Evb

Er det ulcerøs kolitt eller annen sykdom?

Ulcerativ kolitt kan knyttes til andre inflammatoriske tarmsykdommer, så vel som til noen tilstander som ikke nødvendigvis er knyttet til intestinal problemer.

Symptomene på ulcerøs kolitt er ubehagelig og pinlig - mange mennesker med kolitt erfaring magesmerter, diaré og vekttap, blant andre ubehagelige problemer. Men fordi disse symptomene kan skyldes andre forhold i tillegg, er det viktig å få en skikkelig medisinsk diagnose.

Legene vet ikke hva som forårsaker ulcerøs kolitt eller hvorfor noen tilfeller kan være mild, mens andre er alvorlige. Genetikk, immunsystemet, og miljømessige påvirkninger alle synes å spille en rolle i hvordan en person er påvirket av ulcerøs kolitt. Ulcerøs kolitt er bare en av en rekke inflammatoriske tarmsykdommer som skiller seg fra hverandre på flere måter, av symptomene, alder av pasientene, og tverrsnittet på fordøyelseskanalen påvirket er alle særtrekk som skiller ut en tarmsykdom fra en annen.

Ulcerøs kolitt vs Crohns sykdom

Ulcerøs kolitt er noen ganger forveksles med en annen vanlig inflammatorisk tarmsykdom (IBD) kalt Crohns sykdom. Mens de to tilstander kan dele noen lignende symptomer, er det flere viktige forskjeller mellom dem. Disse inkluderer:

  • Ulcerøs kolitt forekommer i rektum og tykktarmen. Bare sjelden er den siste delen av tynntarmen (ileum) også involvert. Omfanget av sykdommen er uavbrutt: Den går i kontinuerlige strekninger av tarmen, som begynner på rektum og reiser opp gjennom kolon, og bare omfatter den indre veggen av tarmen.
  • Crohns sykdom kan ramme alle deler av fordøyelseskanalen, men finnes oftest i ileum og kolon. Crohns sykdom påvirker den fulle tykkelse av tarmveggen, men løper på tvers av bare enkelte segmenter, hopper ofte områder i mellom..

Typer lesjoner:

  • Ulcerøs kolitt vanligvis ikke forårsaker lesjoner rundt anus, og heller ikke er fistler (unormale tunneler av vev) ofte sett.
  • Crohns sykdom fører ofte til utvikling av fistler og abscesser, og noen ganger lesjoner - eller rifter kjent som sprekker - rundt anus.

Rektal blødning:

  • Ulcerøs kolitt nesten alltid fører til rektal blødning.
  • Crohns sykdom mindre vanlig produserer rektal blødning.

To blodprøver kan også noen ganger hjelpe leger skille mellom ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Disse testene skjerm for antistoffer i blodet. En type antistoff, kalt oppklaring rundt anti-nøytrofile antistoff (pANCA), er vanligvis funnet i blodet hos pasienter med ulcerøs kolitt, mens en annen type antistoff, kalt anti-Saccharomyces cervisiae antistoff (ASCA), er ikke til stede. For Crohns pasienter, er det motsatte som regel sant - de har ASCA antistoff men ikke pANCA.

Ulcerøs kolitt: intestinal komplikasjoner

Pasienter som har ulcerøs kolitt kan også utvikle andre intestinal problemer. Noen eksempler er:

  • Ruptur av tarmen. Kronisk betennelse i tarmen kan føre til en perforering eller et hull, i tarmveggen. Dette kan skape en dødelig problem siden tarmen inneholder bakterier, som kan smitte inn i magen.
  • Fulminant kolitt. Denne tilstanden oppstår når betennelsen fører til at tykktarmen til å bli veldig hoven og gass blir fanget inne i deler av tarmen.
  • Giftig megacolon. Denne relativt sjeldne, men ekstrem og potensielt dødelig form for fulminant kolitt er preget av en alvorlig hoven mage, feber og magesmerter. Leger må raskt slippe gassen i tarmen for å forhindre brudd, som kan være dødelig.

Ulcerøs kolitt: nonintestinal komplikasjoner

Ulcerøs kolitt kan ofte føre til feber og tap av matlyst, men noen pasienter også utvikle problemer som for eksempel leddgikt og hudsykdommer. Legene er ikke sikker på hvorfor noen mennesker med ulcerøs kolitt utvikle disse komplikasjonene, mens andre ikke gjør det, men tror de det har noe å gjøre med kroppens immunsystem utløser betennelse i andre deler av kroppen så vel som i tarmen. Den risiko for kolorektal kreft er også økt, med både ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Jo mer du forstår ulcerøs kolitt og andre relaterte forhold som kan påvirke deg, jo bedre du og legen din kan skreddersy en plan for å behandle symptomene og ta forebyggende tiltak for å redusere risikoer så mye som mulig.