Evb

En forelder guide til tweens og tenåringer med ADHD

Tenåringer med ADHD trenger ekstra støtte og veiledning. Disse tipsene kan hjelpe deg å hjelpe barnet gjennom tøffe flekker.

Se en tenåringens ADHD historie.

For de fleste foreldre, oppdra en tween eller tenåringer er en tøff nok utfordring i seg selv. Og da unggutten har ADHD, kan det bli enda flere prøver.

En fersk undersøkelse utført av forskere ved Massachusetts General Hospital fant at tenåringer med oppmerksomhet Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er mer sannsynlig til å delta i risikofylt atferd som røyking og misbruker rusmidler enn sine jevnaldrende som ikke har sykdommen. (Dette hadde ingenting å gjøre med deres ADHD meds.) Og andre studier har vist at ungdom med ADHD er ikke bare mer sannsynlig å eksperimentere med narkotika, men mer sannsynlig å gjøre det i en tidligere alder, også. De er også mer utsatt for depresjon og selvmord.

Ingenting av dette er uunngåelig, skjønt. Her er hvordan du bedre håndtere problemene som foreldre til barn og tenåringer med ADHD kan møte.

Utdanne deg selv. "Den første og viktigste jeg foreslår er at foreldre utdanne seg så mye som de kan om ADHD og ADHD symptomer ", sier Ari Tuckman, PsyD, som nylig avsluttet sin tredje bok om ADHD, forstå Your Brain, Get Mer Done: The ADHD eksekutive funksjoner arbeidsbok. "Raising tenåringer er vanskelig nok i denne verden vi lever i. er tenåringer med ADHD er mye mer sannsynlig å komme inn i ting foreldre håper deres barn aldri vil." Å vite hva du kan forvente fra barnet ditt kan gjøre det lettere å håndtere problemer hvis og når de oppstår senere, sier Tuckman. Når du er bedre forberedt, kan du reagere på måter som vil hjelpe heller enn vondt.

Også, jo mer du vet, jo lettere er det å gjenkjenne tegn på problemer. Og jo tidligere du gripe inn når et problem oppstår, jo lettere er det å løse, sier Tuckman.

Utdanne barnet ditt. Fleste tenåringer er ikke flinke til å gjenkjenne konsekvensene av risikofylt atferd. Og tenåringer med ADHD sannsynligvis gjøre en enda dårligere jobb med å forstå årsak og virkning, sier Tuckman. Som forelder, må du snakke med barnet om ADHD og om hvordan risikofylte situasjoner er mer sannsynlig til å føre til visse resultater. På den måten kan tenåringen være mer sannsynlig å forstå konsekvensene av sine handlinger og prøver å unngå situasjoner som kan være risikofylt, sier Tuckman. "Det handler om å snakke om atferd og banerekorder, holde ro, og gjøre det så enkelt som mulig."

Et godt eksempel: Dine tenåringer med ADHD ikke får sammen med en klassekamerat som tar den samme bussen til skolen. Forklar barnet ditt at hvis han sitter ved siden av den personen på bussen, komme i trøbbel er mye mer sannsynlig. Ved å være tydelig om ditt barns ADHD og forklare situasjonen, kan du oppleve at han er mindre sannsynlig å sitte med den problematiske klassekamerat og mer sannsynlig å sitte med andre venner i stedet.

Her er noen andre vanlige problemer som kan oppstå, samt forslag for å håndtere dem:

 • Ikke ta meds. Hvis du og ditt barns omsorgspersoner har fastslått at ADHD-medisiner er nødvendig, sørge for at de blir tatt som foreskrevet. Nøkkelen er å ikke gjøre dette problemet en maktkamp, ​​sier Tuckman. Tenåringer som ser det som en kamp kan slutte å ta sine meds bare for å være opprørsk. Du må sette deg ned og si til tenåringen din, "La oss snakke om dette."

  Begynne med å spørre din ungdoms hvorfor han eller hun ikke tar de foreskrevne medisiner, og se om du kan finne en løsning sammen. Hvis det er at barnet rett og slett glemmer, utarbeide en påminnelse system - enten det er en tekstmelding eller en e-post til bestemte tider på dagen eller håndskrevne huskelapper på speilet på badet. Hvis tenåringen føles flau over å ta meds når rundt jevnaldrende, kan legen være i stand til å foreskrive tidsbestemt-release piller eller medisiner som ikke må tas i løpet av skoledagen.

  Noen foreldre gjør en avtale med barna sine: De gir dem en begrenset tidsperiode - to uker eller en måned, kanskje - der de kan ta en pause fra ADHD meds. Avtalen er at de kan holde av sine meds hvis de ikke komme i trøbbel på skolen og kan holde tritt med lekser. "Du må være veldig objektiv om det," Tuckman understreker. "Du kan ikke bare si:" Alle karakterene dine må være god. " Du har å si: «Du kan ikke ha mer enn en manglende oppdrag per uke. Du må få minst en B eller en C på alle tester. Det må være noen objektive mål så det er klart for alle hva som vil skje hvis tenåringen ikke ta hans meds og lever ikke opp til avtalen. "Det er best hvis konsekvensene av ikke å møte dine forventninger er logisk og håndheves. Også, ta kontakt med legen din før du gjør dette.

