nakke smerter forårsaket av en klemt nerve?

Nakkesmerter er et signal om at du trenger å bli vurdert av legen din for en klemt eller skadet nerve eller noen andre årsaker, slik at du kan få riktig behandling.

Hvis du har opplevd nakkesmerter og kanskje andre symptomer som strekker seg fra halsen inn i armene til og med hendene, er det mulig du har en klemt nerve i nakken din.

Nerver er spesialiserte celler som sender meldinger hele kroppen din. Disse meldingene er sendt av nerveimpulser gjennomført mellom ulike deler av kroppen og sentralnervesystemet - hjernen og ryggmargen. For eksempel, når du bestemmer deg for å flytte armen, sender hjernen din en beskjed til musklene i armen gjennom en nerve impuls, slik at armen beveger seg.

Klemt nerve: hva er det?
En klemt nerve er skadet eller skadet nerve. Denne skaden kan oppstå av en rekke grunner, inkludert komprimering, innsnevring, eller overstrekking av nerve.

I nakken, klemte nerver er ofte et resultat av:

 • Herniated disker. Når en av dine livmorhalsen disker glipper ut av plass, kan det legge press på en nerve i nakken din.
 • Innsnevring spinal plass. Noen ganger kan en tilstand som kalles spinal stenose, innsnevring av plassen innenfor ryggvirvlene (bein som omslutter ryggmargen), kan presse nerver i nakken din.
 • Degenerasjon av disker. Alder eller andre faktorer kan føre til diskene i ryggraden å utarte. Når dette skjer, kan ryggvirvler bli komprimert og knipe en nerve.
 • Benete utvekster. Bony vekster i halsen som måtte følge av degenerative disk sykdom eller leddgikt kan plassere press på omkringliggende nerver.

Klemt nerve: symptomer og diagnose
Symptomer på en klemt nerve i nakken din, kan alle som strekker seg ned i armene og hele veien til dine hender og fingre, blant annet:

 • Smerter som stråler ut fra halsen
 • Nummenhet, svie eller en prikkende følelse
 • Problemer med sensasjon
 • Feeling svakhet

Hvis du mistenker at du har en klemt nerve i nakken din, er det viktig å rådføre seg med legen din. Heldigvis vil de fleste tilfeller av en klemt nerve løse uten behandling innen tre til seks uker. Men noen klemte nerver kan føre til andre, mer alvorlige tilstander som perifer nevropati, så det er en god idé å ha en lege vurdere deg og overvåke utvinning. Perifer nevropati er skade på nerver som eksisterer utenfor ryggmargen og hjernen, og nummenhet, kan brenne, og prikkende følelse forårsaket av nevropati bli permanent.

Å diagnostisere en klemt nerve i nakken din, vil legen utføre en fysisk eksamen og spør deg om dine symptomer. Din eksamen vil sannsynligvis innebære manipulasjon av nakken din for å finne ut hvilke stillinger føre deg smerte. En X-ray, computertomografi (CT) scan, og kanskje magnetic resonance imaging (MRI) kan også tas for å gi legen en bedre oversikt over hva som skjer i halsen.

Klemt nerve: behandlingstilbud
Behandlingstilbud for en klemt nerve inkluderer:

 • Rest. Legen vil trolig anbefale at du hvile nakken inntil symptomene bedres. Dette kan innebære å bruke en cervical krage for å holde halsen fortsatt.
 • Medisinering. Anti-inflammatoriske medikamenter eller andre medikamenter kan lindre smerten av en klemt nerve.
 • Fysioterapi. I noen tilfeller, en fysioterapeut kan hjelpe deg å utføre varme eller is terapi, elektrisk stimulering, cervical trekkraft, massasje og øvelser for å lindre noen av symptomene dine.
 • Kirurgi. I sjeldne situasjoner, nakke kirurgi for å avlaste trykket på nerven din kan være nødvendig.

En klemt nerve er ingenting å ignorere - du absolutt ikke ønsker å risikere nerveskader. Mens de fleste klemte nerver løse i løpet av noen uker, bør du la legen gjøre nøyaktig diagnose og bestemme løpet av behandlingen.