Evb

En up-close titt på livet med ADHD

Max blitt var 8 da han ble diagnostisert med ADHD. Nå 17 år, vært samtaler ærlig om å leve med denne kroniske tilstanden - og familiemedlemmer klokkespill i også.

Max sin impulsivitet og talkativeness kan være en belastning på familien sin, særlig om kvelden når hans medisinering har på seg av. "Når han er av Ritalin, er Max mer reaktiv, provoserende, enda litt mener," Farquhar sier. "Han er ikke i stand til å reflektere over konsekvensene av hva han sier." Family middager med sine foreldre, kan Anna og hans yngre bror, Alec, 14, bli kaotisk. «Da jeg var 12 eller 13, begynte jeg å holde tilbake hvis det var argumenter på bordet", sier Anna. "Jeg bare visste det ikke ville hjelpe å bli involvert. Max liker å ha det siste ordet ".

"Jeg er veldig umoden," Max erkjenner. Han elsker fjert vitser og potte humor, ting har mange av hans jevnaldrende lenge vokst. Og han er så rastløs som en 7-åring. "Han har alltid kjører rundt," Anna sier med forbitrelse. "Vi kommer til å vandre rundt en by, og han vil klatre på alle statuene."

Hans umodenhet har en pluss-siden, men: Han er flott med barn. I sommer jobbet Max som rådgiver og badevakt på dagen leiren han hadde deltatt i 10 år. Anna var en rådgiver der, også. "Barna virkelig likte ham," Anna sier. Og en nabo, Peg Golden, ber ofte Max for å se sin autistiske datter, Carly, også 17. "Carly forguder Max", sier Golden. "Hennes oppførsel ikke faze ham i det hele tatt."

Max deltar en skole for elever med lærevansker, den Corwin-Russell Skole, som er en 45-minutters kjøretur fra familiens hjem. "Det er en veldig alternativ skole. Alle har sine små quirks, "Max sier. "Det er bedre for meg å være i et miljø som det - jeg trenger ikke å prøve å passe inn" sin nettside sier skolen er for "lyse elever med lærevansker problemene forsterket av en rekke nevrologiske, emosjonell og sosial vanskeligheter.... Vi tjener best svært intelligent student som bør være i stand til å trives på skolen, men ikke gjør det. "

Nå som Max er en junior, han tenker på college. Han elsker fysikk og vitenskap og ønsker å gå til MIT. "Jeg vet at jeg hadde behov for å trappe opp spillet mitt dramatisk," sier han. Max har en bemerkelsesverdig sterk minne og, når et motiv interesserer ham, kan han holde absorbert i det for timer. "Max sin IQ er godt over gjennomsnittet," Farquhar påpeker, men hans arbeidsvaner er ikke på høgskolenivå ennå.

Peg gylne bemerker også på Max intelligens. "Det er tydelig hvor lyst han er," sier hun. "Max har alltid vært veldig verbal og kommunikativ. Han er en ekte personable gutt med gode manerer. Jeg elsker ham. "

Selv om Max er åpen om å ha ADHD, kan han gjøre lys av lidelsen og hindringer han kan stå overfor i fremtiden. Psykologen Russell Barkley forklarer at Max holdning er karakteristisk for mennesker med ADHD. "De har en tendens til underrapportering av alvorlighetsgraden av sine problemer," sier han. "De ikke sette pris på de områdene der de er mindre kompetente. Dette kan være en form for ego beskyttelse, men det kan også være fordi deres selv-bevissthet er ganske begrenset. "

Max føles som om han har gjort store fremskritt. "Det bare tar viljestyrke," sier han. I det minste noen av denne vurderingen kan være riktig. Anna har lagt merke til en forskjell i Max nylig. "Han ser ut til å bli mer trygg og mindre hyper," sier hun. "Han er en veldig smart gutt. Jeg er sikker på at han vil gå på college, men kanskje ikke med en gang. "

Mens folk generelt ikke vokse ADHD, kan noen av de symptomer som hyperaktivitet, avta over tid. Frontallappene ikke helt moden i mennesker inntil slutten av tjueårene, påpeker Dr. Barkley ut. Når folk treffer 30, begynner de å ha en mer realistisk oppfatning av seg selv.

Max er heldig: Han ble diagnostisert tidlig og hans foreldre var proaktive om å prøve medisiner og finne ham en støttende skolemiljø. Når han modnes litt mer, vil Max medfødte intelligens og nysgjerrighet mest sannsynlig drive ham mot en oppfylle fremtid.

Tilbake til ADHD i dybden.