Evb

Dos and don'ts av anfall førstehjelp

Vil du vite hva du skal gjøre hvis du er vitne til noen som har et anfall? disse dos and don'ts kan hjelpe deg å redde en persons liv.

Et anfall kan være skremmende å være vitne til, spesielt hvis du ikke er forberedt på å hjelpe. Legene sier at det er en god ide for alle å vite hvordan man skal reagere med riktig førstehjelp, særlig hvis et familiemedlem, venn eller kollega har epilepsi.

Hvordan gjenkjenne et anfall

Når 10-åringen Will Bibbo hadde sin første beslaget et år siden, var hans mor, Margaret, forståelig nok skremt. "Det var midt på natten, og han begynte å lage gurgling lyder, som han ble kvalt,» minnes hun. "Han var skum rundt munnen, og kroppen hans var stiv." Ikke vite hva annet å gjøre, Atlanta mor ringte 911.

"Med de mest intense anfall, vil en person gjøre choking lyder, går stiv, mister bevisstheten, og rykke sine armer og ben," sier Joshua Rotenberg, MD, en pediatrisk nevrolog ved Memorial Hermann Memorial City Medical Center i Houston. "Det kan være svært dramatisk og veldig vanskelig å gå glipp av. "

Det viktigste du kan gjøre hvis du er vitne noen har et anfall, sier han, er å holde seg rolig. Rundt 80 prosent av beslagene er over på tre minutter - noe som gjør det desto mer viktig å handle raskt og effektivt. Disse grunnleggende dos and don'ts kan hjelpe.

Epilepsi førstehjelp: dos

 • Holde hodet kaldt under press Fokuser på målet ditt -. Å holde personen trygt frem beslaget stopper.
 • Flytt ting ut av veien. Fjern den enkeltes briller, slips eller skjerf, hvis du kan. Se også opp for noen harde eller skarpe gjenstander i nærheten som kan forårsake skade. Hvis personen sitter, kan du prøve å forsiktig trekke ham inn på et flatt underlag slik at han ikke faller.
 • Legg noe mykt og flatt under hodet. En pute, en foldet jakke eller en genser gir beskyttelse.
 • Prøv å slå den personen på hennes side. Dermed forsvinner luftveiene ved at spytt å strømme ut av munnen.
 • Tid beslaget. Legg merke til tiden da beslaget begynner. Et epileptisk anfall vil vanligvis vare bare 2-3 minutter.
 • Sjekk for medisinsk identifikasjon. Noen med epilepsi bør være iført en medisinsk armbånd eller kort som inneholder informasjon om nødtelefon, hva medisiner han tar, og eventuelle narkotika allergier.
 • Ring 911 - hvis du ikke kjenner personen, hvis det er personens første beslaget, hvis personen er gravid, har diabetes, eller er skadet, eller hvis anfall varer lenger enn fem minutter.
 • Kontrollere mengden. Hvis du er på et offentlig sted, klare en bane for akuttmedisinske arbeidere og fortelle tilskuere til å flytte sammen.

Epilepsi førstehjelp: don'ts

 • Begrense person. Du kan skade den eller bli skadet selv.
 • Tilby mat eller drikke. Selv en slurk vann kan forårsake kvelning.
 • Sette noe i personens munn. Det er ikke sant at mennesker som har et epileptisk anfall kan svelge tungen sin. Forsøk på å sette et objekt i den enkeltes munnen kan være farlig for deg og ham.
 • Utføre HLR. Ikke forsøk hjerte lunge åndedrett eller kunstig åndedrett hvis personen ikke puster når anfallet har stoppet.

Epilepsi førstehjelp: etter beslaget

De fleste vil like Margarets sønn, husker ikke sine anfall - men det gjør ikke opplevelsen noe mindre belastende. "Et anfall kan være traumatisk og pinlig," Rotenberg sier. "Folk kan våkne opp å finne at de har mistet kontrollen over urin eller brekninger. Det er viktig å respektere dem. "

Personen kan også bli forvirret og stridslystne eller prøve å løpe unna, men mer sannsynlig, vil han eller hun bli veldig sliten og vil sove. Bli så lenge du kan og tilby trygghet.

Epilepsi førstehjelp: øvelse gjør mester

Hvis en kjær har epilepsi, er det en god idé å komme opp med et "anfall handlingsplan." Hvert familiemedlem bør vite - og praksis - hva du skal gjøre.

Bibbo tvillingsøster har vært vitne sine anfall og hørte hans choking lyder i natt. Men nå er hun vet hvordan å holde ro og hjelpe broren. "Det er fortsatt et sjokk hver gang Will har et anfall,» sier hans mor, "men det blir enklere fordi vi klare."