Evb

Er maten fortsatt trygt å spise?

Det er forbi utløpsdatoen, men maten fortsatt lukter fint. Betyr det at det er greit å spise? her er de mattrygghet nødvendigheter som vil hjelpe deg å unngå matbårne sykdommer og fordøyelsesproblemer.

Hvis maten ser fine, det må være god nok til å spise, ikke sant? Ikke nødvendigvis: Å være uvitende om hvor lenge du har lagret mat i pantry eller baksiden av kjøleskapet ditt kan gjøre deg en av de 48 millioner mennesker anslås å få fordøyelsesproblemer fra matbåren sykdom hvert år.

Mugg og råte er sikre tegn på at mat er forbi sin beste alder, men et element kan være utrygt å spise selv før du merker slike åpenbare tegn. Hvis du er skyldig i tidvis ignorerer mat utløpsdatoer, børste opp på mattrygghet retningslinjer og revurdere hva du er villig til å spise slik at du kan unngå fordøyelsesproblemer.

Utløpt eller ikke?

Å vite nøyaktig hvor lenge matvarer kan holde uten å ødelegge er ikke lett fordi stemplet mat utløpsdatoen er bare en del av mattrygghet. Temperaturen der du lagre og tilberede mat kan påvirke risikoen for matbåren sykdom, og det gjør håndteringen av mat på butikken før den selv når kjøkkenet ditt.

Her er hvordan å avgjøre om maten produktet du ser på - eller sniffing eller smake - er trygt å spise:

 • Kjenn dine matvarer. Få en grunnleggende forståelse av hva som er i maten du spiser. "Vanligvis vil matvarer høyere i protein svekkes raskere enn mat med høyt sukker eller natrium. Det er derfor disse produktene er brukt i mat bevaring teknikker - de binder fuktighet eller vann i maten, "sier mattrygghet ekspert Catherine Strohbehn, PhD, RD, II førsteamanuensis ved Iowa State University i Ames.
 • Følg mattrygghet retningslinjer for temperatur. Ved romtemperatur, bakterier vokser raskt, forårsaker mat å ødelegge raskere. "Bakterier trenger mat - protein eller karbohydrater - for å vokse og formere seg, sammen med vann," sier Strohbehn. Det er derfor du bør holde kjøleskapet satt under 41 ° C og varme matvarer til temperaturer over 140 ° F. Disse ekstreme kalde og varme hindre bakterier fra å multiplisere. Frossen mat bør holdes ved 32 ° C eller under.
 • Heed nesen. De fleste kan lukte ødelegger eller råtnende mat, spesielt hvis det er et overskudd av bakterier eller mugg. Stol på din luktesans som din personlige mattrygghet ekspert. Men ikke stole for mye - selv mat som fortsatt lukter greit kan være bortskjemt.
 • Ta en titt. Hvis du ser tydelig misfarging i råtnende mat, for eksempel grønn kjøtt eller blå flekker på brød, kaste ut den maten. Endringer i tekstur er også et tegn på svinn, for eksempel klumpete melk. Andre faresignaler er emballasje med åpenbare åpninger eller buler, og bokser som er bulkete, lekker om uåpnet, svulmende, eller viser rust langs en søm.
 • Hold alle mat-områder ren. Regelmessig vaske og rense overflater der maten blir lagret og forberedt.

Det er en dato: Vet mat lagring grenser

Følg disse lagring tips for stift matvarer. Bruk en markør eller klebrige etiketter hittil mat som du lagrer den:

 • Egg. Holde dem nedkjølt i sin opprinnelige kartongen og bruk innen tre uker. Kaste ut de som er knust eller sprukket.
 • Seafood. Kjøle umiddelbart hvis du har tenkt å bruke den i løpet av to dager, ellers fryser det før du har tenkt å bruke den.
 • Kjøttdeig. Oppbevares én til to dager i kjøleskapet, tre til fire måneder i fryseren.
 • Biffer, koteletter, og steker. Sexy tre til fem dager i kjøleskapet, 05:56 (koteletter), 6-12 (steker) og 4-12 (steker) måneder i fryseren.
 • Fersk fjørfe. Sexy én til to dager i kjøleskapet, ni måneder til ett år i fryseren.
 • Kokt kjøtt eller fjærfe. Oppbevares tre til fire dager i kjøleskapet, to til seks måneder i fryseren.
 • Frukt og grønnsaker. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en frisk frukt eller grønnsak vil vare, da dette kan avhenge mye av hvordan de ble håndtert før du tok dem med hjem. Hold frukt og grønnsaker ferske lenger ved å lagre dem i kjøleskapet, mange fryse godt for fremtidig bruk. Vask alltid frukt og grønnsaker før du spiser eller servering. Ikke spis hvis de ser eller lukter råtten.
 • Meieri. Alltid velge pasteuriserte melkeprodukter for å kutte ned på matbåren sykdom. Vær oppmerksom på utløpsdatoer. Lagring av melk ved temperaturer under 40 ° C kan tillate deg å konsumere det noen dager tidligere utløp, men du kan stole på smak og lukt å finne ut om melken har bortskjemt.
 • Leftovers. Hvis du ikke vil at fersk mat å gå til avfall, er ett alternativ å koke det for fremtidig bruk. Leftovers kan bo i kjøleskapet i 3-4 dager eller i fryseren i to eller flere måneder. Husk å varme opp leftovers grundig.
 • Hermetisk mat. Oppbevar på et kjølig og tørt sted. Oppbevar aldri hermetikk under vasken, over komfyren, i en fuktig kjeller eller garasje, eller andre steder som kan ha høye og lave temperatursvingninger. Hermetisert mat med høy syrlig innhold, som tomater og andre frukter, kan lagres i inntil 18 måneder. Low-syre matvarer, som grønnsaker og kjøtt, kan holdes i to til fem år.

Håndteringen av fordøyelsesproblemer og matbåren sykdom

Selv om de ovennevnte retningslinjer er viktig, kan du følge alle disse rådene og fortsatt tidvis bli syk på grunn av bakterier som du ikke kan se eller følelse.

Symptomene på matbåren sykdom er avhengig av bakterier i mat og kan være kvalme, oppkast, diaré, kramper og feber. Symptomene kan starte nesten så snart du er ferdig med måltidet eller så lenge som 72 timer senere. Du kan ikke opprette forbindelsen mellom en fordøyelses problem og en mat du spiste for tre dager siden, og mange utbrudd av matbåren sykdom passere uten et besøk til legen. De fleste folk skrive sin elendighet av som en midlertidig "influensa bug", sier Strohbehn.

Så mange som én av fire mennesker kan ha økt risiko for fordøyelsesproblemer, med litt mer sannsynlig å bli påvirket av matbåren sykdom enn andre. "Folk i utsatte grupper er de med lavere immunforsvar - for eksempel barn og eldre mennesker - de med en kronisk sykdom, og gravide kvinner. Deres organer kan ikke bekjempe infeksjonen så enkelt som friske folk, "forklarer Strohbehn. I slike situasjoner må du være spesielt oppmerksom på mattrygghet for å redusere risikoen for sykdom.

Renslighet og bevissthet er nøkkelen til god mattrygghet. Du vil være i stand til å redusere risikoen for fordøyelsesproblemer fra matbåren sykdom hvis du legger merke til hvor lenge matvarer har vært i huset ditt, og hvordan de ser ut, lukt og smak når du ønsker å spise dem.