 • Uvøren kjøring. Studier viser at tenåringer og voksne med ADHD er mer utsatt for å kjøre uvørent. Dette er ikke en der du har mye frihet, sier Tuckman. "Hvis barnet ikke klarer en klasse, det er en ting, men hvis han eller hun er i en bilulykke, kan virkelig dårlige ting skje på et øyeblikk - og de kan aldri gjøres om." Det er viktig at du være så klart som du kan om sikker kjøring regler og ikke tillate kjøring Hvis du lærer at barnet ditt tar for mange sjanser. "Bare fordi staten du bor i, sier barnet er gammelt nok til å ha førerkort betyr ikke at du som forelder må være enig," Tuckman sier. Fortell barnet ditt at hvis hun ikke tar medisinen sin, hun kan ikke kjøre. Hvis hun kjører over fartsgrensen, ingen nøkler til bilen i en måned. Og hvis hun er fanget tekste eller snakke i telefonen mens du kjører, vil hun miste både telefon og kjøring privilegier i to måneder.

  Tuckman råder også at du begrenser antall personer i bilen når dine tenåringer er bak rattet. Studier har vist at jo flere mennesker det er stablet i bilen, jo større er sjansene for en ulykke.

 • Narkotika-eller alkoholmisbruk. Tenåringer med ADHD er mer sannsynlig å misbruke narkotika eller alkohol hvis de henger rundt med venner som gjør. Forskning har vist at ungdom er også mer sannsynlig å drikke og kjøre hvis deres foreldre drink - selv i moderate mengder - så vurdere å holde alkohol ut av huset og ikke forbruke den foran barna.

  Et annet fellestrekk blant tenåringer med ADHD er aggressive, impulsive atferd og problemer med å se fremover til de mulige konsekvensene. Ta en prat om narkotika på ditt barns nivå, sier Tuckman. Gi eksempler på konsekvenser i forhold til ungdoms kan forstå og forholde seg til. Bli kjent med ditt barns venner, og oppfordrer tilbringe mer tid med de du vet ikke drikke eller gjøre narkotika.

  Studier viser at tenåringer ofte til narkotika og alkohol ut av kjedsomhet, Tuckman notater, så gjør en innsats for å holde tenåringer opptatt med aktiviteter de liker å gjøre - for eksempel, kunst, musikk, teater, idrett, skole eller klubber. "Foreldrenes oppgave er å minimere antall muligheter en tenåring har å engasjere seg i risikofylte aktiviteter," sier han. "Det betyr ikke at du bør låse dem i kjelleren før de er 30 år. Bare holde dem opptatt med aktiviteter etter skoletid. "

  Hvis tenåringen begynner å miste interessen for de tingene han en gang likte å gjøre, se opp for andre røde flagg som sviktende testresultater eller et plutselig behov for mer penger enn vanlig. Du må kanskje søke profesjonell hjelp fra barnets rådgivere og omsorgspersoner om problemet er mer alvorlig enn du kan håndtere alene.

 • Risikofylt seksuell atferd. Barnet kan delta i sex for å bli mer populær. Mange ganger, tenåringer med ADHD føles annerledes enn sine jevnaldrende og engasjere seg i risikabel atferd slik at de får oppmerksomhet og føler seg mer akseptert, sier Tuckman. Igjen, foreldre må snakke med sine ADHD barna om sex, prevensjon, og viktigheten av å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer. Forklar seksuelle behov og ønsker hjelp alderstilpassede ord og detaljer. Vær forståelsesfull og la barna vet at de kan henvende seg til deg for å få hjelp og råd hvis de må.
 • Depresjon og humørsvingninger. "Dette er en vanlig del av å være en tenåring, ikke bare en tenåring med ADHD," Tuckman sier. Det beste du kan gjøre som forelder er å være der for - og være støttende for - barnet. Snakk med tenåringen din om hva som plager ham og se om, sammen, kan du finne en løsning på problemet. Tuckman foreslår å spørre:.. "Hva er noen måter som vil gjøre situasjonen bedre" Husk at du må kanskje søke profesjonell hjelp - spesielt hvis tenåringer true med å skade eller drepe seg selv familie terapi kunne hjelpe, for "Hvis snakker om disse sakene med en terapeut hjelper ikke (den vanligvis gjør), snakke med barnets lege om muligheten for medisiner for å hjelpe med angst eller depresjon, "Tuckman sier.

ADHD foreldrenes utfordring

Uansett hvor bekymringsfull ditt barns oppførsel, er griner ikke sannsynlig å fungere. Det er bedre å la tenåringer med ADHD vet at du er bekymret for dem, og at du elsker dem uansett hva. Gjør det klart at det er deres oppførsel du ikke liker - ikke dem.

Alle tenåringer, om de har ADHD eller ikke, trenger struktur og støtte i deres liv. Som forelder, ønsker du å gi riktig støtte og gripe inn når det er nødvendig. Når du vet hva du gjør og du er forberedt, kan du hjelpe ADHD tween eller tenåringen gjennom dette spesielt utfordrende tid.