Evb

Er din medisinering øke kolesterolet?

Tar visse medisiner kan føre til noen usunne bivirkninger. Flere legemidler, inkludert de for hjertet ditt, er tenkt å faktisk øke kolesterolnivået.

Mer enn 102 millioner europeere har høyt kolesterol, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), en tilstand som øker risikoen for hjertesykdom til et høyt nivå i en tredjedel av de som har det. Selv om høye kolesterolverdier er ofte på grunn av genetikk og en usunn diett, kan mindre kjente faktorer også øke kolesterolet - inkludert medisiner som du tar for andre forhold.

Er du gjør alt du kan for å administrere ditt hjerte tilstand? Finn ut med vår interaktive checkup.

Bivirkninger av medisiner er ganske vanlig, og ofte de er mindre, men bivirkninger som en økning i kolesterolnivået ditt kan være alvorlig. For å motvirke medisiner-relaterte høyt kolesterol, kan legen forskrive en alternativ medisiner for å behandle den opprinnelige tilstanden, eller legge til en kolesterolsenkende medisiner til behandling diett.

Høyt kolesterol: når medisinering er den skyldige

Hvorfor visse stoffer øke kolesterolnivået som en bivirkning er ikke akkurat forstått. Mesteparten av tiden, er kolesterol nivå heving ganske minimal. Men noen økning i kolesterol er fortsatt en bekymring, spesielt for personer med risikofaktorer for hjertesykdom, eller for de som allerede har høyt kolesterol eller tar kolesterolsenkende medisiner.

Følgende typer narkotika, som brukes til å behandle en rekke helsemessige forhold, kan øke kolesterolnivået:

  • Steroider. Disse stoffene, noen ganger foreskrevet for allergi og astma samt andre forhold, har vært kjent for å være assosiert med beskjedne økninger i triglyserider og total kolesterol nivåer, sier Stanley L. Hazen, MD, PhD, direktør for Senter for Cardiovascular diagnostikk og forebygging ved Cleveland Clinic, men det er ikke klart hvorfor. "Oftere, er insulin resistens observert, bidrar til å forårsake mild TG [triglyserid] høyde og HDL kolesterol reduksjon," sier Dr. Hazen.
  • Progestin. Dette hormonet, som brukes i p-piller, er kjent for å heve "dårlig" LDL kolesterol og lavere "gode" HDL kolesterol for grunner som ikke er forstått, men det ser ikke ut til å ha stor effekt på å øke en persons risiko for hjerte-og karsykdommer.
  • Retinoider. Disse stoffene, som ofte brukes til å behandle hudproblemer som akne, kan føre til litt forhøyet kolesterolnivå. De inneholder vitamin A, som er kjent for å forårsake problemer med leveren, som produserer kolesterol.
  • Betablokkere. Mens betablokkere generelt ikke øker kolesterolnivået i de fleste mennesker, kan de forårsake det som kalles sekundær hyperlipidemi (økt fettinnhold i blodet) i et svært lite antall individer, sier Hazen. Oftere, betablokkere som brukes til å behandle høyt blodtrykk - en annen risikofaktor for hjertesykdom - faktisk heve triglyseridnivåer (en annen blod fett). Hvorfor betablokkere kan øke triglyseridnivåer hos noen mennesker er ikke forstått, og det skjer ganske sjelden, ifølge Hazen.
  • Diuretika. Disse stoffene er også ofte foreskrevet for å behandle høyt blodtrykk. "Only hydroklortiazid er assosiert med potensial for sekundær hyperlipidemi," sier Hazen, og dette er også sjeldne. Igjen, disse stoffene oftest føre til forhøyede triglyseridnivåer snarere enn høyere total kolesterol, og av ukjente grunner.

Høyt kolesterol: andre medisiner valg

Spesielt for folk som tar diuretika eller betablokkere for å kontrollere høyt blodtrykk og redusere risikoen for hjertesykdommer, alternative behandlinger som ikke øker kolesterolnivået bør finnes. "Det er noe vi har kjent i lang tid om betablokkere og diuretika," sier Stephen J. Nicholls, MBBS, PhD, klinisk direktør for Cleveland Clinic Center for Hjerte-diagnostikk og forebygging.

Pasienter med høyt kolesterol og høyt blodtrykk nivåer ville ikke vanligvis startes på betablokkere eller diuretika som første behandling av valget, sier Dr. Nicholls. I stedet kan en lege foreskrive en ACE (angiotensin-converting enzyme) hemmer eller kalsium-kanal blokker til å behandle høyt blodtrykk uten å øke kolesterolet.

Hvis du allerede har høyt kolesterol, sørg for at alle leger vet om det, og la dem få vite om eventuelle andre medisiner du allerede tar før de foreskriver en ny medisin. Hvis du er bekymret for å utvikle høyt kolesterol og legen din vil foreskrive en av disse medikamentene, snakke med ham om andre alternativer for å behandle din tilstand.