Evb

En tenåring guide til hennes første periode

Glemme at seriøse "menstruasjon talk" - her er hvordan du virkelig åpne kommunikasjonslinjer og hjelpe din datter takle sin første periode.

Det aller første periode kan komme som litt av en overraskelse til en ung jente. En dag hun er en sorgløs unggutten, den neste, hun er en ung kvinne, opplever starten av menstruasjon, kanskje hennes første humøret svinger, og kanskje til og med andre premenstruelle (PMS) symptomer.

Mens det kan virke mer som en plage enn en stor hendelse, er en jentes første periode en viktig milepæl i livet hennes. Det markerer overgangen fra girlhood til kvinnelighet, siden får en periode betyr at en jente kan bli gravid.

Tegn på den første perioden

Den alder hvor unge jenter begynner mensen kan variere mye, med noen jenter får sin første periode så tidlig som 8 år gammel, og andre ikke før de er 15..

Det er ofte tegn på at jenter nærmer seg sin første periode. Bryst utvikling og kjønnshår vekst begynner ofte et par år før menstruasjon. Og om ett år før deres første periode, mange jenter opplever en markant vekst sprute.

En jente første perioden er vanligvis veldig lett, med noen ganger bare spotting eller svært lite blod.

Den typiske menstruasjonssyklus er 28 dager lang, men perioder er ofte uregelmessig i løpet av de første årene av menstruasjon. I løpet av denne tiden, kan jentene hoppe menstruasjonssykluser, eller sykluser kan forekomme flere ganger på en måned eller sjeldnere enn forventet. Selv om disse svingningene er vanlig i løpet av de første årene av menstruasjon, snakk med din datters lege hvis menstruasjonen ikke synes vanlig.

Som for emosjonelle siden av perioder, kan din datter bli begeistret ankomsten av hennes periode, tross alt, er det en overgangsrite inn i voksenlivet. Men andre foreldre kan oppleve at deres døtre er engstelig, selv redd. Dette er normalt, også, men desto mer grunn for en alvorlig hjerte-til-hjerte.

Åpne kommunikasjonslinjer

I stedet for å ha en formell menstruasjon "snakke" med datteren din, kan du prøve å åpne opp dialogen og, åpent og ærlig, spør din datter om hennes spørsmål.

Her er noen forslag til å svare på datterens spørsmål om menstruasjon:

  • Hvorfor må jentene har perioder? Ta en positiv tilnærming til å forklare til datteren din hvorfor kvinner har menstruasjonssykluser. Fortell henne at en menstruasjonssyklus er en del av den naturlige syklusen som gjør at en kvinne å bli gravid. Når en graviditet ikke oppstår i en menstruasjonssyklus, hormoner signaliserer kroppen hennes til å kaste baby-klar livmorslimhinnen, som er hva som skjer i en periode.
  • Hva er pms? Forklar at rett før en periode starter, noen jenter og kvinner opplever PMS-symptomer, som kan inkludere humørsvingninger og irritabilitet, oppblåsthet og ømme bryster. De fleste jenter opplever ikke PMS symptomer før år etter sin første periode, men for de som gjør det, kan hvile, regelmessig mosjon og et sunt kosthold bidra til å administrere sine symptomer.
  • Vil jeg få kramper? Jenter ofte opplever smerter og tetthet i nedre del av magen og tilbake rundt starten av menstruasjonen. Disse kramper er vanligvis milde og kan behandles med over-the-counter smertestillende midler, men du bør snakke med din datters lege dersom hennes kramper er alvorlige.
  • Skal jeg bruke tamponger eller putene? Begge tamponger og bind kan brukes til å suge opp blod fra en periode. De bør skiftes minst hver 4-6 timer. Pads er slitt i undertøy, og er ofte lettest for unge jenter å bruke. Med tamponger, må du forklare til datteren din hvordan du setter dem på riktig måte slik at de ikke er ubehagelig.
  • Hvor mye vil jeg blø? Fortell din datter at hun trolig mister bare noen teskjeer av blod under hennes periode, selv om det kan virke som mer. Hvis hun går gjennom en pute eller tampong hver time, men kan det være et problem, og du bør snakke med legen sin.
  • Hvor lenge vil min periode? Din datter bør forvente mensen å vare i tre til fem dager i gjennomsnitt. Men noen jenter har kortere perioder, og andre har perioder som varer opptil sju dager.
  • Kan jeg bli gravid? Å ha en menstruasjonssyklus betyr at en jentes kropp har eggløsning (slippe egg) og forbereder en baby. Noen jenter selv eggløsning like før å ha sin første periode. Så snakk med datteren din om sex og prevensjon når du diskuterer hennes menstruasjonssyklus.

Jo mer informasjon som du deler med din datter om perioder og PMS symptomer, jo mer komfortabel og forberedt hun vil føle seg slik kroppen vokser og endres.