Evb

En ordliste med søvn vilkår

Søvnforstyrrelser kan være vanskelig å forstå på grunn av komplisert medisinsk terminologi. Denne ordlisten kan hjelpe.

Mange tror å få en god natts søvn er like enkelt som å putte hodet på puta og lukke øynene. De med søvnforstyrrelser, men innser det er mye mer til det enn det, og starter med medisinsk terminologi som noen ganger knapt høres ut som engelsk. Bruk denne ordliste med viktige søvn-relaterte ord for å bedre forstå din tilstand.

Advanced søvnfase lidelse: Personer med denne søvnforstyrrelse sovne veldig tidlig, typisk 18:00-21:00, og våkner opp ekstremt tidlig, alt fra 1 am til 5 am

Lysterapi: Brukes for jetlag og søvnproblemer som avansert søvnfase lidelse og forsinket søvnfase syndrom, eksponerer lysterapi deg til et lys mye lysere enn vanlig husholdning lys, hvis brukt på visse tider av døgnet det kan bidra til å nullstille kroppen din klokke.

Katapleksi: katapleksi resulterer i et tap av kontroll over ens muskler. Det kan skje i løpet av emosjonelle situasjoner, og også hos personer med narkolepsi.

Døgnrytme: døgnrytme, kontrollert av kroppens biologiske klokke, er de endringer som skjer i løpet av syklusen av en dag, noe som gjør deg våken på dagtid og sliten om kvelden.

Kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP): Brukes ofte til å behandle søvnapné, bruker CPAP en luftkompressor og en maske som dekker nese og munn. En kontinuerlig strøm av trykkluft blåser inn i luftveiene for å holde den fra å kollapse under søvn.

Forsinket søvnfase syndrom: Denne døgnrytmen lidelse holder deg fra å bli trøtt til senere på kvelden - ofte ikke før de tidlige morgentimer - og å sove senere enn de fleste. Personer med forsinket søvnfase syndrom ofte gå i dvale mellom 1 am og 4 pm og våkner alt fra 8 am til 11 am

Insomnia: Dette er den gjentakende manglende evne til å sovne eller forbli sovende for en nødvendig periode. Det rammer opp til 60 millioner europeere hvert år.

Melatonin: Dette hormonet bidrar til å regulere biologiske rytmer inkludert søvn. Den er laget naturlig i kroppen og er også tilgjengelig som et supplement til å behandle søvnløshet og jet lag.

Narkolepsi: Denne søvnforstyrrelse fører til plutselige anfall av dyp søvn som varer fra sekunder til mer enn en halv time. Katapleksi, midlertidig lammelse, og hallusinasjoner kan også forekomme.

Obstruktiv søvnapné: Også kalt søvnapné, forårsaker denne lidelsen du slutter å puste mens du sover. Under dypere fasene av søvnen, vil en person med søvnapné har perioder når musklene på baksiden av halsen og rundt øvre luftrøret slappe av så mye at åpningen i luftveiene kollapser, slik at du uten oksygen for alt fra 10 sekunder til et minutt. Til slutt mangel på oksygen rusler dere nok for de øvre luftveier musklene til å stramme og luft å strømme inn igjen. Ofte, men ikke alltid, er søvnapné ledsaget av snorking. Personer med denne lidelsen blir vekket mange ganger i natt, men de er som regel ikke klar over dette, og kan oppleve søvnighet på dagtid og andre bivirkninger.

Periodiske lem bevegelser lidelse (PLMD): PLMD fører deg til å flytte bena hver 20 til 40 sekunder, alvorlig forstyrre søvnen din. Personer med PLMD kan også ha restless legs syndrom.

Rapid Eye Movement (REM) søvn: REM søvn er den fasen av dyp søvn når øynene beveger seg i en rask bevegelse og pust og puls er raskere. Dette er også den fasen av søvnen når du normalt ville drømme.

Restless legs syndrome (RLS): Denne lidelsen fører til en kriblende, gjennomgang, eller prikkende følelse i bena. I løpet av dagen, hele tiden holde bena beveger seg kan bidra til å lette symptomer, men om natten, kan RLS føre til søvnløshet. En rekke personer med restless legs syndrom har også periodiske lem bevegelser lidelse.