Evb

Egenomsorg for schizofreni

Personer med schizofreni har høyere risiko for hjertesykdom, diabetes og andre medisinske tilstander. Spise riktig, kan trene, og få skikkelig søvn redusere bivirkninger av medisiner og hjelpe deg å leve et sunnere liv.

Det er viktig for alle, spesielt de med en psykisk lidelse som schizofreni, for å trene og spise et sunt kosthold, fordi en stillesittende livsstil og fedme kan føre til en rekke medisinske problemer, inkludert hjertesykdommer, diabetes og høyt blodtrykk.

Imidlertid kan personer med schizofreni har en vanskelig tid med egenomsorg, ofte forsømmer å praktisere sunn atferd som mosjon og vektkontroll. Et av symptomene på schizofreni, manglende motivasjon, er en del av problemet. "Redusert motivasjon fører noen mennesker til å være mindre aktiv," sier Thomas E. Smith, MD, førsteamanuensis i klinisk psykiatri ved Columbia University Medical Center og medisinsk direktør i New York by Mental Health Care Monitoring Initiative.

Et annet problem er den betydelig vektøkning som kan være en bivirkning av medikamenter for å kontrollere sykdommen. "De medisiner som schizofrene ofte er foreskrevet er beryktet for å stimulere appetitten," Dr. Smith sier, og legger til at å sette opp 100 pounds er ikke uvanlig.

Schizofreni egenomsorg strategier

Her er sunne vaner som personer med schizofreni bør følge for å forbedre livskvaliteten:

  • Være en talsmann for din egen helse. Dessverre kan helsepersonell har en tendens til å ta bekymringer uttrykt av personer med en psykisk lidelse mindre alvorlig. Du må ikke bare kommunisere dine bekymringer angående schizofreni, men også snakke med legen din om kroppen din og hva du bør gjøre for å holde det sunt. Hvis du ikke forstår legens retninger, spør oppfølgingsspørsmål. Skriv ned instruksjoner om når du skal ta medisinen din, og når dine resepter må etterfylles.
  • Slutte å røyke. Personer med psykiske lidelser er dobbelt så sannsynlig å røyke sammenlignet med andre. Røyking øker risikoen for hjertesykdommer, lungekreft og andre sykdommer, og det kan også påvirke opptaket av medisiner. Studier viser at å slutte å røyke gjør ikke symptomer på psykisk sykdom verre. Faktisk, hvis du slutter å røyke, kan du være i stand til å redusere dosen og har færre bivirkninger som vektøkning eller problemer med å sove. Spør din medisinske teamet om hjelpemidler for å hjelpe deg å slutte å røyke.
  • Opprettholde en sunn vekt. Når du er overvektig, har hjertet til å jobbe hardere. Dette betyr at du er mer sannsynlig å utvikle høyt blodtrykk, noe som kan føre til hjerneslag. Den beste måten å opprettholde en sunn vekt er å spise en diett rik på frukt og grønnsaker, magert kjøtt, og helkorn, og lite fett, salt og sukker. Spise sunn mat hjelper også du har mer energi og føler meg bedre - det er en av de viktigste tingene du kan gjøre for deg selv. Hvis antipsykotiske legemidler forårsaker du å få vekt, diskutere problemet med helsepersonell, sier Smith, men ikke slutt å ta medisinen på egen hånd.
  • Vær aktiv. En aktiv livsstil kan bidra til å forebygge diabetes, hjerteproblemer, og vektøkning. "Hvis sykdomsrelaterte faktorer som depresjon eller negative symptomer begrense din motivasjon for å være aktive og komme seg ut, kan du prøve å ta opp disse symptomene med psykologisk behandling," sier Smith. Snakk med din mentale helse profesjonell om behandlingsmuligheter.
  • Få nok søvn. Personer med psykiske lidelser har ofte søvnrelaterte problemer. Du kan ha problemer med å sove eller kan sove for mye. For å forbedre søvnkvaliteten din, ikke drikke alkohol eller koffeinholdige drikker eller røyker før sengetid - disse er alle midler. Ha en liten sengetid snack matvarer som melk eller kalkun som inneholder L-tryptophan, en naturlig søvn induser. Gå til sengs på samme tid hver kveld. Men ikke prøv å sovne hvis du er lys våken. Slapp av før sengetid ved å ta et bad, lese en bok eller et blad, eller lytte til beroligende musikk.

Personer med schizofreni må ta vare på kropp og sinn. Den sunnere kroppen din, jo bedre vil du føle deg fysisk og mentalt. Nøkkelen er å følge en sunn livsstil ved å spise riktig, trene, og sove godt. Hvis du trenger motivasjon til å adoptere sunnere vaner, sørg for å snakke med legene.