Evb

Er du allergisk mot solkrem?

Lær hvordan du kan identifisere og håndtere en solkrem allergi.

Som været varmer opp og du tilbringer mer tid utendørs, er det viktig å klapse på solkrem - og det kan også redde livet ditt. En fersk studie fra Australia - som har noen av de hightest forekomst av hudkreft i verden - fant at bruk av solkrem daglig reduserte risikoen for melanom, den mest dødelige typen hudkreft, etter en fantastisk 50 prosent.

Men for noen mennesker, kan bruke visse typer solkrem faktisk føre til en hud allergi. Solkrem allergi er ganske uvanlig, men så hvordan kan du være sikker på at huden din irritasjon skyldes solkrem og ikke noe annet?

Oppdager en solkrem allergi

Solkremer arbeid fordi de inneholder kjemikalier som absorberer skadelig ultrafiolett stråling, og holde dem fra å trenge din hud. Noen av disse kjemikalier, inkludert oxybenzone, 4-isopropyl-dibenzoylmethane, PABA (para-aminobenzosyre), estere, avobenzone, og cinnamater, har vært kjent for å forårsake en allergisk reaksjon i visse mennesker.

Ifølge Anna Feldweg, MD, en klinisk instruktør i medisin ved Harvard Medical School og en behandlende lege i allergi og immunologi ved Brigham and Women Hospital i Boston, er det to måter en solkrem allergi generelt vises: som en kontakt allergi eller kontakt fotoallergi.

Med kontaktallergi, Dr. Feldweg forklarer, "du får et utslett der produktet er brukt." Men, i kontakt fotoallergi, er reaksjonen skyldes et samspill mellom solkrem kjemikalier og sollys, "slik at du får utslett der solkrem ble brukt, men bare når huden har blitt utsatt for sol," hun notater. Disse to forholdene kan være vanskelig å skille fra hverandre, selv om forskjellen er viktig for å bestemme hvordan å teste for en solkrem allergi.

En solkrem allergi kan vises når du først begynner å bruke solkrem, eller det kan utvikle seg etter år med solkrem bruk. Du kan oppleve en allergisk reaksjon umiddelbart, eller opptil flere dager etter at du har brukt solkrem. Noen tegn er:

  • Rød hud
  • Hevelse
  • Kløe
  • Blemmer som er fylt med væske

Disse symptomene vil dukke opp i de områdene hvor du har brukt solkrem til kroppen din, og i tilfelle av en fotoallergi, der huden ble også utsatt for sollys.

Håndteringen av en solkrem allergi

Hvis du har mistanke om en solkrem allergi, bør du se en hudlege eller en allergolog, som kan diagnostisere og behandle din tilstand. Legen kan utføre en patch test for å bekrefte om du er allergisk mot visse kjemikalier som finnes i solkrem. For en kontakt allergi, den patch test sannsynligvis vil bli gjort uten ultrafiolett lys først, en fotoallergi patch test vil bli utført i kombinasjon med eksponering for ultrafiolett lys. Patch testing kan hjelpe legen diagnostisere nøyaktig hvilke kjemikalier du er allergisk mot, slik at du kan unngå disse kjemikaliene.

For personer med en solkrem allergi, det finnes alternativer til tradisjonell solkrem for å beskytte huden mot solen. Solbeskyttelse er en viktig del av å beskytte helsen til huden din, så hvis du er allergisk mot en kjemisk i solkrem, kan legen din hjelpe deg å finne en solkrem som ikke inneholder det kjemiske. Solkremer kjent som fysiske solkremer inneholder pulverisert versjoner av sinkoksid eller titandioksid, som reflekterer lys, holde den fra å trenge din hud. Fysiske solkremer er ikke kjent for å forårsake allergiske reaksjoner.

En allergi mot solkremer trenger ikke å holde deg fra å ha det gøy i solen. Snakk med legen din for å finne ut hvilke solkremer kan fungere for deg.